"Руската помощ за Украйна да се провери от Червения кръст"

Няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева
13 авг 2014 09:10, Елка Василева
130
"Руската помощ за Украйна да се провери от Червения кръст"
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Руската помощ за Източна Украйна трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс.

"Очакваме да видим пълно спазване на международното хуманитарно право, както и на принципите за неутралност, безпристрастност и независимост на доставянето на хуманитарна помощ", каза тя.

Руският конвой трябва да спазва и суверенитета на Украйна, която "има правото да знае какво влиза на нейна територия", допълни тя.

Ще изминат дни, преди руският конвой да стигне до Украйна, защото няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева, цитирана от ДПА.

Още по темата

Валерий Чалий, заместник-директор на администрацията на украинския президент Петро Порошенко, каза, че камионите трябва да бъдат разтоварени на границата, а товарът им да бъдат транспортиран по-нататък с автомобили на МКЧК.

След това обаче руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Украйна се е отказала от това искане. Идеята за прехвърляне на товара от всичките 287 камиона възникна по време на преговорите, но по очевидни причини накрая отпадна, за да не се усложнява и оскъпява изпълнението на хуманитарната акция, отбеляза Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров допълни, че Москва се е съгласила с конвоя да пътуват представители на МКЧК, ОССЕ и Киев, посочи ДПА. Руският външен министър заяви, че е направена отстъпка пред Киев, тъй като конвоят ще пресече границата през Харковска област.

Руски висши представители посочиха по-рано, че камионите ще минат през митница в южната Ростовска област, която граничи с украинската Луганска област. Украинските правителствени сили контролират границата в Харковска, но изгубиха някои пропускателни пунктове в Луганска област от проруските сепаратисти.

Чалий отбеляза, че Украйна няма да разреши руски персонал да съпроводи конвоя на украинска територия. "Всеки ход, който не е в съгласие с Украйна, може да бъде възприет като военна агресия", заяви той пред журналисти в Киев.

Има спекулации, че руският конвой е бил снабден от армията. Телевизионен видеозапис показа бели камиони без регистрационни номера в оградена зона и строени пред тях мъже в маскировъчно облекло. Според медийни репортажи автомобилите са тръгнали от град Алабино, южно от Москва, където има голяма военна база.

МКЧК съобщи, че ще достави помощта, ако бъдат спазени принципите за безпристрастност и неутралност. Червеният кръст допълни, че всички страни трябва да дадат гаранции за сигурност, тъй като МКЧК не приема въоръжени ескорти. Чалий заяви, че сепаратистите не са дали такива гаранции.

Междувременно САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата, предаде Франс прес.

След консултации с Киев във Вашингтон са се съгласили, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да става от Червения кръст. Говорителка на държавния департамент подчерта, че Русия няма право да влиза едностранно в Украйна без разрешението на Киев дори под предлог за оказване на хуманитарна помощ.

Руският конвой с хуманитарна помощ се очаква да пристигне на руско-украинската граница днес. Конвоят е с дължина над 3 км и се състои от 262 камиона с над 1800 т хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, съобщи руското външно министерство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Хуманитарната помощ да се разпределя от официалните власти на Украйна и на територията на освободените селища. За терористите и тези, които им служат за жив щит - трибуквие.
90
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава и помощта готвена от ЕС за Украйна също да бъде проверена от Червения кръст, пък и от ООН. Украйна не е член на ЕС. Стига двойни стандарти.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти па вещице какво надигаш!?
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едва ли има по-неодобряван и нехаресван кандидат за еврокомисар от собствената му народи , но олигархичните кръгове бързо елиминират желанията и настроенията на хората,когато става дума за интереси и много пари! А би трябвало хората да имат последната дума! Но, така е при евроге..ската демокрация.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая кога стана "европейка" кога и почерня...За комисара на ЕС е по-малко важно хората,обстрелвани от фашагите на Киев, да получат поне храна и вода,откалкото да се изказва против Русия.Ако си беше на мястото като комисар,тя щеше да подготви помощта за Източна Украйна.Да,ама не,правим политичиска кариера като поддържаме всяка глупост изречена от Брюксел или,още повече-оттатък Океана. Тя не може да бъде моят представител в ЕС!
86
1
 
14
 
! Отговори
лина преди 9 години
тая да вземе да се погриже за българите,които останаха без къщи.
85
1
 
16
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Вижте колко обединени са украинците Аваков,днеска казал,че няма да допуснат хуманитарната помощ Яценук казал,че ще я допуснат Порошенко звъни на Обама Кво стана бре ? Сега кой командва в Украйна е въпроса? Яйценук ли ,Аваков ли? Обама ли?(щото Порошенко иска Обама да каже какво да става ,а Обама е отпуска) Оле майко ,те по-зле и от нас бре А пък има инфо,че камионите няма да влязат през уговорената точка Украйна се показа,като тотална анархия,скоро и Шеврон няма да иска да дупчи
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
113 ако не беше разпнат нямаше да Възкръсне нали , цялата християнска доктрина се крепи върху Възкресението Христово , а и първите християни са евреи , няма какви други да са учениците му и първите последователи.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
111 не ме учи какво да разглеждам , малко повечко книжки съм прочел от теб и знам много добре какво са направили евреите през вековете , да те са малък народ но с непропорционално на числеността им значение за развитието на Цивилизацията . Ако иска да знаеш най-голямата им конспирация е че са ти пробутали своята религия и своето момче на които да се молиш .
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
108-109 ходи се прегледай на психиатър , за твое добро е
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
105 стига писал глупости наблюдателя , знаем те що за стока си
80
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
"...Има спекулации, че руският конвой е бил снабден от армията. Телевизионен видеозапис показа..."Властите и медиите в Украйна не са спирали със спекулациите, с внушенията и с фалшификациите. Защо изобщо се споменават "спекулациите" им, след като за 4 месеца има над 100 разбити лъжи и манипулации на най-висше официално ниво?"Украйна няма да разреши руски персонал да съпроводи конвоя..."А тук дори не е нужна и "спекулация" да се сетим колко от тази помощ ще видят Донбас без руски надзор...
79
10
 
2
 
! Отговори
ддт преди 9 години
Няма страшно, ще стигне със сигурност, няй-вероятно ескортиран от руската пехота.-----------------------няма да стигне. тея от руската пехота ще се напият и ще зае*ат някъде кашоните с помощите.
78
1
 
12
 
! Отговори
Шемета преди 9 години
Здравейте, михлюзи!Имам един въпрос към Кристалина: За колко време увира една овча глава?
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
98 ЕДИН МИЛИАРД ЕВРО годишно се отпускат от бюджета на ЕК за бедствия и аварии , кажи *** има ли страна в света която да дава толкова
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Из форума се пречка някакъв странжа. Долно ***, което оне знае на кой господ да се моли. Кристалинка се подлага на господарите да и е сигурно избирането. На нея нито и е минала идеята да дава хуманитарна помощ нито някой ще и даде средства /не би за руснаци/. Продажна овца.
75
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
94 наистина мисленето ти е перверзно , ужас
74
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
95 Валка на успелите достойни българи с авторитет пред света *** ли им казваш
73
2
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Тая *** е позор за всеки достоен и себеуважаващ се Българин.
72
1
 
24
 
! Отговори
перверзия в мисленет преди 9 години
За дакела на Обама, Кристалина, избиването на мирните жители на Донецк от фашистката хунта на бивша Украйна е законно! Не е законна, обаче, хуманитарната мисия, която може да запази здравето и живота на мирните жители. Каква перверзия в мисленето!