Иранските християни бягат към България

В страната си са заплашени от затвор и смърт
12 авг 2014 19:43, Мария Захариева
142
Иранските християни бягат към България
Снимка: Reuters

Християнската общност в Иран е преследвана на религиозна основа. Стотици християни от близкоизточната държава търсят убежище в България, пише „Фокс нюз“.

21-годишният Омид Салехи и семейството му приемат християнството преди 12 години. Те са типични религиозни бежанци, които бягат от ислямската държава. Петима от семейството му първо са избягали в Турция, а впоследствие идват в България.

„Семейството ми замени исляма с християнството, а когато това се случи, е трудно да се живее в Иран“, разказва Салехи, който в страната си работил в оптика. Приема християнството благодарение на свой приятел, също покръстен мюсюлманин. Приятелят му го води на служби в християнски храм.

Режимът в Иран започна нова вълна от арести на християни и християнски лидери през юли.

Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците, заяви, че иранската християнска общност в София сe разраства. „В момента има между 100 и 200 души от Иран. Те бягат от страната си, защото са преследвани заради религията си“, заяви Чирпанлиев.

Подземните църкви и църквите в частни домове са единственият начин християните в ислямската държава да изповядат вярата си далеч от погледа на режима.

След ислямската революция в Иран от 1979 г. мюсюлманите, приели християнството, могат да бъдат екзекутирани заради вероотстъпничество. Според доклад на ООН от януари досега най-малко 49 християни са били пратени в затвора, защото са изповядали религията си.

Салехи разказва, че през последните 12 години постоянно се е притеснявал от полицейските коли и възможността да попадне в затвора. Момчето разказва, че негов приятел е в затвора заради вярата си.

Днес Омид и семейството му живеят в жилище на фондация Глобъл Вилидж Чемпиънс в покрайнините на София. Семейството е напуснало североизточния ирански град Есфараен, който е с население над 50 хил. души.

Семейството на Омид Салехи има покрив над главите си благодарение на американска организация, управлявана от бизнесмена Янк Бари, бивш вокалист на групата Дъ Кингсмен. Той осигурява подслон, медицински грижи и социални услуги на християни, сунити и кюрди, бягащи от Сирия, Ирак и Иран. Янк Бари е помогнал на повече от 800 бежанци в България. Целта на „Еврейския Шиндлер“, както е наричан, е да осигури дом на 1200 бежанци.

Въпреки че президентът Хасан Рохани дойде на власт като умерен, преследването на християни не спира, разказва Омид. „Президентите ни мислят само за пари и за себе си. Президентите се сменят, но не и политиката“, казва още той.

През месец юли режимът в Иран задържа известния ирански пастор Матиас Хагнеджад заедно с членове на църквата. При последните репресии Хагнеджад, който е бил три пъти в затвора между 2006 г. и 2011 г., силите за сигурност отнемат Библията на пастора.


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Русия е по-близо, и е християнска страна. ЗАЩО НЕ ХОДЯТ ТАМ!! ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО И СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО!!
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
123.Бягат в България , защото Турция ги пренасочва към Бг. Къде е стената ?
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига са идвали..да ходят в Русия нали и там са християни а Путин им лиже на бомбаджиите гъзовете сега
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов опит за дезинформация. Миналата година беше,че жени и деца бягали в България/ оказаха се под 30%,въпреки медийната промивка. А и всеки средноинтелигентен човек знае,че арабите пращат първо жените и децата пред башибозука, а след това са главорезите/. Сега промивката ще бъде, че влизат християни, а ще се окаже ,че сме се напълнили с ислямисти. Охрана на границата със стрелба и екстрадиране на всички араби от България-само това ще ни спаси.
96
1
 
3
 
! Отговори
М преди 6 години
Да им се чудиш защо бягат към България, то во България ххристияни почти няма :)
95
3
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Ламбуров нищо не си чел тук на земята сега важи един закон този на парата другото е сектански клизми ....
94
4
 
4
 
! Отговори
Чиче преди 6 години
*** работа приел християнството преди 12 години ся гонен ,сякаш нещо се е променило за 12 год. в Иран аве схема за имиграция е това нищо чудно и от хизбуллах да излязат накрая -добър план ман като на Кофи Анан...
93
5
 
4
 
! Отговори
Bubbles преди 6 години
Ахааа значи гадните *** като дойдат тук реват за равноправие, ама там като се появи хрисиянин колят наред.Е тогава да не чакат толерантност, да се съборят всички джамии в християнските държави и да се пращат в затвора всички мюсюлмани, да видят какво е!
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ е велДа помогнем на господните вярваши
91
6
 
8
 
! Отговори
И.В. преди 6 години
Добре де защо не си останат в Турция , много по-голяма и по-добре развиваща се държава ами идват при нас - нещо много гнило се мъти ...
90
1
 
3
 
! Отговори
valenty преди 6 години
продължение:то Буш обяви че нападне за една нощ се събраха на един стадион и скандираха да живее Садам и смърт на сатанат Буш. Навсякъде, където има място пишеха "Долу USA", а непрекъснато пътуваха натам и търсеха контакти със САЩ. И тези не са много за вярване. За една година,кагато човек работи всеки ден с тях може да ги опознае.Подставени лица, които питат, провокират, подлагат капани. От секретарките до банкови служители, търговци, лекари, зъболекари , аптекари и т.н.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе кой иска да ни направи резерват за всякаква *** бе маминк..та му.няма ли държавници на тази територия,или всички са пут..вци до един?няма ли генерали тая скапана армия бе или и те са същите сулъовци?не виждат ли,че турците и спонсорите им,кроят нещо мръсно?
88
1
 
1
 
! Отговори
valenty преди 6 години
До Monster cockyНе вярвам, защото, когато пристигнах в Техеран Ирак и Хюсеин Саддамбяха мръсни думи, и колеги, които имаха близки в Кувейт , който баше окупиран от Саддам, не можеха да се свържат с тях и пращаха телекси до послството и търг. представителство, където работех и питаха за тях, само заради думата Ирак и Саддам телекса ни беше спрян за малко. И както мразеха Ирак и Саддам заради войната и отказа на Саддам да приюти Хомейни по времето на шаха , заради налагането на исляма, така кога
87
9
 
9
 
! Отговори
Az преди 6 години
Вълка кожата си мени , нрава никога!!!!!!Какъв *** ще търсят в нашата родина?И без това продажните управляващи за тия 25 години напълниха страната с достатъчно ***.Продаваха паспорти на поразия.....
86
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са християни да заповядат ! Но естествено соросоидчетата ще ги прогонят ! Май е по добре да не идват тука в тая вече бананова колония на запада ..
85
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо нямат работа у нас такива хора, особено след смяна на религия, и стига с тези наши християнски добродетели и приемственост, да помагаш на изключително опасни хора не е добрина, а самонаказание, който не познава исляма не може да дава мнение, грешка е приемането в България на хора, изповядвали ислям, това е бомба със закъснител.
84
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не бягат към Русия?*** да ги подложи на ортодоксален рашизъм
83
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....В страната си са заплашени от затвор и смърт..........Това е клише от българска история написана по руска поръчка.Така ви промиваха болните комплексирани мозъци.
82
6
 
18
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Добре са дошли в България. Нашият народ е гостоприемен, или поне е някога е бил, сега не е сигурно, ако съдя по една част от коментарите тук. В Иран има натиск срещу разпространението на християнството и той не е от вчера. Имаше много случаи, където пастори бяха хвърлени в затвора. Но естествено това няма как да се знае от тези, които не четат и не се интересуват. Впрочем истинските християни обичат и помагат на ближните си.
81
2
 
24
 
! Отговори
Мислещ преди 6 години
За всички незнаещи, това са територии с много старо християнство, реално там преди 7-8ми век не е имало ни един мюсюлманин или арабин. Там има голяма битка за тези хора и само си представете какво значи да станеш християнин там - първо всичките ти роднини те намразват и искат да те убият и го правят, има много такива истории. Това да станеш християнин там не носи никакви дивиденти, освен мъченическа смърт.