Пропагандата на най-желания дезертьор от Северна Корея

Историята на Парк Санг Хак, който изпраща балони на бившите си сънародници
Обновена: 27 юли 2014 19:51 | 27 юли 2014 14:49, Екип на Investor.bg
68
Пропагандата на най-желания дезертьор от Северна Корея
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун инспектира военен пост. Снимка: Ройтерс, архив

Пакетите са прикрепени към балоните чрез специален часовников механизъм, който освобождава ценния товар, когато балонът набере достатъчно височина и навлезе навътре в територията на Северна Корея. За целта Парк и компания използват единствено въздушните течения.

“Северна Корея е заобиколена от желязна завеса, която пречи на информацията да достигне до хората, които живеят там,” обяснява Парк. “По този начин, използвайки небето, можем да спрем това.” Пробивайки информационната блокада около Севера, Парк се надява да окуражи бившите си сънародници да свалят лидерите. “Можем да събудим тяхното съзнание и ги оставим да решат дали да се борят за свободата си, или не.”

Парк и съмишлениците му привързват пакетите към балоните, след което пълнят последните с водород от бутилка. Летателните апарати, които са дълги 10 метра и широки 2 метра, започват плавно да се издигат, като някои от тях са украсени с лозунги на корейски.
46-годишният Парк е слаб и жилав човек с гъста черна коса и аура от почти невротична енергия. Той живее в южно предградие на Сеул, но обикновено излиза от дома си в компанията на един или двама цивилни полицаи, които го придружават навсякъде и го возят в скромен Hyundai. Редовно Парк получава заплахи за живота си – по имейл, телефон и факс. “Винаги заплахите идват от китайски номера и адреси,” казва Парк. Истинският подател обаче е ясен на всички – режимът в Северна Корея.

Той пуска балони към Северна Корея още от 2004 г., с което се превръща в огромен дразнител за хората в Пхенян. Всъщност Парк е обявен от държавната телевизия в страната за цел номер 0 (най-важната от всички) на режима.

“Участвал съм в 500 телевизионни интервюта само за три години,” признава Парк, допълвайки, че хората го разпознават и понякога му се налага да се дегизира. Той обича да казва, че е звезда както в Южна, така и в Северна Корея. На въпрос дали получава пари от южнокорейското правителство, Парк се изсмива. Всеки един от балоните струва около 500 долара, но за разлика от други дезертьорски групи, FFNK не получава никакво финансиране от държавата. “Имаме единствено няколко стотин души, които ни изпращат по 5-10 долара месечно. Нито един от тях обаче не е богат.”

Преди три години Парк получава телефонно обаждане от друг дезертьор, който му предложил среща с негов поддръжник, който може да осигури финансиране за проекта. От разузнаването на Южна Корея обаче предупредили Парк, че това е капан. На уреченото място (станция на метрото в Сеул) отишли детективи, които заловили четирима души. Един от тях, дезертьор, известен като Ан, бил бивш командос от специалните части на Северна Корея и носил цял арсенал от шпионски оръжия, сред които прикрит под формата на фенерче пистолет, химикалка, която може да изстрелва метални стрели, както и друга, която съдържала игла със смъртоносен препарат. След задържането си Ан признал, че от режима в Северна Корея са му платили 12 000 долара, за да убие Парк. Те дори заплашили, че ще наранят неговото семейство, ако той откаже да изпълни задачата.

Въпреки трудностите, Парк остава невъзмутим и продължава да работи за каузата си. Той знае, че върши добра работа, когато броят на охраняващите го цивилни полицаи нараства. Ако агентите от Пхенян все пак стигнат до него, казва той, "някой ще продължи делото ми".

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
STAMAT преди 9 години
С тази 6 см мека *** е бах си идола за жените.
53
1
 
10
 
! Отговори
Як Кур Чеп преди 9 години
Ким Чен е като Брат Пит за жените в Северна Корея...Направо се подмокрят като го видят...
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И защо Южна Корея е 100 пъти по-богата от Северна? Някакво обяснение да имате?""Богатството" измервано в БВП и статистика невинаги е индикатор за просперитет. Екваториална Гвинея на хартия има БВП на човек колкото средния за ЕС, но в действителност населението там живее в колиби. Южна Корея наистина е много по-богата от Северна и какво от това ? Може би са много щастливи и затова имат третия най-висок процент самоубийства и най-високата консумация на алкохол в Азия ?
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И защо Южна Корея е 100 пъти по-богата от Северна? Някакво обяснение да имате?"Така наречената "демокрация" няма нищо общо. За пример - Катар е диктатура и монархия, но ПВБ на глава на населението е 4 пъти по-висок от Южна Корея и 2.5 пъти по-висок от САЩ. Северна Корея е бедна защото:1 - е жертва на международни санкции2 - има много противници и е принудена да харчи много пари за защитаИ да не забравяме кой създаде Северна Корея - войната на САЩ която разцепи държавата.
50
3
 
7
 
! Отговори
РАБОТОХОЛИК преди 9 години
Искам да живея в СЕВЕРНА КОРЕЯ и ще имам работа до края на живота си ...
49
6
 
18
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Жив и здрав да е този Парк. Той е борец за демокрация и заслужава името му да се знае помни. И след като няма кой да отвори очите на милионите промити мозъци в тоталитарната държава, точно такива будни люде трябва да поемат тази трудна задача. Чета тук имало защитници на режима в КНДР. Защо бе другари? Защо не хващате влака за Пхенян? Извинявам се, забравих че там няма интернет, а вие сте просто клавиатурни онанисти. И защо Южна Корея е 100 пъти по-богата от Северна? Някакво обяснение да имате?
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви са тея смешници забогатяли с работа след демокрацията ...???Не разбрахте ли че с комунистическите пари изчезнали незнам си къде от *** Живково времесе завъртяха първите" ДЕМОКРАТИЧНИ ФИРМИ" те понеже СА ЧЕРВЕНИ и до ДНЕС като ГЕРБ идруги формации работят с ОПРЕДЕЛЕНИ БАНКИ и стават КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ...Понеже имат информация от ПОЛИТ БЮРО на КПСС и знаят кога ще фалира БАНКАТА ДОНОНОРКА -ФАНТОМ...А баба ми си умря бедна и се скапа да работи до пенсия...65години
47
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано да го очистят скоро. Не подкрепям севернокорейския режим, но това което тоя прави по никакъв начин не е полезно, и ако продължава да клати лодката, много невинни хора ще умрат заради това, че си играе на герой. Няма никакъв смисъл да се подстрекава недоволство при положение, че хората нямат никакъв шанс срещу властта, и да опитат нещо ще има още повече смърт, жестокост и репресии. Балони с пропаганда не е решение на проблема.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пореден път се убежавам, че в тоя сайт влизат най-големите *** и ***
45
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можем само да си мечтаем да имаме велик лидер като северно корейците. Бойко Борисов се доближава, но има още хляб да яде и той. На България и трябва такъв режим, за да можем да се развиваме и пребъдем. Демокрацията и капитализма не са заложени в ДНК-то на българина. На нас ни трябва силен лидер, който да води велика България напред. Да се поучим от северно-корейските лидери!
44
16
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
ДО 53 РАД -- Ей не ти увира главата - ама по твърдоглав от селяка... няма - умните и интелигентни като мен - отсъпват - защото ще е по лесно да науча една маймунка да ползва лаптоп отколкото да споря със *** като теб ) Живей си щастливо животеца - ори си бостана и спестявай от хляб за да ходиш догодина 3 дни на море лятото ))) жалко човече )))
43
11
 
23
 
! Отговори
RAD преди 9 години
До Ф.С.ВКазах ти да не се заяждаш с хора, които не познаваш :):):) Не ти увира главата.Откъде знаеш,че съм бедняк?Не съм богаташ, но имам много повече, отколкото щях да имам през соц-а! И знаеш ли защо? Защото съм предприемчив!Не ме е страх да бачкам и не чакам държавата да ми дава подаяния под формата на "безплатно здравеопазване","карта за моренце", "сигурна заплатка"!Сам го каза-европейският капитаизъм е по-социален от нашия соц.! Защо? Защото не са ги управлявали соц-другаре!
42
0
 
42
 
! Отговори
Astarot преди 9 години
Всичко, което са си постигнали германците и французите, които обсъждате, са го постигнали с много борба, стачки и самоорганизирани проф-съюзи, а не като нашите, партийни парашутисти... Като ядем всичко, дето ни сервират, такова ще ни е положението.
41
7
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
-до 50 Германци ,Автсрийци тогава опитомяваха капитализма - сега при тях капитализма е по социален отколкото комунизма даже - това е разликата- без битка - капиталистите не дават нищо- само взимат - затова са богати -за сметка на бедняците като теб - които им плащат за всичко дори за да спрят за 1 час бричката си на техен паркинг и да платят 3 лв !
40
1
 
9
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До Ф.С.ВМай ти си противоречиш :)Викаш едно врме сегашните комунисти,дето си правеха каквото си поискат-от магистрала до Правец,до закони за каквото се сетиш,са се самоопитумявали,само защото е било Социализъм,а пък сега с Демокрацията се разюздали :)Ти да видиш! Как не са се сетили Германци,австрийци,холандци,французи,че е мнооого по-добре да си живеят в социализъм и така всички да си бачкат за мизерни пари, да чакат по 10 г.за Ситроен-че,а елитът да е "опитомен" и да строи мега-стадиони :)
39
6
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
до 47 - Кой зне в кой жабуняк към Меден Рудник скачаш и си мислиш че си на безплатен плаж -- кажи къде си да дойда - на 2 мин съм от плажа - да се похилим заедно - да видиш как не съм правил плаж от 1955г )) ще ме помниш поне до 2055г ))
38
6
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
до 46 Ами точно това ти казвам - най дивите капиталисти - са бившите комунисти- ама тогава бяха опитомени -защото законите се спазваха - това е разликата - за едни -Демокрация - а за други -(бедняците) са законите !!
37
3
 
6
 
! Отговори
До Ф.С.В преди 9 години
ми как да не си е , от поста ти разбрах че не си ходил на плажа от 1955г . хахаххаха , мишок си ти е момче ай че ме напече и взлизам във водата , ама ако ти се нахилихме с аверите хахахах . Забавен маняк си !
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ф.С.ВГолям веселяк си ти :):)Никак не си противореча, ама ти се чудиш като нямаш аргументи, как да изманипулираш хората. Е, с мен няма да стане!Първо-никъде не съм казал,че "новият строй" е идеален.Второ-причините да сме 25 г. неотменно най-бедни в ЕС се крият основно в това,че бившите другаре като видяха,че няма накъде,решиха да овладеят процесите след 1989 г. и по този начин подмениха прехода.Огледай се и виж,че най-мъстите капиталисти са бившите соц-другаре,на чиито строй се кефиш
35
9
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
знам че си до Фиестата - а сега ) ко прайм а )