Украйна губи гранични пунктове след сблъсъци с проруски сепаратисти

През последните дни са изоставени над 130 км граница
5 юни 2014 21:08,
66
Украйна губи гранични пунктове след сблъсъци с проруски сепаратисти
Снимка: БТА

  Украински граничари изоставиха три гранични контролно-пропускателни пункта на границата с Русия и поискаха подкрепления след нападения на проруски сепаратисти, предадоха Франс прес и ДПА.

По-късно граничарите заявиха, че са били нападнати от въоръжени мъже в четири камиона, три минибуса и четири леки автомобила, подкрепени от бронетранспортьор, дошли от руската страна на границата в Мариновка.

Трите изоставени ГКПП-та Червонопартизанск, Должански и Червона Могила се намират в Луганска област. Те са били нападани от проруски сепаратисти през изминалата нощ.

"След престрелка, поради заплахата за живота на хората, които пресичат границата, цивилните и граничарите бяха евакуирани от тези пропускателни пунктове.
Те са временно затворени, за което Русия бе официално известена", се казва в изявление на украинската гранична служба.

Граничарите са поискали от правителството да затвори редица ГКПП-та и да изпрати части на армията и Националната гвардия в защита на границата.

"Вместо да отворят границата за всички, които искат да напуснат зоните на бойни действия, те я затварят. Това е абсолютно скандално и недопустимо", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

"През последните дни са изоставени над 130 км граница. Миналата нощ 15 камиона с терористи вече преминаха през тази пролука", съобщи във Фейсбук бившият украински вътрешен министър Юрий Луценко.

Днес следобед в Должански десетина проруски бойци контролираха ГКПП-то, от което бе махнато украинското знаме. Коли минават и в двете посоки. Някои хора пресичат границата пеша с куфари или чували, за да потърсят убежище в Русия, установи журналист на Франс прес.

"Украинските граничари, около 50 души, напуснаха поста си около 5 часа сутринта. Като пристигнахме, видяхме, че са взривили боеприпасите си, преди да заминат", заяви командващият група проруски бойци Виталий Близнюк.

Граничарите са особено подлагани на нападения от сепаратистите, които провъзгласиха "Народна република" в Луганска област, както и в съседната Донецка област. След нападения от тежковъоръжени бунтовници в понеделник те бяха принудени да изоставят областното си управление в Луганск.

В неделя вечерта по украинската телевизия ръководителят им Микола Литвин се оплака от ситуацията в пограничната зона. Той заяви, че граничарите са сами срещу въстаниците, без подкрепа от украинските въоръжени сили, които водят операции срещу сепаратистите в Донецка област.

Тази граница е особено чувствителна в момент, когато Западът критикува включването в конфликта на руски бойци и въоръжение, както и бойци от кавказки републики.

Президентът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров днес призна, че ингушетски доброволци се бият в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. Подобно изявление за чеченски доброволци направи по-рано чеченският президент Рамзан Кадиров.

Смята се, че много от сепаратистките бунтовници в Източна Украйна са от Русия. Някои открито са се идентифицирали като руснаци, представяйки се като доброволци, отбелязва ДПА. В град Донецк отново бяха чути изстрели през изминалата нощ.

Украинските сили, които от близо два месеца водят "антитерористична операция", вчера съсредоточиха усилията си около проруския бастион Славянск, на над 100 км северно от Донецк. В боевете са загинали двама войници и мнозина бунтовници, съобщи Киев. Повредена е водна канализация, което е лишило от водоснабдяване жителите на пет града в региона, включително Славянск.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
3
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До Атанас Еврокогато уважението прекрачи разумните граници и се видоизмени в ирационално боготворене и възхваляване, поставяйки любовта към Русия пред всичко родно и свято, дори пред националните интереси, то се превръща в русофилство последната, най-висша (или най-нисша) степен на национално предателство.
36
8
 
3
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До АнонименБез съмнение русофилството е тежко психично заболяване, което е практически неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Как, освен като патологичен случай, може да бъде диагностицирана сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение и се намира в някакво неопределено състояние на неофеодализъм, съчетан с елементи на примитивен капитализъм в най-гротескните му форми? когато уважението прекрачи разумните гра
35
8
 
7
 
! Отговори
Атанас Евро преди 9 години
До 50 Так держать! По морду надо дать!***, ты молодец!!!
34
5
 
48
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
Колкото и да провокират Путин, няма да успеят да го накарат да изпрати военни подразделения в Бивша Украина. Не, не е грешка - Украина няма да я има - ще се разпарчалоса, горката. Целта на подлите евродришльовци, здраво впримчени от Обонго, Русия да удари или най-малкото да направи въздушн бараж, за да опищят света и да изолират РФ отвсякъде. Е няма да стане. Путин е играч от класа, а и държи кент флош ройял в ръка. само да не кихне, че картите ще се разлетят! Язък за нас, ние сме на първа линия
33
1
 
22
 
! Отговори
Алекси преди 9 години
До ТотачТова свободно съчинение ли е или тема, определена от чичкото с портфейла? 16 години съм бил профсъюзен активист и такива събрания никога не е имало. Занимавахме се с глупости като тези как да разпределим картите за почивка, на кого да се помогне със скромна сума, с какво да помогнем на млада майка, ски , тенисни ракети или палатки да купим с парите по СБКМ-то, а веднаж дори успяхме да дадем квартира на нуждаещо се семейство. Питай татко и мамка си с какво се занимаваха профсъюзите!
32
3
 
10
 
! Отговори
Русолюб преди 9 години
Ако бях работодател на ***, на часа гоня 2/3 - то такава липса на въображение, липса на обща култура, повтаряне до втръсване на едно и също през 5 поста - с две думи,повече вреда докарват.
31
13
 
6
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До ТОтач >>> Ми кой мислиш , че пише точковите заварки/пенсионери бивши Щатни Агитпромчици/! И е лесно ,защото по рано пишеха и говореха същото , само трябва да сменят СССР с РФ и го пускат по предназначение на долу към Младежката Южнопатокова Организация...
30
3
 
30
 
! Отговори
Аляская Народная Рес преди 9 години
От Аляская Народная Республика - днес белите мечки в Аляска обявяват "независимата" Аляская Народная Республика, като се избавят от американско империалистическо робство. Скоро в Аляска ще пристигнат маскирани сибирски кафяви мечки, без обозначителни знаци, които ще организират референдум за присъединяване на Аляская Народная Республика към състава на Великая Российская Федерация. Слава на Аляская Народная Республика!!! След това окончателно ще се присъедини и Северния полюс към Россия. Урааа!
29
23
 
10
 
! Отговори
Тотач преди 9 години
Като чета постовете и все едно с машина на времето се пренасям на профсъюзно събрание,където двама професионални агитатори пламенно громят САЩ и западните им помагачи.Добре че е интернет, та пенсионираните *** да си чешат езиците.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SVOBODA ZA NOVORUSIQ!TODORE DE GI KRAVARSKITE FENOVE BRE LUDA KRAVA LI GI XVANA ILI SHAP TIQ GOVEDA XAXA
27
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия - от Ванкувър до Владивосток. Белия дом - задокеанска резиденция на Путин.
26
1
 
16
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Да се доуточня В Славянск са пристигнали 20 човека от баталъон "Алия",който си е от бившия СССР на служба в Израел Айде очакваме още повече унижтожена техника на хунтата
25
18
 
6
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До Тодор Христов >>> Материалчето за границата е много професионално направено ! В студиото на Мосфилм ли е снимано , защото е много правдиво и агитиращо....?
24
0
 
17
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Е казаха че 20 човека от израелския баталъон "Алия" Да им е честито на хунтата
23
2
 
19
 
! Отговори
Я русских преди 9 години
Рассея, моя Рассея от Волги до Енисея!!!
22
1
 
34
 
! Отговори
Loshko преди 9 години
До Какво?Напълно съм съгласен с теб 25. Нищо не показват от геноцида прилаган над народа Разрушени къщи, дворове, детски градини, болници и училища. Трупове на деца, жени мъже и старци. Нищо такова не се пише и показва, ами се копира пропагандата от чужди сайтове и се слага тук. Относно статията част от информацията е грешна.
21
1
 
31
 
! Отговори
Какво? преди 9 години
Г-жо Шекерлетова, знаете ли, омръзна ми да чета глупости! В края на краищата си плащаме интернета за да четем АКТУАЛНИ НОВИНИ, а не някаква недоносена пропаганда. Ами че проверявайте си инфото, само моля ви не ни цитирайте фейсбукито на палачи. Я напишете за геноцида, как изтребват жени и деца, а не пишете за терористи които не сте виждали.
20
1
 
37
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Абе ,таман говореха по россия 24 около 60 укр. граничари,са отишли в Русия и са зарязали всякаква техника. Дори показаха,как още им работят компютрите ,но няма граничари Някои са отишли на почивка в Сочи
19
0
 
16
 
! Отговори
bg преди 9 години
A masonskite svine koito napadat Siria otkum Turcia?
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Екстра, тъкмо да влязат още подкрепления