Организира ли Русия насилието в Украйна?

Москва отрича, но светът не вярва
Обновена: 1 юни 2014 20:17 | 1 юни 2014 20:05,
411
Организира ли Русия насилието в Украйна?
Снимка: Reuters, архив

След 2 месеца на боеве и стотици загинали ситуацията в украинския Изток продължава да е взривоопасна. Сепаратистите не отстъпват, а властта в Киев не е готова за компроси, особено след случилото се в Крим.

Русия твърди, че не се меси пряко в конфликта. БиБиСи анализира ситуацията в търсене на доказателства, които да потвърдят или оборят това.

Един от основните въпроси е дали Москва въоръжава бунтовниците. След като само преди дни беше свален поредният хеликоптер на украинската армия, Вашингтон официално изрази притесненията си, че сепаратистите имат достъп до оръжия, каквито могат да са дошли само отвън.

Разбира се, обвинението е срещу Русия. В същото време Киев обяви, че хеликоптерът е свален от ракетна установка, каквото има и в арсенала на украинската армия. А сепаратистите сложиха ръка върху доста оръжия на армията.

Властите обаче са категорични, че след битката за летището на Донецк на 26-ти май са открити множество оръжия, несъмнено дошли от руска територия.

В същото това сражение сепаритистите претърпяха тежко поражение. Голяма част от жертвите се оказаха доброволци от Русия. Самите бунтовниците съобщиха, че над 30 ковчега са били транспортирани през границата към родните места на бойците.

Наличието на чуждестранни бойци в Изтока не е особена тайна. Подобно нещо се случи и в Крим, в седмиците преди полуострова да се присъедини към Руската федерация.

Но независимо дали става въпрос за доброволци, наемници, или руски военни под прикритие, усещането е, че руското участие в конфликта става все по-организирано.

Последните боеве в Донецк и сериозният отпор на бунтовниците извади на светло паравоенен отряд, наричащ се “Батальон Восток” - по името на бившето специално звено от етнически чеченци, ръководено от руски офицери.

Въпросното звено се бие на страната на Москва в борбата с чеченските бунтовници, а впоследствие се включва и във войната с Грузия за Южна Осетия през 2008-ма година.

След силен политически натиск безпощадното звено е разформировано, но според немалко анализатори групата може и да е събрана отново за действие в Украйна. Има спекулации, че “Батальон Восток” не просто е ударната сила на сепаратистите, но се заема с въдворяване на ред и дисциплина, особено що се отнася до мародерите.

Пред кореспондент на БиБиСи членове на батальона потвърждават, че се бият редом до сепаратистите. Но не казват дали са доброволци, или организирани от някого.

Един от тях твърди, че е в Донецк по заповед на проруския чеченски президент Рамзан Кадиров. Самият Кадиров обаче отрече подобно нещо.

Факт е, че в размирната източна част на Украйна има чеченски бойци, които се славят със своята безмилостност и умения в уличните сражения. Това определено държи нащрек украинската армия, която все още не се е решила на масирана операция по земя за връщане на контрола върху един от най-големите градове в страната.

И макар и руското присъствие да е все по-осезаемо, притеснителното за украинската  власт е, че всъщност сред сепаритистите има много местни хора, повечето от които са само с украинско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
17
 
! Отговори
До 236 преди 9 години
Първо приятелю,не съм ти ***,но няма значение-явно имаш ниска култура,за интелект не ще и дума да става. Бил ли си някога в Близкия Изток? Аз да - мога да ти кажа,че там клановете могат да се управляват само от такива като Саддам и Кадафи и така да се създават светски арабски държави. По времето на Саддам и Кадафи всеки европеец би отишъл в Ирак и Либия да работи и да бъде турист - сега колко ще го направят, а? И колко ще умрат от бомба на пазара или в автобуса. Там европейска демокрация няма.
162
3
 
12
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Явно плювачите на Вашингтон пак мятат ако по Москва. Явно много вие страх от Владимир Владимирович. И има защо.
161
0
 
18
 
! Отговори
избрани демократично преди 9 години
Какво е общото между Обама, Порошенко и Хитлер?И тримата са избрани демократично!
160
0
 
27
 
! Отговори
диктаторът преди 9 години
Настояваме диктаторът Обама да закрие незаконния концлагер в Гуантанамо, да прекрати тоталното подслушване и следене на хората в цял свят и да спре жестоките убийства, без съд и присъда, с безпилотници, на жителите на цели села в Пакистан и Афганистан! А също така да прекрати поддръжката на убийствения фашистки режим в Киев!
159
0
 
25
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
според мен основните виновници за случващото са точно САЩ, точно те са организаторите на сблъсаците в Киев!
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Русия - да, САЩ - нетези партенки скоро много ше вонят, сменете опорните точки
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а, добър ден!
156
2
 
23
 
! Отговори
Русия - да, САЩ - не преди 9 години
Разликата между Русия и САЩ - Русия си защитава своето население в своите исторически земи, САЩ си защитават своите интереси на другия край на света под предлог, че "пазят" собствената си държава - не е ясно от какво. Какво правеха САЩ в Ирак? По времето на Садам Ирак беше светска държава, Саддам строеше училища, болници, детски градини, пътища. Какво е сега Ирак - рай за тетористи, анархисти, религиозни фанатици и цари анархия и хаос от който печелят само американските нефтени компании.
155
8
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До славянинКакво се пениш... - просто е казал истината на глас...
154
4
 
16
 
! Отговори
Ще признаят Крим преди 9 години
Западняците няма къде да ходят! Ще признаят Крим и Новороссия! Както признаха и окупираната от Израел Палестина!
153
1
 
17
 
! Отговори
Правилният отговор преди 9 години
В коя държава не може да бъде извършен държавен преврат? В САЩ!Защото в САЩ няма американско посолство!
152
2
 
13
 
! Отговори
за 217 преди 9 години
Пий си редовно хапчетата, човече! Путин не ти е Садам, Путин управлява една шеста от територията на земята.
151
1
 
13
 
! Отговори
Вицекралят преди 9 години
Единствено Вицекралят на Украйна, американският посланик в Киев, ще каже, кой фашист ще бъде назначен от него за премиер или за президент на Украйна, и кой не! И как ще се управлява Украйна и как не!
150
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Москва си признава... - светът не отрича...
149
1
 
15
 
! Отговори
няма доказателства преди 9 години
Току що от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че няма доказателства за руска агресия срещу Украйна.
148
0
 
1
 
! Отговори
petko76 преди 9 години
До смешномного много промит нямам други думи за твоето подобие на мозък
147
2
 
14
 
! Отговори
колко законно ? преди 9 години
А колко законно беше, когато натовските главорези бомбардираха суверенната държава Югославия? Когато сринаха със земята черкви, детски градини и болници? Когато избиха над 10 000 невинни граждани?
146
13
 
1
 
! Отговори
ДС-то преди 9 години
НАТО трябва да БОМБАРДИРА бърлогата на ПУТИН! И както САДАМ да му направят едно ДНК изследване и на ВЪЖЕТО!
145
1
 
4
 
! Отговори
petko76 преди 9 години
Хамид Карзай за разлика от келнера ни сещате се кои е при посещението на обама си го премести от единия в другия крачол и не го избръсна за две стотинки а резиденцията му е на два километра от базата където ходи обама дори не си направил труда да му прати някои да го посрещне
144
0
 
13
 
! Отговори
До 180 преди 9 години
Приятелю, не можеш да сравняваш Лудогорието и Кърджали с конфликта в Украйна. Аз имам приятели от Неделино, то е в Източните Родопи и те мразят турците и разказват как турците са клали бабите и дядовците им. Турско население в Родопите и Лудогорието има защото българите са гостоприемни и не са ги изклали преди 100 години. Защо според теб сега няма българи в Източна и Беломорска Тракия, или поне официално няма? Родопите и Лудогорието са изконни български земи, завладени от турците с насилие.