Киев изпраща свой хуманитарен конвой за Донецк и Луганск

Червеният кръст ще разпредели помощите сред мирните жители
14 авг 2014 13:28, Елка Василева
58
Киев изпраща свой хуманитарен конвой за Донецк и Луганск
Снимка: Reuters

Украинските власти заявиха, че са изпратили свой хуманитарен конвой на хората в бунтовническите крепости Донецк и Луганск, предаде Франс прес.

Междувременно "към границата на Украйна пътува руски конвой под същия претекст", припомня агенцията.

Президентската администрация съобщи в комюнике, че днес от Киев, Днепропетровск и Харков заминават камиони с помощи за жителите на Луганск и Донецк. "Червеният кръст ще разпредели тези помощи сред мирните жители" на двата региона, се казва в текста.

Още по темата

Международният комитет на Червения кръст ще поеме грижите за колоната - 15 камиона с 240 тона стоки от първа необходимост, в град Старобилск, контролиран от Киев, тоест на 97 километра северно от Луганск.

Украинските власти решиха вчера да отпуснат 10 милиона гривни (570 000 евро) за хуманитарно подпомагане на населението в източните региони, подложено на лишения след четиримесечни битки между проруските бунтовници и силите на режима.

От няколко дни насам Украйна и Русия са в спор за начина, по който да бъде разпределена пратка с руски хуманитарни помощи за Донецк и Луганск, обсадени от войски на Киев и стигнали до "критична" хуманитарна ситуация.

Руският конвой тръгна във вторник от военна база край Москва и спря в Южна Русия. Също като редица западни страни Украйна подозира, че конвоят е изпратен за прикритие на евентуално руско нахлуване в съседната страна. Външното министерство в Москва нарече този сценарий "абсурден".

В крайна сметка Киев предложи вчера помощите да бъдат извозени и после - раздадени в Луганск от Червения кръст, след като минат проверка на граничен пост близо до града, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много заблуден народ има ,даже меко казано граничи с малоумие !Ти сляпо да вярваш на откровени лъжи от медиите ,без грам да си размърдаш мозъка е престъпление,даже срещу себе си !
19
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo zna4enie imat TONOVETE tuk? Rusia e aggressor I nqma rabota tam.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За разлика от петнадесетте камиона с 240 тона "хуманитарна помощ", които Киев изпраща за да замие очите на западните преси, Москва изпраща 280 камиона с над 2000 тона... (както и Днес.бг писа). Само не знам къде е грешката - един камион товари около 20 тона, т.е. 280 камиона х 20 тона = 5600 тона. Защо медиите пишат само за 2 000 тона?!
17
1
 
32
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
А защо сте сложили снимка на руския конвой, защото украинския е съставен от Т64, Т72, Т80, БМП1, БМП2, БТР 70, БТР 80 и т.н.
16
3
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Ахахахахаха, пълен парад на всичките тролчета надолу. Ако съм преброил правилно трябва да имам 17 минуса. :)
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия праща около 2000 тона хуманитарна помощ, а Украйна твърди че праща 240 тона .....
14
2
 
33
 
! Отговори
няма да позволят преди 9 години
Конвоят с хуманитарната помощ се е насочил към контролирания от опълченците участък на границата с, вече бивша Украйна. Явно руснаците няма да позволят конвоя да бъде разграбен от фашистките банди от "Правый сектор".
13
3
 
33
 
! Отговори
Гениално! преди 9 години
Добрият Порошенко има коварен план срещу лошите руснаци и техния лош конвой с лоша хуманитарна помощ. Порошенко ще протака достатъчно дълго време влизането на конвоя в Украйна, за да могат, през това време, неговите добри главорези да избият цялото население на Донбас! И тогава лошите руснаци няма на кого да оказват хуманитарна помощ! Гениално!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TinaMi njama da im e trudno i da im otneme mnogo sredstva - te, mnogo malko neizbite ot fashistka Ukrajna mirni grazjdani ostanaha, a puk sigurno sa pootkradnali i ot rusjite pomoshti, kakto pravjat s gazta... Kradliva, prodazjna i saistichna fashistka sgan.
11
4
 
22
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Пак тази отвратително гнусна,противна и манипулативна *** ***...
10
2
 
42
 
! Отговори
морския преди 9 години
Заглавието на тази статия е сгрешено. Само руснаците пращат хуманитарна помощ одобрена от ООН. А украинците се правят на интересни искат да ги проверяват.
9
2
 
40
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Тия нормални ли са?!От едната страна ще ги стрелят и избиват, от другата - ще дават храна и вода...Все едно джихадистите да хранят и поят християните...Това вече е извън пътя.Русия има право да помогне на сънародниците си.Поне нейната помощ ще е безкористна. По-добре, отколкото да ги тровят украинците...
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха ,първо ги обстрелват и бомбардират,а после хуманитарна помощ изпращали :)) !От Киев 100% лъжат :) ,както обикновено де :)
7
1
 
40
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Че те Украйна се нуждаят от хуманитарни конвои вече,какво пращат и се праят на велики?
6
2
 
42
 
! Отговори
тя преди 9 години
Смях в залата.! Избиха хората , сега им пращат помощи.
5
4
 
19
 
! Отговори
Колеца преди 9 години
И като се срещнат двата конвоя - въртиииии! Ще стане мазало! В едните натоварили калашници, в другите бомби... всичкото с червен кръст.
4
4
 
44
 
! Отговори
да преди 9 години
НАТО праща оръжие и бомби а Русия праща лекарства и храна!
3
3
 
49
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Слугите на илюминати са също така двулични и лицемерни като своите господари.Да избиваш един народ и да пращаш хуманитарни помощи за него ...Това ми прилича на шизофрения !
2
2
 
40
 
! Отговори
лъжи преди 9 години
До хиНяма такъв това са лъжи на хунтата за ***,Киев единствена праща смърт.
1
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киев може и да "изпраща", но снимката е на руския конвой с хуманитарна помощ, съвместно с Червения кръст. От Киев мен личнобиването на с много ме съмнява какво точно би престигнало, след като властите целят единствено геноцид на народа, за да САЩ започне добиване на сланцев газ, който е открит в ДНР.