Украйна пожела членство в НАТО

Яценюк: Страната има нужда от „практическа помощ“ от алианса
29 авг 2014 15:40, Бойчо Попов
146
Украйна пожела членство в НАТО
Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Резултати от разследването за самолета какво става резултати, срока беше до края на август. Или всичко трябва да се забрави бития бит и т.н.
31
11
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Долу "марксист-ленинец" драска идиотска комунистическа пропаганда за *** - в Украйна се биели руски "отпускари". Чудничко, предполагам, че значителна част от "отпускарите" ще излязат във вечен отпуск, а Украйна ще влезе в НАТО. Още веднъж честито - и на "марксиста-ленинец" и на "отпускарите". Жалко обаче, за украинците-неотпускари, които биват убити.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде поредните....youtu.be/4jmKsnwzvXk
29
4
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ЧЛЕНСТВОТО НЕ Е ВЪПРОС САМО НА КАНДИДАТСТВАНЕ И ПЛАЩАНЕ НА ЧЛЕНСКИЯ ВНОС!!!ДЪРЖАВИТЕ УЧРЕДИТЕЛКИ ТРЯБВА СЪЩО ДА СА СЪГЛАСНИ!!!И ИЗРАЕЛ ИСКА В НАТО *** НИКОЙ НЕ И ДАВА ДА Е В НАТО :DDD НЕМА ДА СИ СЛОЖАТ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ!!!СЛЕД МОЖЕ БИ 10-20 ГОДИНИ НАТО ЩЕ ПРЕРАЗГЛЕДА КАНДИДАТУРАТА НА УКРАЙНА НО НЕ И ПРЕДИ *** ДА УМРЕ!!!
28
2
 
13
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Как се налага "демокрацията" на НСР в неутрални държави като Украйна ?Много просто. Купуват се шепа национални предатели, които организират протести, използвайки желанието на всеки един народ за истинска демокрация и свобода.Следва преврат и назначаване на удобно и вярно на "световния елит" правителство.Така с измама и обещания за свобода и демокрация народите биват вкарани в една ужасяваща по своя замисъл система наречена още в началото на 90-те от самия Буш старши - Нов Световен Ред.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се вече разбрахте какво е документа "Визия 2020" на НАТО и как той се свързва със свободата на словото!Това вече заприлича баш на тоталитаризъм!Като в КНДР - пускат ти това, което трябва да ти пуснат!
26
5
 
2
 
! Отговори
ДО 28 преди 9 години
Ти наистина си максист-ленинец!Това, което си надраскал може да го сътвори само ума на АСТРАЛОПТЕК.
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шах и мат, товарищ *** !!!
24
18
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
в грешка си, Украйна ще влезе в НАТО, може би след 5-6 г, а след това Грузия е на ред.*** Русия-СССР 2 се РАЗПАДА!!!
23
3
 
13
 
! Отговори
какво нато преди 9 години
Полковник от ВСУ,е предал в плен остатъците от своя 61-ви полк на опълченците от ДНР,край село Уляновское....
22
5
 
14
 
! Отговори
марксист-ленинец преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
21
19
 
13
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Големият губещ в този конфликт е Русия. СССР1 се разпадна, но не достатъчно. Сега е началото на разпада на СССР2. Като резултат на руските агресии, страни, които живяха без НАТО в течение на 50 години Студена Война, сега искат членство в алианса - Финландия и Швеция. Като резултат на руската агресия, Украина, Молдова и Грузия подписаха асоцииране с ЕС и е въпрос на време да станат пълноправни членове. Навсякъде в бившия соц. анти-руските настроения нарастнаха. В останалия свят - също!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 22 - сигурен ли си в това което пишеш ? Ако беше така, НАТО трябваше да се саморазпусне още преди 20 години. Вкарайте малко мисъл преди да пишете.
19
4
 
12
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Няма да стане и Грузия искаше а *** не стана........
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** все едно коментира събития случващи се в махалата на село.
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е велика държава, руският народ е велик народ, но не може да спечели война срещу целия свят. Посланието към тях е присъединете се към световната общност и оставете империализма, всички сме братя, граници няма вече, нации няма, има само хора,индивиди, колко още руснака трябва да умрат, за да се осъзнаете, че мечтата от 18 век на един самозабравил се символ от миналото никога няма да се осъществи. Светът се промени, хората също, живеем в друго време, времето на Путин отмина.
16
6
 
19
 
! Отговори
Минчо от Разлог преди 9 години
еврейно нечистоплътен нали се отказа от власта бе пич, махай се от Украйна и ходи в Изрел там ти е мястото ,
15
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До хахах 14 : Да дааа, естествено, тайно и печелившо хамериканците направиха така нещата, че Украинската хунта да загуби с цел да въвлекат Русия в проблеми хахахах. Дааам, абе тия хамериканци да не си мислят че Русия не го е предвидила това , как мислиш , или викаш те сигурно са *** като мен самия хахахахаха :)))
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега руската армия, в бликите няколко века, не се беше срещала с дашните шведки. Тук става вече интересно. Стохълмието или както западните диваци го наричат стокхолм тръпне в очакване.
13
2
 
11
 
! Отговори
Красимир преди 9 години
Яайцето пожела членство в НАТО. :)