Украинските сили настъпват срещу сепаратистите край Славянск и Луганск

Властите молят мирните жители да останат вкъщи
3 юни 2014 14:09, Елка Василева
59
Украинските сили настъпват срещу сепаратистите край Славянск и Луганск
Снимка: Reuters

Украинските сили активизираха днес настъплението си срещу сепаратистите край обкръжения проруски бастион Славянск и в съседната Луганска област, където се водят оживени престрелки, съобщиха представители на държавното ръководство, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Президентът Олександър Турчинов информира в парламента за убити тази сутрин сепаратисти край Северодонецк в Луганска област, където са унищожени и бунтовнически блокпостове. Той не уточни броя на жертвите.

Киев е събрал около Славянск близо 100 единици бойна техника, включително танкове, самоходни миномети, гаубици и реактивна артилерия. Над града прелита и самолет АН-30, съобщи Стела Хорошева, прессекретар на местния "народен кмет", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Има данни, че в района действат и безпилотни самолети, посочва агенцията.

Бунтовнически говорител съобщи, че хеликоптери и самолети, изпратени от Киев, са изстреляли ракети и картечни откоси по местни села. "Данни за пострадали засега няма, защото всички или се отбраняват, или са в укрития", каза той.

Трима проруски опълченци са убити тази нощ при сблъсък край с. Ясногорка недалеч от Краматорск, на 10 километра от Славянск. По предварителни данни битките в района продължават.

Близо 40 единици бронирана техника са концентрирали междувременно киевските войски близо до Красний Лиман, посочва ИТАР-ТАСС. Опълченци от Славянск заявиха за РИА Новости, че са успели да отблъснат атака на украински части и са улучили няколко БТР-а. Армията е използвала изтребители Су-25 и хеликоптери, но киевските части започват да отстъпват, твърдят сепаратистите.

Властите отправят молба към мирните жители на Славянск, Краматорск и Красний Лиман да избягват всякакви рискове за живота си, да останат вкъщи и да не се доближават до местата, където се събират терористи, предупреди чрез Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков.

Стотици бунтовници атакуваха в понеделник цял ден граничарите в Луганска област. Последните съобщиха за 8 ранени военни и петима убити сепаратисти. Според граничарите нощта е минала спокойно, но въоръжените "опълченци" се групирали, вероятно за нови атаки.

Експлозия повреди междувременно местния щаб на бунта и сепаратистите съобщиха за четирима убити според тях при атака на украински боен самолет. Киев заяви, че въстаниците сами са причинили взрива, припомня АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Obiknoven obnoven ukrainski FASHISAM.
40
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брaво Укрaйнa, трибуквие зa руските терористи, Киев УНИЩОЖИ путиновото сесезере/ " прaвослявно- милиционерскaтa рускaя " империя"! Вечнa Слaвa нa Укрaiни!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луганск 02.06https://youtube/watch?v=0Qp6VXR6IRkhttps://youtube/watch?v=evsQU9Ev8u0https://youtube/watch?v=rm5_j3ovHKA
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до запорожки козака на друг запис се виждат дупките от ракетите и дори една неизбухнала си седи в дупката, какъв гранатомет бе, какво пееш киевската версия че зенитна ракета е улучила климатик
37
0
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Ако някой от тези дето пишат за хуманизма на европейските гости в УКРАЙНА,ЗНАЕ ИЛИ ИМА НАПИСАН ,,ЗАВЕТА НА ДЪЛЕС,, към източно-европейските държави от 1945 година,моля да го публикува в ,,Днес БГ,,Този завет съдържа отговорите на всички въпроси,които някои сега поставят.
36
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
След всичко видяно из нета ( много подробно ) от случващото се в Украйна се моля да стане трета световна война и всички дебелогъзи политици от запада (вкл. и българските) да бъдат убити по същия начин, както бяха убивани сърбите, както са убивани сега сирийците и руснаците ! А украинците трябва да бъдат депортирани еднопосочно в Сибир.
35
9
 
0
 
! Отговори
запорожки козак преди 9 години
До Не Човешка постъпка!Що пък си мислиш, че самолет е хвърлил касетъчни бомби, и че е обстрелвал сградата на ОА. Защото го казва ИТАР-ТАСС ли? Много ясно се вижда на записа от охранителната камера, как се вижда огън между дърветата на около 50 метра от мястото на избухването на снаряда и секунда преди избухването. Т.е. много ясно се разбира, че се стреля с гранатомет.
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКаквото и да е цитиране на RT е като да цитираш Гьобелс.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Spored RT, Ukrainsite vlasti sa priznali che sa izpolzvali okolko 150 bombi y raketi ot samoletite y helikopterite. Edna ot bombite e padnala v edno uchilishte, niamalo e jertvi, no tova nishto ne promenia. Suglasen sum s #37 kadeto nareche ukrainskite vuenni sili kakvoto sa: ***
32
3
 
26
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Поне веднъж спрете да говорите за или против каквото и било независима да ли става въпрос за Русия или САЩ почетете със смирение убитите невинни хора които бяха растреляни посред бял ден от самолет на ВВС на измислената държава Украйна!Замълчете и се помолете за душите им но знайте едно това което прави Украйна напомня времената на Втората Световна Война и рано или късно ще има отмъщение което ще бъде много жестоко!А тези които възхваляват демокрацията тя вече отдавна е МЪРТВА!
31
3
 
31
 
! Отговори
Не Човешка постъпка! преди 9 години
Раскъсани хора(жени) от касетъчна бомба това видях на клиповете нещо отвратително.... Това не са войници а ***....... Касетъчните боеприпаси бяха забранени през 2008г. Нанасят покъртителни поражения на хора сгради коли и др.... Да ползваш такива боеприпаси е забранено в ЕС но на САЩ не им пука нали са с фашистите в Киев те са хуманисти!!!! Майка ви да е.. Гадна фашистка!!!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето последиците от обстрела на кметството в луганскhttps://youtube/watch?v=evsQU9Ev8u0
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопЕто тук - politikus.ru/events/20582-video-posledstviy-aviaudara-po-lugansku.html
28
0
 
11
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До UKRAINEC 29Или образно казано, до психично здравите Кончити!!! Ето тук видео от въздушният удар над Луганск. Трупове на мирни граждани навсякъде... Убийци, изверги... politikus.ru/events/20582-video-posledstviy-aviaudara-po-lugansku.html
27
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам , че редовните мишки на атлантическата хранилка пак са се разцъркали. И пак са получили мощен шамар от минуси.Проблема на хомотата е, че колкото повече им влиза толкова повече им харесва, да бъдат унижавани.
26
15
 
4
 
! Отговори
do 25 преди 9 години
тя и лисицата ходела зад коча и чакала да му паднат ***..те, ама не падали!*** БЕЗРОДЕН ПРОДАЖЕН КОМУНИСТ!!!
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До UKRAINEC,не се грижи за България, а си гледайте вашата ***! Жените ви отиват за *** или миячки на чинии, а мъжете - за бачкатори на великия ЕС! В Украйна ще останат само вдовици и необъятни полета с ГМО пшеница!
24
28
 
3
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До АнонименЗабравените уроци на историята24 години агония.Хем в Европейския съюз и в НАТО, хем треперим да не разсърдим Путин.И най-тъжното е, че има в нещастната ни страна честни и умни хора, при това никак не са малко. Но какво да направят след като обстоятелствата са такива, че те карат на всяка крачка да изпадаш в безпросветно отчаяниеУкрайна, свята Украйна! Дано да бъдеш урок за нас! Украйна, моя любов и надежda !!!!
23
31
 
3
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До Анонимен Без съмнение русофилството е тежко психично заболяване, което е практически неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Как, освен като патологичен случай, може да бъде диагностицирана сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение и се намира в някакво неопределено състояние на неофеодализъм.
22
30
 
6
 
! Отговори
гамjенчето преди 9 години
на троловете които виждат навсякъде фашисти им препоръчвам да отворят конституцията на Украйна и да я прочетат .