Украинската армия се задъхва

Киев изчерпва военните си ресурси, пише "Независимая газета"
4 юли 2014 11:02,
134
Украинската армия се задъхва
Снимка: Reuters, архив

Правителството на Украйна изчерпва военните си ресурси и няма да е в състояние да поддържа още няколко месеца интензивни бойни действия в източните райони на страната, твърди руският вестник „Независимая газета“. 

Ако до края на юли Киев не успее да преодолее въоръжената съпротива на опълченците, ще бъда принуден на прекрати "плана Б" на президента Петро Порошенко.

Според вестника украинската армия изпитва остър недостиг от всички видове доставки и жива сила. Задържано е уволнението на всички редници и сержанти на срочна служба, а министерството на отбраната е задействало 90 на сто от мобилизационния си ресурс врамките на частичната мобилизация.

Сега срещу опълченците воюват една въздушнодесантна и една аеромобилна бригада с обща численост около 7000 човека; една танкова, една артилерийска и пет механизирани бригади с обща численост 17 хиляди души, както и части със специално предназначение.

Общо на украинския югоизток са съсредоточени 25 хиляди от 57-хилядния личен състав на сухопътните сили. Задействани се и батальони от Националната гвардия и спецмилиция с численост 1200 и 20 батальона на териториалната отбрана с общо 8000 човека.

"Независимая газета" посочва, че по непроверени данни в антитерористичната операция досега са били убити над 200 украински войници и най-малко 1200 са били ранени, като ранените биват регистрирани в статистиките с диагнози като респираторни или чревни заболявания. Само един от десетима резервисти е бил мобилизиран доброволно, а директорите на заводи отказват да изпълнят мобилизационните искания за предоставяне на техника, твърди руският вестник.

В украинската армия има дефицит на бронирани жилетки, каски,топловизори, средства за комуникация, униформи, храни и бронирана техника. В продължение на 20 години Украйна активно е разпродавала наследеното от СССР въоръжение и военна техника, без да купува нови. Според "Независимая газета" през този период са били продадени 1275 танка, 501 бойни машини на пехотата (БМП), 330 бронетранспортьора (БТР), 41 реактивни системи за залпов огън и 275 единици различни артилерийски системи, пише "Независимая газета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: УкрайнаПорошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, великата и непобедима Русия не се намесва за Донецк и Луганск. До края на месеца ще последва и Крим, а до края на годината и Русия.
72
0
 
1
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До vesko02Веско, немой с рого! Русия е воювала само с Грузия през 2008 г. и разпердушини армията ѝ за 5 /пет/ дни. Двете чеченски войни са друго нещо - там воюваха и с араби, и с каква ли не мюсли ***. Сега Чечения е лоялен член на РФ и Кадиров държи здраво. Даже плаши, че ще влезе в Киев. Хайде сега кажи с кого са воювали лошите руснаци? Писна ми и от твоите дрисни в този форум и от няколко други злобаря. Хайде ако ще е спор, да е спор, с аргументи, с ***-алко мисъл! Иначе си е жив онанизъм
71
1
 
53
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
"В продължение на 20 години Украйна активно е разпродавала наследеното от СССР въоръжение и военна техника, без да купува нови". Лелееее, колко е познато това, нали!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да влезе Горбачов и да ги ошамари,защото ги знае кви бяха и кви станаха на дядя си номерца ще въртят и дежурното-Разгружай на ...,до ... нагрузили,ни ...,-да им рече.Той и другите ги знае кви бяха,кви станаха,старейшина е,нещо като Ногай,шари насам-натам.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DublinПиши на болгарском, а то странно выходит... Понимаешь о чем идет речь в болгарских комментариях, а пишешь на русском. :))
68
1
 
18
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Забавно :( Бомбит по сути Обама, а ругают Путина. Времена Кривых зеркал...
67
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе добре са си в Русия, всичко им е точно, то затва Путин изпрати дъщеря си в Холандия, да види и тя какво е гаден живот ;)
66
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е лош защото не минават американските номера за демокрация. Украина сама си наряза самолетите Ту-160 чисто нови (САШ им подари даже резачка), При Елцин се почна масово унищожаване на атомният потенциал на РФ и тогава се говореше и за демокрация и за приятелство и се галеха и гледаха щастливо. КГБ-шника обаче е врял и кипял и тези евтини номера не минават. В youtube има доста видео (американски при това) на тяхни консултанти които разказват как са срутвали цели економики по дързавна поръчка
65
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен111 право е момчето. Познавам много руснаци (даже основно само руснаци познавам) защото повече от 20 години живея в РФ. При Елцин беше разграден двор от всякаде. Не че в момента няма корупция и всичко е от злато и без проблеми, но нещата тук много бързо се променят и то все в по-добра посока. РФ през 90 и днес, просто нямат, ама нищо общо. Чесно казано даже останах с впечетление от последните няколко години, че българите повече се наливат с алхохол отколкото братушките.
64
1
 
25
 
! Отговори
111 преди 9 години
Нищо, от източноевропейските страни и в момента се изнася старо съветско оръжие за украйнската армия по нареждане на Америка и по нареждане на същата Америка после ние ще даваме пари за нейните стари оръжия, за да "превъоръжаваме" армията.
63
22
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
С коя от бившите съветски републики ,Русия не води война.Всички които пожелаха свобода и демокрация имат и ще продължават да имат проблеми с Кремъл.Слугите на Путин са добре но народите изнемогват .
62
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
103 - Харалампи"Руснаците живеят много по-добре именно благодарение на Путин.." По-добре в сравнение с кое време? Кои точно руснаци? Тия, които са прости работници живеят ли по-добре, или живеят ужасяващо зле? Локуми, Харалампи, разтягаш локуми.
61
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Информацията на руските медии е изпражнение, увито в целофан, според израза на Бойко Борисов.
60
3
 
17
 
! Отговори
Перник преди 9 години
Запада е пред нас,само да се наведе ще усети болка от Славяните.
59
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХаралампиТи лично колко руснака познаваш? Ама не по име, ами достатъчно, че да знаеш как живеят?Апропо, Симеон "Велики", въпреки че толкова го хвалим, проиграва потенциала на държавата и не напразно след него започва период на слаба държавност. Ама това го започва още баща му, като унищожава административния и военен апарат и остават само книжници. Ами разбира се, че ще по следва златен век на книжовността ... и дървен за войската и икономиката.
58
2
 
20
 
! Отговори
Рускиня от Сибир преди 9 години
Многим в России очень хочется, чтобы наша армия, наконец, вошла и защитила жителей Новороссии! Если бы мы хотели эту территорию прибрать, то что мешало Путину принять обращение ДНР о вхождении в состав Российской Федерации? На территории ДНР и ЛНР много было воинских частей, ребята берут вооружение там. Даже танк, который стоял как памятник, отремонтировали. Предваряя отзыв о "промит мозък" отвечу: никто не доказал поставки оружия из РФ, даже США, которым это выгодно! А ведь есть космос...
57
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиСамо като прочета "Западните СМИ" и ми е ясно че коментара е написан от платен *** на руското посолствоСМЕШНИЦИ
56
1
 
22
 
! Отговори
Харалампи преди 9 години
През вековете е доказано, че англосаксонската демокрация, наследник на римската форма на управление е ефективна за Западните народи, но е трудно приложима за Славянството. Всички славянски народи са били в благоденствие само когато са имали велик държавник начело.Примери много-Симеон Велики и т.н. Цъкайте ми колкото искате минуси, но е факт, че в момента Руснаците живеят много по-добре именно благодарение на Путин и неговите изключителни качества като държавник.А за един народ това е най-важното
55
1
 
9
 
! Отговори
чеховер преди 9 години
много интересно редовна армия сьс самолети танкове бтр и тнте на*рана от опълчение замислете се сериозно за какво иде реч писането на простотии си остава такова замислете се сериозно какво ще стане съвсем скоро
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
are stigaste plqmpali ve rusofili kato nevi haresva tuk kupetesi ednoposocni biletceta za moskva