В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тролчетата които хулят Горбачов:Тролчета, ако не беше Горбачов, сега нямаше свободно да цъкате глупостите си в нета, а щяхте да си затваряте устата и да четете Работническо дело!
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Псевдо демократчетата нещо много се активизирахе. Избършете си пяната от устата и се преместете на следващата тема за Русия. Защо не пишете така запалено като има тема за NSA???
33
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре дошли в Северна Корея / Московия
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой каза, че Едуард Сноудън бил изнесал документи, които нямат общо със свободата в интернет в САЩ!youtu.be/yVwAodrjZMYТа ето ви го интервюто!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***-югендите нещо закъсняват за тази новина...
30
3
 
6
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Така го наричат корумпираните купени медии на Запад. "Изнасяне на поверителни документи" вместо "Говорене срещу властта".------Поверителните документи са си поверителни документи. Те не са на Сноудън и не може той да решава как да се разпорежда с тях. От там нататък може да си говори каквото си иска, никой копче няма да му каже, ако иска и протести да прави по улиците - за разлика от Русия!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Некви пичове тука в форума много са се вживяли в ролята си на хакери и псуват Русия, все едно е тръгнала да се бори с тях и с свободата им да хакват и свободата им на словото :)))))))) МНОГО, МНОГО филми гледате :))))) Всички теийнеиджъри до 16 в форума се изкараха закоравели борци за свобода :)))))))))
28
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я сега троловете да обяснят как русия е най-демократичната държава в света :DDDDDDD
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кирилНай-смешното при руснаците (и българските им слуги) е фактът, че хем обвиняват нормалните хора в "еврогейство" и "либерастия" а пък и едновременно сме били и "майдански фашисти" и агресори!Нещо водката им идва в повече май.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни"-Тия още с паспорт ли са днес беге хайде и вие така да разберем кои са руските рицари в този форум, че като розговарям с хората и приятели гласуването винаги е точно обратното на това във вашия форум.
25
6
 
9
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Питайте Меркел дали от САЩ й подслушват телефона!Питайте Сноудън дали има свобода в САЩ и дали всичко е честно и защот тогава изнесе информацията, ако всичко вСАЩ е ОК, както казва Джо Байдън!-----Не съществува държава, в която всичко да е честно. Но има държави, в които съдят за политически убеждения като в Русия и такива, в които не, като САЩ!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сноудън не е писал срещу властта. Той изнесе поверителни документи."Така го наричат корумпираните купени медии на Запад. "Изнасяне на поверителни документи" вместо "Говорене срещу властта".
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българомразещите *** нещо ги няма под тази статия. Защо ли :))) Нещо не могат да измислят как да превръщат и това в еврогейска и либерастка конспирация начело с майданските фашисти.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напред към тотална съветизация на Русия и нейните съюзници!Радвате ли се, червени тикви?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Използването на лични данни при безжична връзка, няма общо със свободата на словото!Ама то човек като не разбира с една изкривена статийка може да му объркат мирогледа.Така както правят от години!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия,все пак.
19
2
 
6
 
! Отговори
DARK преди 9 години
До 12 и ние ли сме изостанала диктатура заедно с цяла Европа след като предплатените карти от анонимни станаха поименни ? Тези мерки са с цел по лесно разкриване на престъпления.В щатите нямат нужда от такива легални мерки след като имат нелегални мерки като прихващане и филтриране на всякакъв тип комуникайций! Събуди се това се прави навсякъде!
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те руснаците от друго не разбират освен някъква форма на брутална диктатура. Било то Цар, Сталин, Путин... все престъпници и масови убийци на собственият им народ. А говори доста за ценностите на народа щом ръкопляскат подобни екземпляри и скачат на площада по голи дупенца под портретите им.Смешна работа.
17
4
 
13
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Скоро Путинчанин ще забрани нета въобще и ще си комуникира с писъмца (колко романтично беше а) като хартията ще е на бартер с Китай срещу газ и квас
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До свободните американци:------------Питайте Меркел дали от САЩ й подслушват телефона!Питайте Сноудън дали има свобода в САЩ и дали всичко е честно и защот тогава изнесе информацията, ако всичко вСАЩ е ОК, както казва Джо Байдън!