Ако Европа си направи селфи, ще видим уморено лице

Матео Ренци иска ЕС отново да намери душата си
Обновена: 2 юли 2014 21:49 | 2 юли 2014 21:35,
17
Ако Европа си направи селфи, ще видим уморено лице
Снимка: Reuters

Италианският премиер Матео Ренци пледира днес в Европейския парламент за една реформирана Европа, която отново да намери душата си. По този начин Европа няма да е един примирил се континент, който ще е една малка точка на Гугъл мап, каза Ренци, цитиран от Франс прес и електронното издание на в. "Кориере дела сера".

"Ако Европа си направи селфи, какво ще видим на екрана. Ще видим лицето на умората, а в някои случаи лицето на примирението. На селфито днешната Европа ще изглежда уморена и отегчена?", каза Ренци пред депутатите в ЕП, пред които представи програмата на италианското председателство на ЕС, започнало вчера.

"Истинското голямо предизвикателство е нашият континент да си върне душата на Европа, да си върне чувството, че ние всички сме едно цяло", заяви италианският премиер, цитиран от "Кориере дела сера". Той добави, че ако Европа не направи това и продължи да бъде само една съвкупност от бюрокрации на страните членки, то "тогава трябва да ви кажа, че на италианците им е писнало от тяхната си бюрокрация".

Ренци пледира за опростяване на работата на европейските институции - призив, който само може да задоволи британците, обхванати от нарастващ евроскептицизъм, добавя Франс прес.

"Европа без Великобритания ще бъде по-малко европейска. Тя ще бъде по-малко себе си", предупреди италианският премиер. Той добави, че Европа трябва да действа заедно по всеки един въпрос, защото трябва да се съревновава с големите. Премиерът подчерта също в речта си, че Европа без растеж няма бъдеще.

"Нека да не даваме оценки на миналото. Интересува ни да започнем бъдещето и то веднага. Външният свят напредва със скорост, двойно по-голяма от тази, с която напредва Европа. Въпросът е дали искаме да наваксаме или не това изоставане", посочи Ренци.

Той призова Европа да намери отново ролята си на авангард в областта на иновациите, климатичните промени, човешките ресурси. "По тези икономически въпроси, гарантирам ви, ще се чуе нашият глас силно. Това ще бъде силата на гласа на една страна, която е дала повече, отколкото е получила", подчерта Ренци.

Относно външната политика на ЕС, италианският премиер подчерта, че с по-различно внимание трябва да се погледне на Африка. Тук Ренци припомни случая с отвлечените в Нигерия ученички, с християнката, хвърлена в затвор в Судан само заради това, че е сменила вярата си. Ренци припомни и необходимостта да се даде държава на палестинския народ, но подчерта, че Израел има правото, а също и дълга да съществува.

Ренци засегна и болезнената тема за имиграцията. "Европа не може да бъде сляпа, трябва да положи повече усилия", заяви италианският премиер и прикани парламента да промени собствения си подход по темата за имиграцията.

Ренци предупреди и, че Брюксел не трябва да си затваря очите на случващото се в Близкия изток, предаде ИТАР-ТАСС. Премиерът увери, че Европа няма се настройва срещу най-големия си съсед - Русия, допълва руската агенция.

В речта си Ренци си спомни, че току-що е бил навършил пълнолетие, когато е бил подписан Договорът от Маастрихт, от който се ражда ЕС. Той призова сегашното поколение в Европа да бъде достоен наследник на поколението, изготвило този договор и да предаде традициите на своите деца.

"Дължим това на онези, които бяха преди нас, на онези, които умряха, за да може Европа да е не само географско понятие, но и израз на една душа", каза Ренци.

След края на речта си Ренци не даде пресконференция за журналистите, посочва "Кориере дела сера".
 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Эакон е каквото си направил ще ти се ВЪРНЕ!!! Тоэи эакон е общ и се отнася до всички живи същества!!! Упадъкът на европейската икономика и ОБЕЭЦЕНЯВАНЕТО НА ПАРИТЕ е в р о са в пълен ход!!! ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА нямат нужните минимални раэходи эа живот и са ПРОСЯЦИ!!!
8
1
 
4
 
! Отговори
бб преди 9 години
Срешиха с приемането на държави като нашата.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако европа си направи селфи ще е с ***! Извършва се тих геноцид над бялото население.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън от НАТО и Вън от ЕС, Забрана на НПО, България над всичко.Референдуми за всеки важен въпрос, връщане на осъвременен вариант на Закон за защита на държавата от 1924г.И според същия ЗЗД - СЪД и затвор за предателите от последните 25г (Паси,Боко,Плевньо,Станишката,Доганя,Командира,Цвъки,Бакъра,Първанката,Надето,...)
5
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Душата на Европа е в дирника на Кончита Вурст - гадно, срамно и отвратително нещо, омразно на Бога и срамно за хората.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има Брюксел и ЕС с техните *** закони, който изкуствено създават пъклени условия като: принижението на мъжа, падението на жената и притъпяването на децата на земята ще съществува мрак и нищета!
3
3
 
6
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Аз пък искам 10 млн .укр. *** да плъзнат из целия ЕС. Особено в Полша,Германия,Франция,Прибалтииските държави,,както и при румънците и нас де Нека да плъзнат като *** и после всички ЕС тикви да реват дружно ,кой им е с*ал в гащите Подкрепянето на неонацисти и *** ,както и *** на банана на Обама,трябва да си има цена,която ще се плати.
2
5
 
7
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Ако са негови думи ,,а не написано от някой и той да го прочете, тоя човек знае какво иска.Много умни неща е казал.Защо няма такива политици и у нас? Дано постигне това за което говори.
1
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Този млад хитрец може би има качества, но е обзет преди всичко друго от жажда за власт и мощ. А и жените, с които си е имал работа, не са все още достатъчно на брой... Неговите земляци , римляните преди 2000 г. са казали " Всяка власт развращава, абсолютната - абсолютно!" Иначе амбициите са хубаво нещо. Поживем - увидим_!" ("е"-то е с 2 точки отгоре)