Депутат в Куба гласува "против", и то не кой и да е депутат

Мариела Кастро е застъпник на правата на хомосексуалистите
19 авг 2014 19:08, Елка Василева
33
Депутат в Куба гласува "против", и то не кой и да е депутат
Мариела Кастро. Снимка: архив, Reuters

Още една революционна традиция в Куба бе нарушена – депутат гласува "против" в парламента, пише Андреа Родригес от Асошиейтед прес.

И то не кой да е депутат. Мариела Кастро, дъщерята на президента Раул Кастро и племенница на Фидел Кастро, гласува против законопроект за правата на работниците, защото според нея той не дава достатъчно гаранции срещу дискриминацията на хора, заразени с вируса ХИВ, или срещу тези с нетрадиционна сексуална идентичност.

Никой от експертите, с които АП се свърза по този повод, не си спомня друг случай на гласуване "против" в 612-членното Национално събрание, което се събира на две кратки сесии годишно и одобрява законите с единодушно вдигане на ръце. "Това несъмнено се случва за първи път", каза Карлос Алсугарай, историк и бивш кубински дипломат.

Той добави, че дори мерки, които са били масово критикувани на публични обсъждания, като например закона за вдигане на пенсионната възраст, в парламента са били гласувани с единодушие.

Малцина в Куба узнаха за това гласуване и то едва след като законът влезе в сила това лято. Тогава гей активистите дадоха гласност на отрицателния вот на Мариела Кастро, която е най-известният защитник на правата на хомосексуалистите в страната.

Според Артуро Лопес-Леви, кубински анализатор, който чете лекции в университета в Денвър, САЩ, това може да "отвори вратите за други важни инициативи".

Самата Мариела Кастро като че ли намеква, че това може да е начало на повече дебати в парламента. "Има напредък в начина, по който нещата се дискутират, най-вече в начина, по който те се обсъждат на масово равнище - в предприятията, синдикатите и в партийните организации", каза тя в интервю, поместено в края на юли в блога на Франсиско Родригес, проправителствен активист на гей правата. " Мисля, че ние трябва още да подобрим демократичното участие на народните представители в парламента", добави тя.

Други обаче са скептични доколко този прецедент може да стане отправна точка. "Бих казал, че това е повече знак какво може да бъде позволено на Мариела, отколкото знак какво може да бъде позволено на един обикновен депутат", каза Тед Хенкен, професор по латиноамерикански проучвания в колежа "Барух" в Ню Йорк.

Като застъпник на правата на хомосексуалистите Мариела Кастро винаги е заемала позиции, които оспорват социалното статукво, но винаги са твърдо в подкрепа на комунистическото правителство. Новият трудов кодекс забранява дискриминацията на работното място въз основа на пол, раса и сексуална ориентация. Той обаче не споменава нищо за ХИВ статуса или за сексуалната идентичност.

"Аз не бих могла да гласувам "за", ако не съм сигурна, че трудовите права на хората с различна сексуална идентичност ще бъдат недвусмислено признати", каза в интервюто си Мариела Кастро.

Самият Раул Кастро постепенно ревизира кубинската система, позволявайки ограничена частна дейност и премахвайки омразното изискване за изходна виза. Той обаче даде да се разбере, че комунистическата партия ще си остане единствената разрешена партия.

Огромното мнозинство от народните представители в Куба запазват традиционната си работа и не са професионални законодатели. Законите като цяло се пишат от шепа депутати и се обсъждат с кубинците, преди да бъдат внесени в парламента.

Без отговор останаха исканията за интервю с Мариела Кастро, която е шеф на кубинския Национален център за сексуално възпитание - структура под шапката на Министерството на здравеопазването.

Преди тя е казвала, че иска да бъдат легализирани еднополовите бракове, макар че досега не е прието конкретно законодателство в тази посока. Самият факт, че правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация са предмет на обсъждане, е признак, че много неща са се променили след 60-те и 70-те години, когато гейовете на острова бяха подложени на системен тормоз и изпращани в трудови лагери наред с хора, смятани за подозрителни като обществено поведение.

През последните години Фидел Кастро изрази съжаление за начина, по който са били третирани гейовете в миналото, и днес кубинската система за всеобщо и безплатно здравно обслужване покрива дори операциите за промяна на пола.

Но активисти твърдят, че старите навици и предразсъдъци умират трудно и че общността на хората с нетрадиционна сексуална ориентация се нуждае от повече юридическа защита. Родригес и още 20-ина други от "Проект Дъга" - група, застъпваща се за техните права, неотдавна изпрати открито писмо, в което призовава Мариела Кастро да предложи законова поправка в трудовия кодекс.

"Това не са дребни неща, - каза Родригес. - Това са социални проблеми на днешна Куба."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ИванАтакуват се устоите на обществото като семейство, уважение към родителите, чуство за дълг към нацията и най-важното и присъщо за европейците - тяхната вяра в Бога и Христа.----------------Къде се случва това? Пример?
21
1
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Хер, не си пожелавай да тръгнат нормалните хора.
20
2
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Е, *** сидеров е минал през кубинските плажове и веднага гей парад.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обратните, са хора с увредени мозъци и света в монента се управлява от такива болни извратеняци и затова сме стигнали до тук и по-зле ще става. Аз предлагам да се вдигнем нормалните хора в световен мащаб и да изолираме всички обратни на един остров, пък там да правят, каквото искат далеч от очите на децата ни. След 2-3 поколения те сами ще изчезнат. Всички действия, желания и емоции идват от мозъка на човека, а когато един мозък не работи правилно се получават такива леви отклонения.
18
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Нов ред изграден от хаоса нали така казват сатанистчетата "ordo ab chao"? Но за да има хаос трябва да се създаде като се подкопаят устоите на стария, като се установи една неработеща дисфункционална система - измислената "демокрация" и когато на хората толкова им дотегне от беззаконието и некадърността на политиците на "демокрацията" - те сами ще си поискат новия ред нали така сатанистчета а? Ето това е долният план.
17
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
които са дискриминирани и обявявани за остарели схващания. Атакуват се устоите на обществото като семейство, уважение към родителите, чуство за дълг към нацията и най-важното и присъщо за европейците - тяхната вяра в Бога и Христа. Европейската цивилизация е изградена върху християнски ценности които сега се подкопават като таргет групата са младите и впечатлителните. Това всичко се прави от глобалистката сатанинска синагога за да установи световния ред на антихриста.
16
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
После ще променят законите така че да не се преследва от закона инцеста, после че е признак на дискриминация да се говори срещу хората които вършат това безумие и ще му измислят някакво добре звучащо име като фамилофилия - обич към членовете на семейството ти. И ето ти готово и енцеста ще се присъедини към реда от гнусотии към които трябва да сме толерантни. После следва зоофилията има и друг по-лош стадий. Всичко това се прави за сметка на истинските и правилни отношения в обществото
15
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Тази така наречена "демокрация" е едно извращение в което се толерират и всъщност подкрепят всякакви извратеняци като - ***, лесбийки, трансексуални ***-кончити, инцест - да това е следващото което идва - започва да се промотира в порно-индустрията сега майка-син баща-дъщеря и когато хората свикнат и станат наистина такива случаи повлияни от това което гледат ще почне пропагандата - наистина ли инцеста е толкова лош, защо да се съобразяваме с остарели табута и т.н.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така станаха нещата и тука.Разбира се че дъщеря на Кастро ще го направи. И дори ще направи "демократична" "антикомунистическа" партия. Кубинските комунисти и там ще станат най върлите "капталисти" и пак ще яхат народа като у нас
13
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Настъпах ли ви по-мазолчето содомитски коментатори а? Нека да разкрия още малко факти. Така нареченият износ на демокрация от САЩ не е износ истинска демокрация както се е разбирала в древна Елада където всеки има право на ораторство и да защити своята теза и да бъде подкрепен от съгражданите си - не. Има ли сред демократичните държави народ който чуства че наистина той определя накъде върви, че той взима решенията - не. Съвременната "демокрация" всъщност е налагане на ционистки ред на гоите.
12
4
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
***, ти да не си с лява резба та непрекъснато ни навираш темата за правата на гейчетата. Или искаш да сключиш еднополов брак? Кажи си, сега е момента! ГЕРБ пишат програмата си за изборите, които сигурно ще спечелят, та я им се предложи да им напишеш главата за правата на гейовете, лесбитата, травеститите, и др. извратеняци! Поради това, че е предстоящо САЩ и еврогейовете да почнат да се борят за правата на педофилите и почитателите на содомията редно е да ги включиш и тях за да сме първенци!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ще"
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ща защити ли правото на едно дете да има родители и да живее в нормална среда? Извратено е да живее при двама мъже, дето си бъркат във вчерашната манджа и да попива това като норма за света в който живее!
9
6
 
4
 
! Отговори
бг преди 9 години
Точно я гледах по телевизията /в чужбина/, много симпатична и мила жена.. А тези от малцинствата ;) я обожават, казват че била тяхна майка-закрилница :)
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
знае се че Раул е хомо, та щерка му защитава тати
7
4
 
6
 
! Отговори
аз преди 9 години
До ИванГоведо.
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като няма дискриминация заради сексуална ориентация, всъщност тази какво иска? Двама *** да осиновяват дете и да го отглеждат в "нетрадициона" среда? То каква социализация и сексуална ориентация ще получи? И кой ще му защити правата за нормално човешко развитие в нормално семейство??
5
5
 
7
 
! Отговори
Една птичка... преди 9 години
Мариела Кастро - кубинската Людмила Живкова. Дъщерята на Първия в държавата.
4
12
 
17
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Лошо! След отгеглянето на Фидел срещу който ЦРУ направи толкова неуспешни опити за убийство извращенците от САЩ проникват и започват да извращавят и покваряват морала в обществото на Куба, стъпка по стъпка докато не стане същата морално деградирала помийна яма както в западния свят.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като умре Кастро ще се върти в гроба като вентилатор :D