В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

За влизане ще трябват трите имена и паспортни данни, но не навсякъде
Обновена: 8 авг 2014 14:03 | 8 авг 2014 11:23, Елка Василева
216
В Русия забраниха анонимния достъп до безплатен Wi-Fi
Снимка: архив, Reuters

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин.

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

На 7 август става известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Малко по-късно днес от градските власти в Москва увериха, че не всички и не навсякъде ще трябва да представят паспорт при ползването на безжичен интернет. „Това няма да се отнася до пунктовете за Wi-Fi в парковете, метрото, училищата, университетите, болниците в Москва. Ползвайте Wi-Fi и се наслаждавайте на интернет“, увери шефът на департамента по информационни технологии на Москва Артьом Ермолаев пред ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че става дума за пунктовете за колективен достъп. Когато е правен този документ, са се имали предвид именно тези пунктове, увери Ермолаев. Той поясни, че основната част от пунктовете за колективен достъп са разположени в клоновете на пощите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonym"Медведев, какви са тия глупости? Едно от най-ценните качества на интернет е свободата и неприкосновеността!"Абе то и едно от най-големите качества на самият реален свят е свободата и неприкосновенноста, ама САЩ ги нарушава не в нета, а в действителния реален свят. така че може малко да се успокойте като критикувате Русия и да се замислите дали любимите ви хамериканци не са още по грешни.
14
6
 
12
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Вие сериозно ли мислите, че на запад са свободни и че не ги шпионират в нета?И че не им вземат данните и че всеки във Фейса си има досие и че могат да арестуват когото си поискат?Просто те го правят скрито, захаросано и лицемерно.Руските власти поне имат доблестта да предупредят гражданите си...
13
5
 
12
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ами Медведев и Путин са едни "демократични" хора, които смело вървят към връщане на всичко омразно и мракобесно, което света се надаваше да е забравил, ама не. За чудене ли е, собствените дъщери на Путин живеят в западна Европа?
12
7
 
13
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Не успяха да ги предизвикат на война.Разбира се, че сега ще се опитат да ги разрушат отвътре...Както Горбачов...------Руснаците крака трябва да целуват на Горбачов. Ако не беше той, сега щяха да нещо от рода на Северна Корея, накъдето ги е подкарал Путин!
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 8 и 9 и другите свободни хора:---------------Питайте Едуард Сноудън,Той ще ви обясни за свободата в САЩ!
10
7
 
25
 
! Отговори
XaXa преди 9 години
Ето ви сега, вижте вашия обичан Путин какво прави!И после викайте, че по-добре да сме част от Русия. Просто племе сме!
9
3
 
8
 
! Отговори
-10 преди 9 години
а пък ако напишеш нещо против властта- не се знае кой ще те чака сутринта пред вас-----------Тази практика е в САЩ, питай Едуард Сноудън!------Сноудън не е писал срещу властта. Той изнесе поверителни документи.
8
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормална постъпка за една изостанала диктатура от третия свят каквато е Путия.
7
9
 
6
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Не успяха да ги предизвикат на война.Разбира се, че сега ще се опитат да ги разрушат отвътре...Както Горбачов...
6
6
 
29
 
! Отговори
А преди 9 години
Ето това е демокрация! Чудесен живот и прекрасни ценности, а не като в "прогнилия запад и капитализъм". Айде сега всички руски тролчета да вземат и да заминат за свободна и православна Русия, да се радват на истинската демокрация.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В мАсква съвсем изперкаха, ама пуста пропаганда... Хайде да чуем опорните точки на кутевчетата, ама дайте нещо по-различно от ***, илюминати и извънземни, че тия се поизтъркаха вече.
4
10
 
30
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Русия е пред поредния крах. За 2 мандата Путин я върна във средновековието!
3
2
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
обаче мацката на снимката е 1
2
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а пък ако напишеш нещо против властта- не се знае кой ще те чака сутринта пред вас-----------Тази практика е в САЩ, питай Едуард Сноудън!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то там наистина има много хакери!