Британец е екзекутирал американския журналист

Убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон
20 авг 2014 12:33, Елка Василева
190
Британец е екзекутирал американския журналист
Снимка: Reuters

Видеозаписът, на който боец от "Ислямската държава" екзекутира американския журналист Джеймс Фоули, най-вероятно е автентичен. По всичко личи, че убиецът е британец, съобщи пред Би Би Си външният министър на кралството Филип Хамънд, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това е чудовищно видео, доказващо поредното престъпление на организацията "Ислямска държава" - изтъкна Хамънд. - Както личи, журналистът изглежда е бил екзекутиран от британец, но за окончателен извод е необходима допълнителна проверка."

Още по темата

"Отдавна вече предупреждаваме, че на сирийска територия, а сега и в Ирак има голям брой британци. Тъкмо затова всички сегашни събития в тези страни пряко застрашават и нас самите, защото терористите, събрали боен опит, може да се върнат у дома, във Великобритания", отбеляза министърът.

Британски медии изтъкнаха, че на видеозаписа, качен в интернета от „Ислямска държава“, убиецът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън заяви по-рано днес, че американски експерти проверяват записа. Ако видеото се окаже автентично, това би било ужасяващо брутално убийство на невинен американски журналист, каза Хейдън.

Междувременно Би Би Си съобщи, че властите в САЩ са потвърдили, че във видеозаписа наистина е заснето убийството на американския журналист Джеймс Фоули.

Негови роднини също така потвърдиха смъртта му във Фейсбук.

Ислямистите заявиха, че са обезглавили репортера като отмъщение за неотдавнашните въздушни удари по позиции на „Ислямска държава“ в Ирак.

Телевизионният журналисти и фоторепортер Джеймс Фоули беше заловен от неизвестни въоръжени лица в Сирия през 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До До Ненича Стига с тия лъжи Това че са обявени за терористи ,.не значи че САЩ не са ги финансирали ИДИЛ си е продукт на ЦРУ,Мосад Колкото и да се пените ,истината е ,че САЩ отново ни натресоха ислямисти с много пари
41
5
 
3
 
! Отговори
до neni4a преди 9 години
Ти ще дойдеш най-ученото в цяло столипиново бре ХА ХА ХА
40
13
 
5
 
! Отговори
До Ненича преди 9 години
56 стига глупости ИДИЛ няма нищо общо със САЩ защото ощес пръкването си влизат в черния списъкс терористични организации Одисей1
39
7
 
9
 
! Отговори
До 123 преди 9 години
51 Бъди спокоен . Помниш ли на времето когато Буш беше на митинга сред развалините на кулите какво каза на един от спасителите : Чух Ви много добре а, скоро и те ще ни чуят и то много добре и проведе акция " Шок и Ужас " , за това удариха Садам , Америка беше ранена в сърцето и трябваше да реагира иначе хиените щяха да нападнат нашия свят от всякъде. Сега случая не е точно такъв но отговор ще има и той ще се чуе.Одисей 1
38
1
 
6
 
! Отговори
езичник преди 9 години
работата като наемник е доходен бизнес така че нищо чудно. още римляните и византийците са се възползвали от услугите на такива. а по-късно и османската империя наема англичани и французи. това е вековна практика така че какво чудно има. плащат добре-бият се. в днешно време и джихада е политика.
37
8
 
6
 
! Отговори
dddd преди 9 години
не знам за вас, но аз така и не видях паднала глава, кръв и т.н. Американците са майстори на театъра, току-виж този клип е заснет в някоя база на ЦРУ и лековерното население веднага започва да оплаква журналиста и да иска още американски войски там.
36
4
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
ИДИЛ са продукт на САЩ така че роднините на обезглавения да търсят отговорност на Обама ,ЦРУ ,МОсад ,че са въоръжили обучили и финансирали подобни екстремисти Същото стана с муджахадините ,дето САЩ ги финансираше ,даваше оръжия и сега им ядат ла*ната в Афганистан от 13г. вече
35
5
 
7
 
! Отговори
fdgs преди 9 години
всичко това е театър според мен. Сега американците оправдано могат да продължават да пращат войски, дори може и войски на НАТО да се пратят.
34
3
 
5
 
! Отговори
емо преди 9 години
до 28. нужда от лекарства ще имат всички западо поклонници. в най скоро време сащ и ес ще са вече история а от поклонниците им ще станат добри екземпляри за музей на олигофренията
33
7
 
9
 
! Отговори
Весел преди 9 години
На клипа арабския Бай *** убива създателя си...
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Конкретно тая ***, беше СЪЗДАДЕНА ОТ САЩ и ЦРУ, за борба с Асад. Каквото са надробили, това сега сърбат...
31
5
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Боже, колко елементарни хора има във форума?!?А,ако тези маниаци почукат на нашата врата, вие първи ще си свалите гащитеи ще се обрежете...Мислете преди дапишите, лесно е дриг да вади горещите картофи, а вие да ишете опорниточки...Да живее България!
30
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ако не бяха пречили на Башар досега да ги е оправил с химическото оръжие ама нейсе!
29
3
 
7
 
! Отговори
петрохан преди 9 години
Е то е ясно, че ИДИЛ е създадена от Израел. И МОСАД са способни да подават грешна информация на западните си "партньори". Правили са го неведнъж. Цял свят сърба попарата на евреите.От всичко могат да спечелят кюрдите. Най-накрая могат да си извоюват мечтаната държава. Но по-страшното е, че излиза че турското разузнаване е имало информация за бъдещите събития (които вече настъпиха). Понеже успяха в турския им затвор да убедят Абдула Йоджалан да насочи усилията си в Ирак и да спрат в Турция.
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джеймс Фоули обвини правителството на САЩ за своята смърт.
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали американците са приятели с воюващите срещу Башар Асад?
26
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Есктра, да взимат още от тях! :)
25
7
 
9
 
! Отговори
Xaaa преди 9 години
niama takova nesto kato невинен американски журналист
24
0
 
12
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
34. има нещо верно в това, което казвате, с тази малка разлика, че войските бяха нахлули за източването на ресурси. това са непредвидените последствия на "мишън акомплишд" или т.нар. "колатерални жертви" от една дългогодишна погрешна политика на всички нива.
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taka e i agneto e dobricko ama go koljat.