Украйна предлага да спре транзита на руски газ

Киев също готви санкции срещу Русия
Обновена: 8 авг 2014 20:10 | 8 авг 2014 16:38, Миглена Иванова
580
Украйна предлага да спре транзита на руски газ
Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предлага страната му да прекрати транзита на руски газ към Европа като санкция срещу руската икономика, съобщава AП.

Украинското правителство ще внесе в Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) списък със 172-ма граждани на Русия и други страни, както и с 65 юридически лица за налагане на санкции. Това съобщи пред журналисти в Киев  Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Списъкът на физическите и юридическите лица е подготвен и обоснован", отбеляза премиерът, но отказа да посочи съдържащите се в него имена. Той само уточни, че повечето от юридическите лица са руски и изрази увереност, че СНСО ще одобри списъка.

Още по темата

В сферата на военно-техническото сътрудничество Украйна "ще въвежда допълнителни санкции срещу Русия", добави премиерът. Той припомни, че прието преди месец решение на СНСО предвижда забрана за военно-техническо сътрудничество с Русия. Новите решения ще бъдат приети, за да се въведат допълнителни санкции, които няма да дадат възможност на Русия да модернизира въоръжените си сили, подчерта той.

Санкциите ще бъдат гласувани от Върховната рада във вторник.

Украйна "ще сложи точка на въпроса за газовата си зависимост от Русия, макар че това няма да е лесно", обърна внимание премиерът. "Ние просто нямаме друг изход", каза той, като допълни, че страната му ще използва част от спасителния заем от Международния валутен фонд (МВФ), за да постигне енергийна независимост.

Яценюк изчислява още, че Украйна вероятно ще понесе загуби за 7 млрд. долара в резултат на секторните санкции срещу Русия – най-големият търговски партньор на страната след Европейския съюз.

„Няма съмнение, че Русия ще продължи курса по отношение на Украйна, който започна преди десетилетие – забрана на украински стоки, свиване на сътрудничеството, натиск и изнудване“, коментира Яценюк.

Още в понеделник украинското правителство обяви, че планира да въведе огледални на европейските санкции срещу руската икономика като основни цели са финансовата индустрия на Русия, както и енергетиката и сектора на отбраната.

Украйна внася половината от необходимия й природен газ от Русия, допълва АП.

Нова газова криза?

Ако Украйна спре транзита на руски газ, това ще означава още по-тежка газова криза за България и държавите от Югоизточна Европа, които нямат алтернативни трасета за доставки на синьо гориво, в сравнение с прекъсването на доставките през 2006 г. и 2009 г.

Самата Русия от месеци предупреждава за евентуална нова газова криза заради ценовия спор, който води с Украйна за доставките на синьо гориво.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


580
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука вече атмосферата е станала много интелектуална,комплимент до комплимента.Руснаците ако нямат храна поне ще имат кафе от Бразилия.
356
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахахахахаха ;)
355
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, разбра ли сега каква е разликата между теб и Путин. Той носи отговорност за думите си и за народа си, а ти даже не можеш да отговориш на момчето, а се покри. Така че преди да наричаш Путин (****) погледни себе си първо...
354
2
 
11
 
! Отговори
фен преди 9 години
До шопЕй долен ляв *** на шевролет я да не ползваш ника ШОП че обиждаш доста хора с изказванията си, и може да ти се случи некоя шопска главичка да хапнеш
353
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
495 знам само, че е *** и то от най-висока класа.
352
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въздухар е. 15 минути го чакам ама се изпари. Между другото, мисля че е жена. Просто играе роля.
351
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клиповете ги има. Най разпространени са тези с бувшия вече шеф на десен сектор, дето го убиха украинците. С калашник беше дори в парламента. Ако не си неграмотен ще ги намериш само по информацията, която ти дадох, Записите са официални и са на украинската национална телевизия. И чакам координати.
350
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз винаги съм твърдял че не съм в България. Дай кординати и нека не правим спора си публичен. Не е културно. Нека решим лично проблема. Мислех че си фен на украинците, на на Иван Грозни. Той има и българско потекло, знаеш ли? Лично ще дойда. Успокой се. Ще останеш доста изненадан, обещавам. Няма да ти пращам украинци. Дай кординати, стига лая като пале.
349
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха "пикльо" кай. Пич, съжалявам, че не ти издържат нервите. Пак ти казвам: като си толкова ербап и корназ да заплашваш дай кординати. Ако желаеш аз ще дойда. Няма проблеми. За такива като теб си заслужава. Няма да ти пращам посредници. Дай кординати, моля те.
348
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, слушай, наакан дебел**огъз тарикате, не ме предизвиквай. Не ми се дават 2500$ за билет до БГ, ама ако желаеш мога да ти пратя някой да се разберете. Дай кординати, боецо. Сигурен съм че си безсмъртен. Ако желаеш ще ти пратя временен емайл да ми пуснеш кординати за връзка и ща ти пратъя някой да говорите от мое име. ***, сериозен съм. Украинец ще ти пратя, дето много ги защитаваш, да видиш колко струват ;) Хайде казвай, чакам.
347
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По изчисления на европейски енергийни специалисти, доставката на американски втечнен газ ще дойде до Европа на цена над 1000$. А в САЩ е на цена около 120$. Европа ще е всред най - конкурентноспособните икономики. С едно от най рентабилните производства. Особено Германия ;)
346
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, пак не си в час. Кой ще ти продава газ на цена по - ниска от руската? Гърците, дето ЩЕ го доставят втечнен? Няма. защото само за тях няма да стига. Турците? Едва ли. Румънците? Ахахахаха... Намери по - изгоден газ от руския и ще измисля начин да ти финансирам бизнеса за достабката му в Бъкгария. Говоря сериозно. Бизнеса ще е голм. Хем ще закопаем Русия, хем ще станем съдружници. Може и кафе да пием ;)
345
2
 
3
 
! Отговори
на тройна цена преди 9 години
Фатката е много проста. Яйценюк спира газа и нефта от Русия за Европа. Обамата казва, че за това са виновни руснаците и брутално притиска Европа да купува газ и нефт от Сащ. На тройна цена, разбира се.
344
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конекциите са перфектно нещо. Много ги харесваме. Освен че ще осигурят енергийна сигурност и ще свалят (може би) цената на руския газ, ами освен това след построяването на ЮП ще можем по тях да продаваме и на съседите. Защо обаче 15 години говорят за трях, а още не са започнати?
343
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, много си гневен, да не прочете за някой друг свален украински самолет или за някой друг преминал в руско украински боец ;)
342
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Teo 470-"...Наливат масло в мелницата на ЮП както и на конекциите с Турция и Гърция.." Конекциите са част от доктрината за българската национална сигурност. Не само руснаците имат своя доктрина.. Опс- забравих- тяхната е ВОЕННА ДОКТРИНА- прескачат националната сигурност и веднага скачат на военните доктрини ;) Кое точно не Ви харесва в конекциите?
341
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северноамериканската.
340
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аахаха как изкривяваш думите пак. Не казах, че фактите не могат да бъдат документирани, казах че не е нужно. Някои факти наистина не могат да бъдат документирани. Например - току що си почесах ****. Документирай го. Мога да ти дам и по - драстични примери със вселената или на атомно ниво. Но няма да ги разбереш. Имаш фундаментални липси в образованието. Кафе? ;)
339
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен "...Първо, не познаваш тукашната съдебна система и закони..." Ахахаха- коя- ТУКАШНАТА?- руската или българската?:)
338
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 469- Хайде бе:) Фактите не можело да бъдат документирани:) И тогава отразяват ли факти първичните счетоводни документи,м?:) Аз не пиша, че първо съществува документа, а след това -факта. Аз пиша, че :1. Много факти са описани в документи 2. Фактите , описани в документи по законосъобразен начин, могат да бъдат писмени доказателства по смисъла на българските процесуални закони