Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна

Еврокомисарят Йотингер посочи условията за продължаване на преговорите
Обновена: 1 юни 2014 18:15 | 1 юни 2014 14:31, Елка Василева
268
Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Перспективите на проекта "Южен поток" зависят от позицията на Русия за Украйна. Това заявява в публикувано днес интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Още по темата

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право", казва той.

 "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект на руския "Газпром" за изграждане на газопровод с капацитет 63 милиарда куб. метра през акваторията на Черно море към Южна и Централна Европа. Москва се стреми чрез него да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ, избягвайки рисковете, свързани с транзита.

Европейската комисия обаче се опасява, че проектът съществено ще разшири влиянието на Русия в Европа и ще възпрепятства строежа на конкурентния европейски газопроводен проект за "южен коридор", който да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия.

Миналата есен Европейската комисия започна антимонополно  разследване срещу "Южен поток", тъй като според оценката й проектът е в разрез с нормите на "третия енергиен пакет" на ЕС.

Споразуменията на Москва с европейските страни, участващи в проекта, обаче са подписани, още преди да влезе в сила "третият пакет", посочва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
9
 
1
 
! Отговори
КВО ШЕ ОБЯСНЯВАШ ... преди 10 години
...КОЛКО ЗАПЛАТА ВЗИМА ШЕФА ТИ , КАТО ДЕПУТАТ В БРЮКСЕЛ ,ЛИ......ХА,ХА,ХААААААА...ЩО НЕ ХОДИ ПРИ ПУТИН ДА ГИ ВЗИМА ТИЯ ПАРИ....НАЛИ Е КОМУНИСТ/ ..или социалист/??!!!*** РОЗАВИ ....ПУХКАВИ ......ха,ха,хааааааааааааа...."ше обяснява тъпака --куууур-турно"!!!
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 13-ти юни този европедераст щял да идва у нас.Ха да видим сега дали сме народ и дали можем да го посрещнем така,както биха го посрещнали в Италия,Гърция или Унгария.
124
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напишете в Google "Руската провинция без пиар: Нищетата в една от нефтогазовите столици на Русия (фоторепортаж)" и ще видите какво е Русия. Студ, кал, комари, пияници, болни хора, мафиоти, нацисти, пустеещи земи... Ако не бяха суровините, тия земи отдавна щяха да опустеят. Няма иновации, няма технологии. Дори собствения си газ и петрол добиват с чужди компании.Затова и руските хора бягат масово. А Путин трупа милиарди.
123
1
 
17
 
! Отговори
Да, ама... преди 10 години
Може да останем без газ и да ставаме все по-бедни, но пък ще слушаме Кончита Вурст и ще се "наслаждаваме" на гей паради :)
122
0
 
9
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНОООО преди 10 години
....НА ГЛАДЕН КОРЕМ------СЕ МИСЛИ , НАЙ-ДОБРЕ.....ха,ха,хаааааааааа....!!!!!!!!!!!!!!!!!В БЪЛГАРИЯ --НЕМА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД !ВРЕМЕ Е .....ДА ИМА!
121
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен139 "Ако съм на мястото на Путин още сега спирам газът през Украйна и връщам руските туристи от България."Гениално. След това на Путин ще му остане само един вариант - оставка. ЕС е най-големия пазар за руски стоки. Основно Русия изнася за Европа енергийни суровини. От целия износ на петрол 88% отива за ЕС, 70 на сто от природния газ и 50% от въглищата. Сделката с Китай е капка в морето, сравнена с износа за Европа.
120
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте сега путинофили, докато вашия спонсор е в Кремъл ЮП няма да има, и не само че няма да го има, ами и дела на руския газ в ЕС ще спада, докато не стане 0 куб. м. след 3-4 години :)И не трябва да подлагате на съмнение това, просто никой в цивилизования свят, не купува от продаавч, който размаха пушката пред клиентите си
119
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 10 години
"... Русия, първо, "не приема европейските указания"..."И защо Русия трябва да ПРИЕМА УКАЗАНИЯ ? Русия не е България, а Путин не е Тиква или Съсел ! Западняците трябва да разберат, че вече не те са на върха и колониализма свърши отдавна. Никой не ги смята за честни партньори, нито Източна Европа, нито Русия, нито Китай.
118
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнгелЗабарвете за Япония, те дори нямат мирен договор сключен с Русия, иняма да има докато не им върнете островите, а за Китай ..... видяхме Ви на каква цена сключихте д-ра по 13 млрд на година и то след 2018
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Брюксел обвърза "Южен поток" с позицията на Русия за Украйна"Чшшш, ало, Брюксел - проекта ще се състои. Ако не можете да го приемете пак ще си го построим газопровода с наши финанси - обаче тогава вместо да получавате газ по тръбата ще врътнем кранчето и ще взимате по тръбата фекалии от собственните ни пречиствателни станции вместо газ. Така ми звучи справедливо. Българите тук дерзаят и едвам се справят с живота като хора, а еврогейците празнуват, че не можем да си вдигнем доходите.
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя чирус Йотингер що не отиде в Унгария да им се кара за Южен Поток.Само че поне един месец след това ще ходи със слънчеви очила,заради близката среща с лапите на Виктор Орбан.
115
0
 
12
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Питам се, защо " нормалните държави" търгуват със САЩ, след като те не потъпкаха, ами стъпкаха хиляди пъти международното право - Виетнам,Афганистан, Ирак и т.н ???
114
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, абе руснак газ пие ли ?
113
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако съм на мястото на Путин още сега спирам газът през Украйна и връщам руските туристи от България.Е,чак тогава на соросоидната *** у нас няма да и се размине.
112
0
 
16
 
! Отговори
лудия преди 10 години
да им дадем каквото са ни дфали от европа а те да ни платят загубите орт затворения козлудуй и това което са ни окрали и мисля че хем ще имат да ни дават хем ще се махнем от тоя хашиски саюз дето е американска колония
111
13
 
2
 
! Отговори
НЕМА СТРАШНО преди 10 години
ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФИНАНСИСТИ НЕМА ДА ПУСНАТ РУСИЯ , БЕЗ ДА СИ ПЛАТИ ЗА ТРАНЗИТА И ЕКСТРИТЕ!!ЕВРОПА ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ ПАРИТЕ --БЪДЕТЕ СИГУРНИ!РУСИЯ ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА КРИМ И УКРАЙНА......защото , който продава СУРОВИНИ --винаги губи!ВИНАГИ , ГОТОВИЯ ПРОДУКТ Е ПО-СКЪП!!!ДА СТЕ ЧУЛИ ВИСОКО ТЕХНОЛОГИНИЯ ЗАПАД--- ДА ПРОДАВА СУРОВИНИ И СЕЛСКО-СТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ...??НЕ , НАЛИ...??
110
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Казах Ви, още когато Путин окупира Крим, забравете за ЮП, и за всякакви други енергиини проекти с Русия през следващите 20-30 години, просто никоя нормална държава не иска да търгува със режими които потъпкват по подобен начин международното право.
109
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тези които казват,че южен поток ще ни заобиколи да кажат през къде ще мине? Знаят ли,че всеки тръбопровод независимо дали за газ или петрол на турска територия е турски и петрола и газта по него се продават от турците на трети страни,или ще мине през Румъния,която използва само 3% руски газ и ще си търси интереса до дупка.Руснаците просто не могат да намерят по големи продажници от българските политици.
108
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гадовете от Европа се чудят всячески как да подминат България. Да живеят на наша сметка. За тях ние сме една страна-робиня, която им служи само за взимане на доходи.Според тези *** само малки държави нямат своето законно право да отстояват икономическите си интереси. Оттам излиза, че според тях не може и да се храним или да живеем нормално.ЕС= терористи, българо-убиици и грешници спрямо България.Вие и децата ви ще плащате прескъпо за греховете към родината ни.
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и със сидеров и без него едно е ясно ес е силно набрал скорост надолу.скоро ще стигне стената.