Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада

Руски печат: Ограниченията от страна на САЩ и ЕС не са критични
Обновена: 31 юли 2014 09:14 | 31 юли 2014 09:14, Елка Василева
225
Москва посреща с показна храброст новите санкции на Запада
Снимка: Reuters

Властите в САЩ и ЕС почти едновременно ограничиха източниците на финансиране за руски държавни банки, пише "Ведомости".

Санкциите ще засегнат петте най-големи банки в Русия, посочва вестникът. Част от банките обаче заявиха, че санкциите няма да се отразят върху дейността им.

Според банка ВТБ се очертават "икономически щети и за двете страни". Ограниченията "от страна на САЩ и на ЕС не са критични", коментира бизнес аналитикът Константин Гуляев.

Според него руските компании ще трябва в близката година да изплатят дългове за над 50 милиарда долара и макар че ще се справят с това, бремето върху бюджета все повече расте, а възможностите за привличане на депозити ще намаляват. Ще скочи и цената на кредитите, което ще бъде усетено от реалния сектор, предрича икономистът.

"Санкционният натиск се засилва и това може да подрони сътрудничеството на руските банки със западни фирми, съответно да повлияе отрицателно на бизнеса в дългосрочна перспектива", смята Марина Карапетян, друг руски финансов анализатор.

Негативното влияние на санкциите ще бъде усетено и от европейските банки, работещи в Русия, припомня вестникът изявление на външното министерство в Москва.

След "Уралвагонзавод", концерна "Калашников" и други руски холдинги от отбранителната индустрия в списъка на САЩ за санкциите се озова и Обединената корабостроителна корпорация (ОКК), отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

ОКК получава към 70 на сто от общия си доход от военни кораби. Санкциите забраняват на американски физически и юридически лица да търгуват с корпорацията, а нейните активи в САЩ трябва да бъдат замразени. Лицензи за износ ще трябва да се издават за всички стоки, изпращани на ОКК от САЩ, а и от други страни, ако в продукцията са използвани американски компоненти, обяснява изданието.

Повечето му събеседници от бранша и ОКК са единодушни, че санкциите на САЩ "целят на първо място да тласнат Франция към отказ от договора, според който трябва да достави на Русия хеликоптероносачи "Мистрал".

ОКК участва в строежа на двата кораба с обща стойност 1,2 милиарда евро - вече платени. След началото на украинската криза САЩ неведнъж приканваха Франция да се откаже от сделката, но Париж обещава да изпълни договора, инак го заплашва неустойка от близо 1,8 милиарда евро, припомня вестникът.

"Поредният етап от санкциите бе посрещнат от Русия на официално ниво с традиционната вече показна храброст", пише той.

ОКК нарече санкциите "по-скоро неудобство, отколкото съществена пречка", при все че според нея анализът още продължава.

"По предварителни оценки прекият негативен ефект е минимален - делът на директните американски доставчици на ОКК клони към нула", заявява президентът на корпорацията Алексей Рахманов.

Според него обаче ОКК ще трябва да търси друга валута вместо щатския долар за разплащания с чуждестранни купувачи на кораби и "предложението за използване на юана не изглежда фантастично".

Мерките, предприети от ЕС, будят "значително повече опасения" от санкциите на САЩ, твърди Рахманов. Ако в списъка с продукция, чиято доставка за Русия е забранена, попадне морската техника, "това може доста да затрудни (. . .) шелфовите проекти на ОКК" в петролодобива - а корпорацията разчита на големи поръчки от "Роснефт", "Газпром", Лукойл" и НОВАТЕК, добавя той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: САЩРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.