Литва обвини Русия, флотът й тормозил цивилни кораби

САЩ предупреди Москва за нови санкции
31 май 2014 08:18,
182
Литва обвини Русия, флотът й тормозил цивилни кораби
Снимка: Reuters

Литва обвини вчера Русия, че нейни бойни кораби тормозят цивилни съдове в литовски води в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Литовското външно министерство е извикало руския посланик, за да изрази безпокойство от действията на кораби от руския Балтийски военен флот в литовската изключителна икономическа зона, които нарушават суверенните права и свободи на Литва и други страни.

"Ние приканихме Русия да се придържа строго към Конвенцията на ООН за морското право и към другите международни конвенции и да предотврати в бъдеще подобни нарушения", се казва в съобщение на министерството.

Литовското министерство на отбраната съобщи, че руски бойни кораби са навлезли в литовски води тази седмица и са наредили на граждански съдове да променят курса си под предлог за сигурността им заради военноморски маневри в руски води.

Руските кораби веднага напуснали след пристигането на литовски военен кораб на мястото.

При друг подобен инцидент на кораб, който полагал електрически кабел на морското дъно между Литва и Швеция, е било наредено да се премести.

Литовският протест е отправен в момент на сериозни безпокойства в района от действията на Москва в Украйна. През последните месеци се забелязва повишена военна активност в руския анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва и приютяващ Балтийския военен флот.

САЩ изпратиха около 600 десантчици в Полша и балтийските държави, за да гарантират безопасността им, след като Русия анексира украинския Кримски регион, припомня Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че заплахата от въвеждане на нови санкции срещу Русия заради Украйна остава в сила. Това съобщи на брифинг в Белия дом заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Бен Роудс, предаде Ройтерс.

На въпрос дали САЩ ще поискат от съюзниците си нови санкции срещу Москва Роудс отговори, че ако ескалацията на украинската криза продължи, последиците за руската икономика ще бъдат по-сурови.

Темата за нови санкции ще се обсъжда на срещата на върха на Г-7 на 4 и 5 юни в Брюксел, в която ще участва президентът Барак Обама.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
5
 
! Отговори
Младич преди 9 години
До 113 Анонимен Руските десантчици от Юнпрофор в Босна дето завзеха летището в прищина бяха въоръжени с гранатомети с химически снаряди потвърди го в интервю представител на главната квартира на нато още тогава. И знаеш ли кога ще ги изколят някакви албански *** терористи въоръжени само с автомати. Никога. Не знам какво знаеш за пораженията от химическа атака но не само шиптарските *** от аок но и натовските агресори се отказаха бързо от идеите си. Междувпрочем знаеш ли какъв бой ядоха албанските *** през 1981 и 1988г от Югославската народна армия с картечници ги разтрелваха .
82
6
 
13
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 9 години
"Риформърчетата" са партията на енергийната мафия: Кунева затвори АЕЦ, Костов с Американските Марици, Трайчо - човек на ЕВН и ВЕИ лобито, Касим Дал- на лобито на турските енергийни проекти ( Ердоган официално покани Южен поток да завие към Турция). Така ще купуваме същия руски газ, ама през посредник Турция. Неслучайно Капон скачаше толкова срещу референдума за Белене и беше наградена с място в РБ. Не са никакви русофоби, а американофили, туркофили, с една дума - НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От много време светът не е воювал. Натрупаха се много страсти и оръжия. Време е за 3-та световна и без това трябва да се разредим малко
80
1
 
15
 
! Отговори
юююююююююююююююююююю преди 9 години
До TerminatorOfTrolls111---За ваше сведение--прочетете---От 1914 год до 2009 год САЩ са спровоцирали 92 войни във над 60 държави по-света.Приблизителен брой на жертвите--350--380 мил. човека....Та кой викаш ще донесе война на хората???? Мой с доста наивен и заблуден--бъди жив и здрав.
79
7
 
4
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До ВАРНЕНЕЦАко не си чел постовете ми значи не знаеш, че аз не гласувам за тия ***! Като няма истинска дясна партия дай да гласуваме за ГЕРБ -мутрокомунистите? Ти не мислиш трезво! Стига моля ти се, не ми обяснявай колко е дясна една лидерска партия като тази на Путин! Все едно да кажеш че Хитлер е десен!
78
14
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Путин си изпуска нервите. Този влюбен в себе си диктатор ще се опита да направи Трета Световна Война. Ако не бъде спрян , до няколко месеца ще започне да "защитава" руското население в Естония. Латвия и Литва. Нещастен комплексар.
77
4
 
4
 
! Отговори
ВАРНЕНЕЦ преди 9 години
До TerminatorOfTrollsМи то в България няма истинска дясна партия, затова ГЕРБ. Ако намекваш за сбирщината на американо-турски *** от средите на енергийната мафия, значи не си TerminatorOfTrolls, ами HeadOfTheFools...
76
1
 
5
 
! Отговори
Младич преди 9 години
До 104 Анонимен ами да ти кажа радвам се че ги ликвидира армията на босненските сърби мюсюлманските терористи в Сребреница така хубаво че не остана и капка от тях. Но не знам защо нато направи агресия през 1999г срещу една суверенна държава и защо пак твоето нато бълваше лъжи против стратега на независима Югославия Слободан Милошевич за какво наистина му пречеше той
75
3
 
11
 
! Отговори
впечатлен преди 9 години
Руския балтийски флот е в стрес от пристигането на литовския военет кораб.Всички за нула време се испокрили.Страшна работа.Не е ясно обаче,този кораб дали е бил теглен от влекач,като украинските в Крим.
74
9
 
4
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До 50Какъвто е бил и Хитлер между другото. ТИ продължавай да се омайваш от харизмата на *** аз ще се въздържа! Защото това велико джудже с комплекси е на път да ни хвърли в трета световна война!
73
4
 
3
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До 44И това показва какво? Ти знаеш ли какво е равнището на бедност в Русия мистър икономист?
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От руската *** какво друго да се очаква, само провокации.
71
7
 
5
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До 42Сигурно САЩ взеха Крим и го дадоха на Путин и сега го искат обратно а? Ти изобщо сивото вещество използваш ли го? Сериозно ли смяташ, че САЩ имат такава власт, че да накарат Путин да превземе Крим, кой го караше да направи това?*** сам ти подпали задния двор, никой не го е карал, и той просто се възползва от дестабилизацията на Украйна за да заграби парче от нея и иска още!Стига ми пробутва руска пропаганда, аз не се влияя нито от хамериканска нито от руска пропаганда за разлика от теб!
70
4
 
8
 
! Отговори
Младич преди 9 години
Сухопътната Агресия която подготви америка в Югославия през 1999г обаче се провали. Президента на Югославия Слободан Млошевич бързо се договори с Русия и Руски десантни части от Босна завзеха летището в Прищина първи изпреварвайки американските агресори. По късно Милошевич каза " командващия нато ген Уесли Кларк ме заплаши че ще унищожи югославската армия за 3 дни обдаче както видяхме не му мина номера да се прави на невидим за радарите ни . А и взехме в плен трима от непобедимите му войници. И то след операция на югославската армия в македония , е как да се сбъдне мечтата на Кларк тогава като
69
1
 
3
 
! Отговори
2020 преди 9 години
До stМога,аз гледам от САЩ.......
68
2
 
7
 
! Отговори
TerminatorOfTrolls преди 9 години
До ВАРНЕНЕЦ 93Десен си и си гласувал за ГЕРБ? Ти не си десен а ляв отвсякъде!
67
5
 
4
 
! Отговори
st преди 9 години
Не можеш да си правиш каквото искаш путине.
66
0
 
10
 
! Отговори
ами то какво преди 9 години
им остава на малките-да джафкат.Големите-Русия и САЩ,никога,при никакви обстоятелства няма да се сблъскат.Не е било,няма и да бъде.На всичко и всички намират колая.Преди два дни руски кораб излетя с американски космонавт.Бъдете здрави.
65
2
 
4
 
! Отговори
alexander.rangelov.3 преди 9 години
До МладичTochno! Absoliutno tochno ! Taka sazdadoha nai-ciganskata dujzava v Evropa -Kosovo !
64
4
 
13
 
! Отговори
под диктовката преди 9 години
Статията е написана под диктовката и с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру!