Лос Анджелис в очакване на голямото земетресение

Хиляди жертви и $250 млрд. щети при трус над 7,5 по Рихтер
20 юли 2014 08:15, Александър Попов
42
Лос Анджелис в очакване на голямото земетресение
Снимка: Reuters

Следващата година жителите на Лос Анджелис ще напълнят киносалоните, за да гледат касовия филм, наречен "Сан Андреас", в който се разказва за апокалиптично земетресение, помитащо града им, но тогава зрителите ще се запитат дали това няма да се случи действително, пише в. "Дейли телеграф".

Южната част на земетръсния разлом, известен като Сан Андреас, който преминава край града, не е произвеждал мега земетресение с магнитуд от над 7,5 от 1680 г. и според сеизмолози такова силно земетресение е трябвало да има още преди 100 години.

Серия от слаби земетресения в последните месеци отново накараха сеизмолозите да се запитат дали вторият по големина град в САЩ би издържал на мощно земетресение. В първите пет месеца на настоящата година имаше най-малко пет земетресения с магнитуд 4. За първи път подобно нещо се случва в Лос Анджелис от 1994 г. досега.

Голямо земетресение е неизбежно, казва "царицата на трусовете", докторът по сеизмология Люси Джоунс, назначена неотдавна от властите на Лос Анджелис, за да подготви града за голямо земетресение.

Джоунс, която е от американския Геофизичен институт, е популярна в Лос Анджелис вече от 20 години и нейните туитове относно сеизмичната активност се следят внимателно. Но сега доктор Джоунс е притеснена, а когато тя е притеснена, всеки друг в Лос Анджелис също трябва да се притеснява.

Експертката е обезпокоена от броя на сградите, които не са били модернизирани и могат да рухнат при силно земетресение. Модернизирането на сградите, така че да бъдат сеизмично устойчиви е скъпо и включва например подсилване на сградите със стоманени скоби.

Люси Джоунс припомня, че Лос Анджелис е бил застроен през 50-те и 60-те години на миналия век и всички бетонни сгради имат действителни проблеми. Според неотдавнашно изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис има 1451 бетонни сгради, които не са укрепени срещу трусове, в това число около 50 хотела, 50 църкви и 25 старчески домове.

Смята се, че при силно земетресение 5 процента от тях или 75 сгради ще рухнат, но не може да се прецени кои точно.

На три часа път северно от Лос Анджелис се намира разломът Сан Андреас. Той преминава през градчето Паркфийлд, населено само от 18 души. Те наричат градчето си на шега "световна столица на земетресенията". Посетителите пък са посрещани с табела "Бъди тук, когато се случва".

Паркфийлд е най-щателно наблюдаваната земетръсна зона в света заради редовните трусове. Между 1857 и 1966 г. там е имало шест последователни труса с магнитуд 6 - средно едно на всеки 22 години.

От 1980 г. в града е разположена батарея от сензори, в това число и в дупка, изкопана в самата разломна линия. Учените се надяват, че така ще разберат по-добре трусовете, случващото се по време на тях в и близо до разломите и това ще помогне да се правят прогнози за времето и силата на бъдещите земетресения.

В Калифорния има стотици разломни линии, като учените откриват все нови и нови. Неотдавна стана ясно, че мол на стойност 200 милиона долара и небостъргач в Холивуд са построени точно върху две новооткрити разломни линии.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун иска да похарчи милиони долари, за да картографира всички разломни линии. Той прави прогнози 50 на 50 за силно земетресение в Лос Анджелис. През март имаше трус с магнитуд 5,1 - най-силният в Лос Анджелис от началото на годината. Трусът беше в разлома Пуенте хилс, който беше открит през 1999 г.

Според сеизмолози трус с магнитуд 7,5 в разлома Пуенте хилс би бил "адският трус", защото разломът минава точно под центъра на Лос Анджелис. Експерти смятат, че такъв трус би убил до 18 000 души и би оставил няколко милиона без дом. Щетите биха били 250 милиарда долара.

Според Люси Джоунс такъв трус се случва веднъж на 2500 години, но никой в Лос Анджелис няма представа кога е бил последният подобен трус.

Разломът Сан Андреас който е по-далеч от центъра на Лос Анджелис ще убие по-малко хора, ако породи трус с магнитуд 8, казват експертите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До мечо грухГрухчо, и аз видях снимки и клипче за чудноватата дупка в полуостров Ямал. Впечатляващо! Един ден там ще ходят туристи. После може да се окаже, че хиляди езера в Ямал са с такъв произход. Полуостровът е по-голям от България и много рядко населен. Не ме пращай там, аз при възможност сам ще ида да видя. Моята Родина е тук, обичам си я, само ми е тъжно, че са се народили толкова ***. Не ме гони, за да не видиш звезди посред бял ден!
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бай Грозданnikoi nee spomenaval los....,moje bi si za o4ila?¿
15
1
 
4
 
! Отговори
.................... преди 9 години
До ODESSAA,то и филма за двете кули близнаци беше филм,ама стана-там тепърва ще им се случва за съжаление..
14
3
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Доста *** трябва да си за да ти промие филм мозъка. Това е просто зрелище за развлечение, за останалото има книги и учебници.
13
6
 
25
 
! Отговори
Все тая преди 9 години
Колкото и да се опитвам, не мога да разбера хората дето желаят смъртта на стотици, дори милиони !
12
19
 
21
 
! Отговори
Жп Гара 9 преди 9 години
Aми време е американците да си го получат
11
4
 
35
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Никога няма да разбера тъпотията на тая нация,и страстта и към филми със световни катаклизми.Киното им прави непрекъснато долнокачествени филми,как Америка се разрушава,или замръзва,или как техния президент,непрекъснато е заплашен.Ама то каквото си повикаш,се обажда.Доста работи им се случиха последните години.Американски филми! Едно време имаше един лаф: "Хубав ли е филма,или е Съветски", сега с пълен успех можем да попитаме: "Хубав ли е филма,или е Американски" !
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 21Кореняка ЕМИНЕМ, който сега е милионер, знаеш ли как е започнал да си изкарва прехраната, ***? В металоргичен завод в Детройт, където е свалял заготовките от пресите.Няма срамна професия, ***.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чуйте каво казва 21: Кореняка Американец никога не би се унижил да работи таксиджия, фаянсаджия, камо ли да продава бургери на някое авеню в Ню Йорк.Плача вече от смях заради теб, баце!
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 16 от 18Иначе лепя си плочки...... нали все пак ти го каза! Пък ти никога не грешиш.МуахахаааааахааДа е.а и смешния ти кавал жалък!
7
1
 
18
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Както винаги, коментарите тук преливат от акъл.Както и да е.Обаче сериозно: Отдавна виждам как американците си умират да четат книги и гледат филми на апокалиптични теми.И това не е от днес. Може би започва още от радиопиесата "Война на световете" по едноименния роман на Хърбърт Уелс.Марсианците ни нападат и избиват, чума пусната като биологично оръжие от терористи плъзва и избива милиони американци, земетресения разрушават САЩ... не знам причината но си падат много по такива сценарии.
6
1
 
6
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Който е гледал филма "10 по рихтер" му стига,какво ново..!?
5
1
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
до 10Ауууууу, сега като ми каза за тази дупка ми приседна на онази работа. Даже и водката ми горчи вече. Притеснението е огромно.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 7Това е проблема на такива като теб, че без да познават човека вече си правят изводи за него. Кой ти е казал , че възхвалявам ***, бе? Ние сме кадърни и можещи, но тоя скапан манталитет, тази злоба и завист ни изяжда отвътре и се превръщаме в едни от най-големите скапаняци на тази земя.Ъндърстейнд ми?
3
0
 
5
 
! Отговори
Ръмпълстилскин преди 9 години
Трябва да се опитат да преместят Лос Анджелис, както стана с острова в "Изгубени"...
2
3
 
14
 
! Отговори
А бе, американци! преди 9 години
Вие поне имате пари! Ами преместете го този град някъде другаде - по-добре да похарчите стотици милиарди за такова преместване, отколкото да загубите тези милиарди под формата на щети от голямо земетресение. Вероятността за хиляди жертви не коментирам, човешкият живот е безценен. Никой не може да знае предварително къде точно ще се окаже,ако такова нещо се случи.Или поне съборете неукрепените сгради. За вас има надежда да се справите.Не ми се мисли какво би се случило в Бг при силен земетръс
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bla bla bla - nedai si boje kydeto i da e po sveta, no prirodata nikoi ne moje da ia spre, a da se predskaje goliamo zemetresenie e za syjalenie goliama me4ta.