Глобалното затопляне ще струва скъпо на ЕС

Само щетите от по-високата смъртност ще са 120 млрд.
26 юни 2014 13:03, Десислава Попова
22
Глобалното затопляне ще струва скъпо на ЕС
Снимка: Reuters, архив

Завишена смъртност, наводнения, пожари, покачване на температурите с 3,5 градуса по Целзий до края на 2080 г. - всичко това, дължащо се на глобалното затопляне, може да струва над 190 милиарда евро на ЕС, предаде Франс прес, като се позова на проучване на Европейската комисия.

"Ако не бъдат взети допълнителни действия срещу глобалното затопляне, ЕС ще изгуби 1,8 процента от настоящия си БВП", се посочва в документа, изготвен по поръчка на центъра за изследвания на ЕК, пише БТА.

Според този сценарий, обединяващ прогнози за периода до 2070-2100 г., цената, която ще бъде платена заради скок в смъртността, свързана с глобалното затопляне, ще бъде най-висока - 120 милиарда евро. Следват щетите за крайбрежните зони, оценявани на 42 милиарда евро и щетите за селското стопанство, оценявани на 18 милиарда евро.

Не се взимат предвид щетите, които ще бъдат нанесени на биоразнообразието и на екосистемите, които не могат да бъдат оценени с цифри, се акцентира в документа.

Сметката ще бъде по-солена за южната част на ЕС (от южна Франция, през Австрия, Чехия и до Гърция). Тази част от ЕС ще поеме 70% от загубите, сред които ще бъдат например пожарите, които ще унищожат 8000 квадратни километра гори. Но не бива да се забравя ефектът на доминото, който ще повлияе на всички страни членки, се посочва в документа.

ЕК се опитва да накара 28-те страни членки да поемат ангажимента да намалят емисиите на парникови газове с 40% в сравнение с нивата им от 1990 г. и това да стане до 2030 г.

"Ако нищо не направим по въпроса, ще ни излезе най-скъпо", предупреди европейският комисар в областта на климата Кони Хедегор.
 

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: глобално затоплянеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
21 преди 9 години
Истинските американци, индианците са казали:"Докато белите не отсекат последното дърво, не отровят последната река и не убият последното животно, няма да разберат, че пари не се ядат."
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма никакво затопляне, с температури под 30 С цял юни месец.
15
0
 
1
 
! Отговори
ивко преди 9 години
До СвинскиНие сме в края на ледников период.Карбонизацията на въздуха само увеличава по-бързо нарастването на температурите.
14
3
 
2
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Щото до 2080 година няма да има ЕСТова е след 65годиниИ България може да я няма ако не се събудите
13
1
 
1
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Загубите от смъртността като данъчни загуби ли ги изчислявате ?
12
1
 
4
 
! Отговори
Свински преди 9 години
Поредната провокация !НямаГлобалноЗатопляне!
11
1
 
2
 
! Отговори
ьцжжь преди 9 години
Глобално затопляне е измислено с цел да се продават кафяви квоти. и щото ядрените централи са много "зелени" и те печелят от това, но всички ние губим. Фукушима и чернобил са необитаеми площи препълнени с мутирали същества и на всеки 7 години има голяма авария.
10
1
 
3
 
! Отговори
Мина преди 9 години
И само на ЕС ли ще струва скъпо и какво значи това. Щяло да има глобално затопляне и какво от това, слушаме това от много години. Срещу природата не може нищо да се направи. Земята е имала катаклизми и пак ще има, но земята пак е има и живота на земята, винаги се завръща. Е нас няма да на има, но никой не е вечен. Така че никой да не се притеснява яжте пийте, живота е един и най важното е да се обичаме, любовта ще спаси света.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Северен има малко повече лед спрямо 2007-***.
8
4
 
3
 
! Отговори
асд преди 9 години
До ...Ако измислиш по-универсален измерител от парите, ще си готов за Нобелова награда. Може би като онова племе дето броят така: "едно, две и много..." Така по-добре ли би се чувствал?Време е да измислим един глобален климатик...
7
0
 
6
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 9 години
Всички махмурлиеви сме за глобалното затопляне!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто начин да прибират кинти.Преди 20 години са ги плашили със извънземна инвазия,съветска инвазия,китайска инвазия и какво ли още не.Сега като видяха че темата се поизтърка измислиха глобално затопляне.Цялото безумие има за цел да даде мощно рамо на икономиките на Китай,Индия,Пакистан и Африка тъй като тях въобще не им дреме за такива глупости.И да смачка и без това крехките опити за прогрес на страни като нашата или да нанесе щети на икономиките на САЩ и ЕС.Защо?Питайте феновете на теорията.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ентропията са нашите грешки, които пораждат причинно следствени връзки за вечни времена - натрупване на обърквация и несправедливост във Вселенски мащаб ! Разплащане чрез Възмездие оправя нещата,
4
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
мммммммммммммда и всичко в тази статия се върти около парите само не уточняват кой пребира тези милиони или милярди
3
4
 
16
 
! Отговори
... преди 9 години
Най-*** от сичкото това написаното е, че сичко го мерим в пари, ама дай най-накрая да се получи тоя катаклизъм да измираме и да се свършва! То ако си говорим честно точно това, че всичко ама АБСОЛЮТНО всичко се мери в пари, точно това ни докара до самото глобално затопляне! Ама аиде да идва и да се мре!
2
1
 
9
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен 1Ние си правим сметката човече !Финансовите анархисти вече натрупаха няколко трилиона от новите стратегии за борба с глобалното затопляне и енергийните стратегии на пънко-финансиране!*** идеи извират от всякъде само трябва да убедим хората колко е важно да се финансират ! Примерно спасяването на Венеция ще излезе някакви 2500 евра на кв/м а там няколко квадратни километра са за са спасяване ... какво да кажем за останалия свят ?
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм се изумявал от това да оцениш апокалипсиса в долари. :)Колко ще струва ако свърши храната?Е колко да струва, като няма да има нито един жив човек. Колкото и да струва - това няма значение!