Заедно в СССР, Русия и Украйна никога не са били по-далеч

Ройтерс: Щетите върху отношенията им вече са нанесени
Обновена: 23 юли 2014 22:31 | 23 юли 2014 22:29, Елка Василева
259
Заедно в СССР, Русия и Украйна никога не са били по-далеч
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Масата бе отрупана с храна и вино, започваха наздравиците, а младоженците гледаха малко тревожно.

Въпреки че всички бяха помолени да не говорят за политика, събирането на роднини от Украйна и Русия ден след като Киев обвини Москва, че въоръжава бунтовниците, за да свалят въздушен лайнер, това нямаше да е лесно.

Бащата на младоженеца, родом от Русия, вдигна чаша: "Нашата страна преживява сега трудни времена. Опитват се да ни разделят. Но ние сме руснаци, беларуси. . ., ние сме един народ!" "Слава на Украйна!", отвърна шумно украинската баба на булката, разказва на Ройтерс гост на сватбата.

Останалите присъстващи на брачното празненство изсъскаха "Шът!", отчаяно опитвайки се да предотвратят някакви лоши чувства – трудна задача за което и да е събитие, в което участват представители на два народа, някога обединени в рамките на СССР, но днес по-разделени от всякога, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Дори най-спокойните украинци, известни с изстраданата си толерантност, плод на история им, пълна с окупации и конфликти, са се настроили - ако не срещу всичките си съседи в Русия, то поне срещу един: руския президент Владимир Путин.

"Путин трябва да разбере, че вече стига. Това не е конфликт между Русия и Украйна. Това е международен конфликт", заяви на пресконференция обичайно сдържаният украински премиер Арсений Яценюк. "Русия е от тъмната страна, на страната на дявола".

Много руснаци изпитват същите чувства.

След уличните протести в Киев, които доведоха до свалянето на проруския президент през февруари, Русия заклейми новите украински управляващи като фашисти. Сега тя твърди, че Киев се управлява от проамерикански лидери, решили да поставят Русия на колене.

В смесените бракове между украинци и руснаци настъпи напрежение, в семействата - разделение, а една двойка, която предстоеше да сключи брак, отмени церемонията след спор дали Путин е прав или не, съобщиха техни познати.

Разделени

Киев заявява, че има "убедителни доказателства", че Русия е доставила на бунтовниците БУК-М1, известна още като насочвана от радар ракетна установка СА-11 и е осигурила екипа, който свали малайзийския самолет в четвъртък, убивайки всичките 298 души на борда.

Русия отрича да въоръжава въстаниците, а нейното Министерство на отбраната предизвика Вашингтон да предостави някакво доказателство, че по въздушния лайнер е изстреляна ракета. Според министерството близо до самолета са летели украински бойни самолети.

Независимо дали ще се докаже едното или другото, щетите върху отношенията между двете страни, които президентът Путин нарече "братски", вече са нанесени. Разбити бяха всякакви мечти да се задържи това, което остава от Украйна, смятана от много руснаци за люлка на тяхната цивилизация, в руската сфера на влияние.

Анексирането на украинския полуостров Крим от Путин и обвиненията, че подклажда бунта в източните региони на страната, вече изостриха желанието на мнозина украинци да се интегрират по-тясно със Запада.

Когато в четвъртък от небето започнаха да падат тела и отломки и полята се превърнаха в зловещо гробище, дори някои от съмняващите се започнаха да виждат предимствата на това да се ориентират повече към Европа.

"Той не иска да отидем в Европа", заяви Тетяна, отказваща да използва фамилията си или името на Путин. "Е, ние ще отидем там".

Това са чувства, споделяни от мнозина в Украйна, макар и не в източната й част, въпреки че дори там е намаляла подкрепата за проруските бунтовници, искащи да създадат независима република Донбас.

"Очевидно е, че това са руски оръжия. Не мога да обвинявам народа, но е очевидно, че един глупак, една глупава ръка, е убила почти 300 души", заяви Олексий Ярошевич, консултант по околната среда, имайки предвид Путин.

Пред холандското посолство в Киев, където украинци оставяха цветя в памет на загиналите, сред които има и 80 деца, Ярошевич заяви, че се срамува, че това се е случило в Украйна.

"Може би тази ужасяваща история ще помогне на народите на Европа да се съсредоточат и да разберат, че трябва заедно да направим нещо срещу Русия", каза той.

Това не планът на Путин

Украинският външен министър Павло Климкин е на същото мнение, заявявайки, че Киев може да разчита на солидарността на Европа, но на почти нищо повече. "Понякога казвам, че в Европа ни гледаха като че ли през прозорец", каза той пред украинската телевизия Интер. "И сега терористите хвърлиха камъка". Те може и да са изострили у някои усещането какво е да си украинец.

Независимо дали е подхранвано от привързаност към миналото или от стремеж към различно бъдеще, насилието от последните няколко месеца кара много хора да се замислят какво отличава украинците не само от Русия, но и от останалата част от Европа.

От падането на Съветския съюз насам преди 20 години Украйна се бори да създаде собствена идентичност, улеснявайки по-големите сили да задълбочават разделението сред население, разкъсано между украинскоговорящия Запад и рускоговорящия Югоизток.

Първият и вторият президент на страната след независимостта се гордееха, че са запазили единството на Украйна, признавайки, че е имало натиск над тази страна, която има 1000-годишна история като държава, но която в продължение на столетия е била разкъсвана от от съседите си.

В град Черкаси в Централна Украйна местни активисти решиха да предложат на децата и на някои възрастни традиционни украински стенописи, които да се съревновават с обичайното глобално меню от Спайдърмен и Супермен.

На тях почетно място е отделено на казаците, с техния традиционен кичур коса, оставен върху обръснатата им глава, с шалварите и селските си ризи. До тях са стилизирани жени с венец от панделки и цветя в косите.

Има пейки, боядисани в жълто и синьо, цветовете на украинското знаме. Дори една къща е разделена чрез два цвята. Но остава да бъде изминат дълъг път.

На втория ден на нашата сватба в украинския град Одеса, известен със смесеното си население - руснаци и украинци, араби и арменци, грузинци и българи, евреи и татари - разговорът се връща към политиката.

"Добре де, няма нито един руски войник тук, а те все още обвиняват Путин", казва майката на младоженеца.

Това не е версията за събитията, която приемат украинското правителство и западните му съюзници, но останалите гости не реагират, за доброто на младоженците.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
7
 
2
 
! Отговори
АСАМБЛЕЯ НА ЛЪЖАТА преди 9 години
ДО БОБИ Незнам колко е велик този пенсионер но пред 9 грамовия всички са равни да не му пусне някой снайперист един фишек в *** и да го пенсионира своевременно тоя ***..Лакомията и манията за величие е погубила много по велики от него..те не прощават..КГБ също между другото..Забърка народа си в голяма каша а поговорката гласи да не си пъхаш по голяма лъжица в устата от колкото можеш да налапаш..За него важи с пълна сила.
105
11
 
6
 
! Отговори
лилиПутлер преди 9 години
Хайл РАССИЯ и Чичолина!Уважаеми другари, съмишленици, роби мои ... тъй като се оказа че нашите другари в И.Украйна не могат да се справят подобаващо с техниката решихме да пращаме по-лесна за работа и управление военна техника. За целата руската армия ще снабдява нашите братя в И.Украйна с лопати, коси, брадви, копия и мечове. Обсъжда се въпроса дали да пратим лъкове, но тъй като са по-сложни оръжия ще помислим.Бисмиллях!
104
7
 
17
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Няма такава държава Украйна! Това всичко е Руска територия!!!
103
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Путин не да анексира Донецка област и затова се получи така!
102
7
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Путин е велик! Кой сте вие да го обсъждате дори!
101
12
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПУТИН ОТРИЧА ДА ПОДКРЕПЯ ДОНЕЦКИТЕ ТЕРОРИСТИ И ТОВА , ЧЕ ВЕЕЛИ РУСКОТО ЗНАМЕ БИЛО ПРОПАГАНДА!!!
100
12
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПУТИН ОТРИЧА ДА Е АНЕКСИРАЛ КРИМ ТОВА БИЛИ ДОЛНИ СОРСОИДНИ ЛЪЖИ!!!
99
14
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ДОНЕЦКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТИ ОБВИНИХА ПУТИН, ЧЕ ИМ Е ДАЛ ПРЕКАЛЕНО СЛОЖНА ТЕХНИКА ЗА СВАЛЯНЕ НА САМОЛЕТИ С КОЯТО ТЕ НЕ МОЖЕЛИ ДА РАБОТЯТ!
98
9
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До zuio Ще си платят и то с лихвите Освен хилаядите убити хохли,ще си платят и икономически Щото е още лято и си мислят,че всичко ще се оправи Ама след няколко месеца идва зима и тогава кво ще правят а ? Еми то само една зима ли е ? Като им свърши газта кво ще правят? Без Донбас какво ще правят? Без Русия да им купува *** какво ще правят? Еми загиват и това е Не мислят ей не мислят. Скараха се с Русия и сега ги чака нещо кошмарно
97
9
 
17
 
! Отговори
zuio преди 9 години
Украйнските фашисти предадоха славянството и православието и трябва да си платят скъпо. България без Русия не може.
96
9
 
23
 
! Отговори
морски преди 9 години
Какви са тия глупости,тая *** къде видя че Украйна има 1000 годишна история?Украйна винаги е била част от Русия.Украйна в превод от руски значи ,,накрая,в покрайнините",това са най-западните руски територий.Просто за пореден път запада се опитва да ни промие мозъците с поредната лъжа.Слава на Русия!!!
95
22
 
10
 
! Отговори
Асамблея на лъжата преди 9 години
Здравейте как някой не направи страница или не написа статия АЗ НЕ ИСКАМ РУСКА ПЕНСИЯ ЗА РОДИТЕЛИТЕ МИ А ДОСТОЙНИ СТАРИНИ или НЕИСКАМ БИЛЕТ ЗА ТАЙГАТА???Узурпаторът Путин бе избран на фона на кървави протести срещу него в Русия..Новия Сталин е сънувал БРИКС но май ще стане КИКС...Колкото по бързо го пенсионират руснаците толкова по добре за тях..Аман както казват турците от сдухани пенсионери и откачалки като тоя на снимката
94
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Многобезсмислена и противоречива статия.Оръжията на опълченците били руски,а на армията какви са ,същите.За кризата,размириците и противопоставянето бил виновен Путин.Протестите и размириците на Майдана,преврата и действията на "новата " власт на кого са.Ролята на САШ в това къде е.Кой използва тежко въоръжение и авиация срещу населени места и мирни граждани.Кой изгори протестиращите в Одеса.Защо Украинските изтребители са избягали,сближили и скрили край пътничесткия Боинг и са го обрекли умишлено на гибел.Нанесените психологически рани трудно ще зарастнат.
93
3
 
31
 
! Отговори
... преди 9 години
"Елизабет Пайпър от Ройтерс" присъствала на една сват(д)ба и вече вникнала в славянската психология??? смех, Елизабет, смех...
92
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ имат ли интерес под носа на русия да има пожар?
91
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много *** статия за четене.
90
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е новият господар на света-факт!
89
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"До юли ние водим необявена война с Украйна, но де факто ние воюваме с много други страни. И полска и българска бронетехника, която по някакъв начин се оказа в Украйна сега воюва против нас, заяви Бородай."Плевня, вярно ли е това и давал ли си разрешение без да уведомиш обществото, за използване на българска бронирана техника? А случайно български военни да са в състава на украинската армия? Днес бегето, недейте да спите, ами публикувайте изказването на Бородай на брифинга вчера.
88
19
 
7
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Как тук може да пишете ,че Путин е миротворец? Това е човекът ,който води война в Чечня, Грузия и сега в Украйна. Че САЩ има навсякъде в света имперски интереси ,това е факт, но и на Путин и на Русия интересите не са миротворни ,ТЕ СЪЩО СА ИМПЕРСКИ!Та ние също го почувствахме ,като ни извиваше ръцете при преговорите ,като подкупва нашите политици ,като субсидира дори цяла уж националистическа партия!Той никога не се стреми да води преговори в който да има взаимен интерес, а да доминира!
87
16
 
5
 
! Отговори
с. преди 9 години
Щото Русия пък не гони своите икономически,политически и военни цели и сигурно се спира пред нещо!И двте срани са свръхсили с имперски амбиции и се държат като такива!В момента си мерят еди какво си в поредната страна и въпросната страна го отнася!Айде стига с тая кучешка коленопреклонна любов към руснаците,че е направо жалко!