Украйна пожела членство в НАТО

Яценюк: Страната има нужда от „практическа помощ“ от алианса
29 авг 2014 15:40, Бойчо Попов
146
Украйна пожела членство в НАТО
Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
19
 
8
 
! Отговори
хахах преди 9 години
В една новина от по-рано, в която Америка казала, че неможе да помогне чрез военни действия на Украйна, защото не била член на НАТО, всички пропаднали русофили почнаха с пяна на уста да се кефят и да пишат че Америка ги хванало шубето.То си беше ясно, каква е целта на Америка, лека по лека да прикоткат УКРАЙНА за да може официално да разпорят пияндурската нация ! :)
11
3
 
20
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Радата е разпусната, очакват се избори, ново правителство.... май някой само си прави упражнения!?
10
5
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Иска яйцето, ама няма :) Дори *** Обама му рече в прав текст тия дни, не очаквайте помощ в конфликта от нас . А баба меркел им каза, ще има финансова помощ, ама през крив макарон, можем само да ви помогнем с гаранции за заем пред МВФ :)) Та сега Яйцето, явно за пред вътрешна шир потреба пак си прави устата , че нещата са сериозни, и скоро майдан 3 ще ги висне на бесилото цялата им хунта , ако не ги изпреварят новорусийците де :)))
9
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ще има една Велика Украинска Стена - между цивилизована Европа и дивашките варвари от северна азия !Скоро!
8
9
 
19
 
! Отговори
Красимир преди 9 години
Финландия и Швеция пълниха гащите :)
7
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коя Украйна, като тази държава се разпада?
6
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската агресия срещу една независима и суверенна държава продължава.Европа спи, както през 1938-***...
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В НАТО ТОВА ЩЕ Е НЕ ЗАЩОТО ПУТИН И АЦЕНЮК ИСКАТ ИЛИ НЕ ИСКАТ,ТОВА Е ПО ПЛАН,ВСИЧКО Е САМО ТЕАТЪР,ВСИЧКО Е САМО СПЕКТАКЛ,МОЖЕ И ДА СА ЧЛЕНОВЕ В ЕДНА МАСОНСКА ЛОЖА,ОТВРАТИТЕЛЕН СВЯТ,САМО ХОРАТА МОГАТ ДА СЛОЖАТ КРАЙ НА ТОВА БЕЗУМИЕ,НЕ НА ВОЙНАТА,НЕ НА ОМРАЗАТА
4
7
 
20
 
! Отговори
Тарас Булба преди 9 години
Да се беше сетил по-рано. Скоро ще увисне на някой клон...закачен там от тези,които го качиха на коня.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
членство в НАТО се плаща имат ли с какво?
2
1
 
24
 
! Отговори
МВФ преди 9 години
Това заглавие Мастър Йода ще да го е казал. Имали са предвид "НАТО пожела членството на Украйна".Украйна е просто един инструмент, в крайна сметка.
1
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само така, путлеро-фашизм не пройдет !