Приятел на атентатора от Бостън възпрепятствал правосъдието

Федерално жури го призна за виновен и в заговор
22 юли 2014 08:19,
3
Приятел на атентатора от Бостън възпрепятствал правосъдието
Мястото на взрива, Снимка: Reuters, архив

Приятел от колежа на атентатора срещу маратона в Бостън Джохар Царнаев беше признат вчера от федерално жури за виновен във възпрепятстване на правосъдието и заговор със същата цел, предаде Ройтерс.

Азамат Кажаяков, гражданин на Казахстан, възпрепятсвал разследаването срещу Царнаев, като изнесъл раница от стаята му в студентското общежитие, след като властите разпространиха снимки на Джохар и на неговия по-голям брат Тамерлан, като заподозрени за атентата.

Още по темата
  Кажаяков, който отрича обвиненията, може да бъде осъден на 20 години затвор за възпрепятстване на правосъдието и на 5 години за заговор. Присъдата ще бъде произнесена на 16 октомври.

Според обвинението той влязъл в заговор с друг приятел - Диас Кадирбаев, за изнасянето на раницата, съдържаща фойерверки, лаптоп, флашка, пакетче марихуана и слушалки, от стаята на Царнаев в общежитието на Университета на Масачузетс-Дартмут.

Кадирбаев ще бъде съден по същите обвинения през септември, пише БТА.

Припомняме, че на 15 април 2013 година при две експлозии на една от централните улици в Бостън, близо до финалната права на маратона, загинаха трима души, около 180 души бяха ранени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: бостънатентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Защо измислен атентат-постановка? За тебе явно 3 отнети живота и 180 ранени са нищо. Съболезнования към близките на пострадалите. За извършителите съд и морално разобличаване.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте лъгали с тоя измислен атентат-постановка.Ако го бяха направили бомбаджии,щеше да има 20 пъти повече жертви, а не 3 ***.