Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна

Еврокомисарят Йотингер посочи условията за продължаване на преговорите
Обновена: 1 юни 2014 18:15 | 1 юни 2014 14:31, Елка Василева
268
Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано днес интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Още по темата

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.

 "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно  разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.

Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
9
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
До До 159 Няма да пострадате вие БГ-те вие нямате икономика ползвате ток,е който е консуматор на газ ще мине на бензин за 1 месец и така който ползва газ в дома ще мине за ток за месец и така няма да загубите много айде.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Пламен ПетковНе кой, кого, Пламень Петковичь.
144
11
 
6
 
! Отговори
до 176 преди 10 години
Как да нямаме никакво отношение бе ??? Там се извърши директна военна анексия на чуда територия, това все едно да видиш как бият съседа ти и да кажеш "Аз нямам никакво отношение"
143
2
 
6
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
До Василев 171>>> Телеграма за свръхсекретната клетка на ЦРУ от не по малко свръхсекретната Трънска Разузнавателена и Строителена клетка ! Сър ЦРУ агент Василев изгубили сме си отвеса и не можем да започнем строежа на суперважното и геостратегическо гнездо на Южния Паток !Ние не се плашим от извиване на ръце от големите мултинационални корпорации/монополи и си пием трънската ракия спокойно! Работата по гнездото на патока не е заек ,че да избяга.Поздравете Шефа на ЦРУ от нас Трънските майстори>>
142
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 176Ами ако целта е да се осигури някаква независимост и сигурност на доставките, не е ли по-добре да се инвестира в терминал за втечнен газ, вместо да продължаваме се обвързавме с режима на Путин, който реално с анексията на Крим потъпка всякакви международни договори и конвенции, каква е гаранцията че един ден под претекст да си защитят инвестициите няма да направят същото и с нашето черноморие
141
0
 
12
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 175 Като дойде зимата ,хляба стане 2 лева ,битовата газ 5 лева,за колите = на бензина и ще ти запука Не ми казвай,че не ядеш хляб. Просто няма смисъл да споря с тотален *** като тебе. Сам ще разбереш тая зима Надявам се ,че хубаво ще ти опре на дупето Да няма после викове , кой ми с*а в гащите?????????????
140
0
 
9
 
! Отговори
Пламен Петков преди 10 години
До Анонимен 174Познанията ти по руската история са впечатляващи.Веднага се вижда ерудиран човек.За да мога да попълня пропуските си,би ли ме осветлил кой точно мачка,брули и краде Путин.
139
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Леле че народИ от кои толкова предприяти се ползва ??? 3-4 на комунистически мутри зависят от него, знаеш ли колко ми пука за тях, точно са ми през оная работа
138
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямо стадо са тия руснаци. Батюшка Цар, Ленин, Сталин, Брежнев, Путин...Все някой ги мачка, брули, краде.. Пък те му пляскат. Те сами са го казали:"Нас ебут, а мы крепчаем." Руска работа.
137
2
 
33
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Нали "Южен Поток" не е бил политически а икономически неизгоден а то какво се оказа, че от Брюксел ни лъжат и не искат "Южен Поток" по политически а не по икономически причини. Затова спира се "Южен Поток" спира се и транзита по "Северен Поток" така Германия ще е солидарна с България. А дано ама надали, Меркел ще изгуби над ? 4 милр. само за да е солидарна с българи и унгарци. Меркел си гледа интереса на Германия а не на България.
136
2
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 170 Абе ти трябва да си много *** кратуна Газ не се използва само от топлофикациите,а и от доста предприятия А сме още лято ,представяш ли си да дойде зимата и тя да е брутано студена?? Софиянци ще го духнете най-много Да не говорим,че цените на всичко ще се покачват а след половин година като запасите се поизчерпят и точно за зимата,шоково поскъпване на всичко А знаеш ли колко хора готвят на газ? КОлко коли имат АГУ? Определено си НПО кадър- ***,немислещ
135
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 167Ами той ЮП едва ли ще стане до вторник, така че пак не виждам какво може да ни помогне за конкретния случай :) а и да ти кажа аз и не вижадм някакав трягедия за тоав че ще спрат газта, не познавам никой, който да я ползва за каквото и да е в момента при тези цени, които оябвяват руснаците, напрактика е напълно нерентабилно да се ползва и ако погледнеш дори и топлофикациите, които са на газ всички са на дзверска загуба.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На народном вече, проходящем в воскресенье в Киеве, было решено возобновить еженедельные вече на майдане Незалежности, сообщает УНН."Майдан не выполнил своей функции. Систему изменили мы не должны расходиться ", заявил атаман, сотник четвертой сотни Николай Боднар. Его заявление было поддержано активистами.Выступление лидера партии УДАР Виталия Кличко, победившего на выборах мэра Киева, заявившего о том, что Майдан выполнил свои функции, было встречено криками "Позор!".
133
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички в Брюксел са тъпоъгълни петох*ци.
132
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европейските бюрократи изпаднаха в маразъм!!!Поредните брътвежи от Европа на тема Южен Поток показват каква наглост и объркване ръководят енергийната им политика...В един чисто търговски проект, в който и работата и парите осигурява някой друг, тези нахалници не само, че искат да се бъркат и да разпореждат как да стане, но започнаха да го обвързват и с политически глупости!
131
2
 
19
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Брюксел да вземе да обвърже икономическите си отношения със САЩ заради позицията им за УкрайнаГлупаво е да се демонизира Русия, в ръцете и са суровините за развитието на света.
130
1
 
12
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
ООО НПО ку*вите са се активизирали. Заработвате ли в неделя а ????????? Тука като коментирате ,що не се сещте,че Путин и да врътне кранчето,то си има Северен Поток и най-големия му клиент Германия ще си получава газ Наистина в НПО взимат на работа пълни кр*тени Пишат без доказателства и това си е Сега Газпром като спре газта,ако украинците крадат,ЕС ще трябва тях да пита Ама ние като сме кухи леики,ще плащаме газта която майданци са гепили Хвала на тъпотията
129
0
 
11
 
! Отговори
чужда паница преди 10 години
До Анонимен156Няма защо да пиша за руската провинция.Отиди в българската провинция без пиар и ще ти падне капата.Все пак става дума за държава с население,по малко от Москва!
128
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕВРОП*Т Е ПОЗИТАНСКИЯ ГЕЙ.....!...гдето го измети *** от 15-тото място....ха,ха,хаааааааааааа....ИЗЛАГАЦИЯ ХА,ХА,ХААААААААААААА.....
127
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре да като се нервите толкова може ли някой да каже каква ще е ползата за българия от тоя ЮП освен че ще го изплащаме 30 години :)