Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Евролидерите обаче се опасяват от еднакво тежки контрасанкции
2 сеп 2014 21:33,
168
Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) е напът да наложи нови санкции на Русия на фона на обвиненията от страна на Украйна за пряка руска военна намеса в югоизточните региони на страната, пише Businessweek.

Европейските лидери се събраха на 30 и 31 август в Брюксел да обсъдят последващите си действия спрямо Русия и обявиха, че до седмица ще вземат решение за евентуални нови санкции. Междувременно представители на властта в Киев се срещнаха с проруски сепаратисти за предварителни мирни преговори в понеделник.

Засега западните санкции срещу Русия нямат кой знае какъв ефект върху равняващата се на 2 трлн. долара руска икономика. Това кара някои наблюдатели да настояват за налагането на може би най-суровата санкция в арсенала на ЕС, която беше използвана успешно и срещу Иран през 2012 г., а именно – ограничаването на достъпа на Русия до системата за междубанкови разплащания Swift.

Базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Swift) е система за комуникация, използвана от над 10,5 хил. банки по света за извършването на международни парични преводи. Без достъп до нея руските банки и техните клиенти не биха могли да изпращат и получават пари в и от чужбина, което би всяло хаос в търговията, инвестициите и милионите ежедневни финансови трансакции. Swift от своя страна е длъжна да се съобразява с решенията на ЕС, тъй като организацията е учредена съгласно белгийските закони.

Когато Иран беше санкционирана през 2012 г. и достъпът ѝ до Swift беше прекратен, икономическите последици бяха много дълбоки, коментира Марк Дубовиц от американския мозъчен тръст „Фондация за защита“, който навремето лобира пред американското правителство за твърда позиция спрямо Иран. „Знаем, че последиците са били тежки“, посочва той, защото в последвалите разговори със западните страни иранските преговарящи са настоявали тази санкция да е една от първите, които да бъдат отменени.

ЕС обаче не показва склонност за налагането на мярката срещу Русия. Въпреки че Великобритания настоява за този ход, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 31 август, че спиране на достъпа до Swift не е било обсъждано на срещата на европейските лидери. Тя посочи, че някои европейски представители са обсъждали мерки срещу руските енергиен и финансов сектор.

Дори и да бъде изолирана от Swift, Русия може да намери начини за придвижването на пари отвъд своите граници. Руските банки биха могли да изработят споразумения за преки трансфери с чуждите финансови институции. Страната дори може да опита да изгради своя собствена система като алтернатива на Swift. Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви на 27 август, че правителството вече е изработило закон за въвеждането на новата система за банкови разплащания.

Големите банки извън Русия обаче не биха благоприятствали заобикалянето на Swift, посочва Дубовиц. Те могат да бъдат санкционирани от ЕС и САЩ или дори да бъдат изключени от Swift, тъй като уставът на организацията забранява на членовете ѝ да участват в дейности, които биха могли да ѝ навредят.

Основната причина за колебанието на ЕС най-вероятно е страхът от ответни мерки от Кремъл, смята Крис Уифър от базираната в Москва консултантска компания Macro Advisory. „Блокирането на достъпа на Русия до Swift би представлявало сериозна ескалация на санкциите и най-вероятно ще доведе до еднакво тежки контрасанкции“, отбелязва той.


Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: РусияЕСбанкиSWIFT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
29
 
17
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
България винаги ще е бедна защото си е завряла главата в гъ3а на Путин и Русия.
48
27
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
България винаги ще е бедна защото си е завряла главата в гъ3а на Путин и Русия.
47
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро *** и най-тъпите дори , ще разберат , че са заложили на куц кон , на днешната империя на злото САЩ
46
18
 
20
 
! Отговори
чобана преди 9 години
дано русия да удържи и да победи! Това е една от малкото страни, която не е под контрола на НСР, както Иран и някои южно американски страни(където лидерите почват странно да умират, кой от рак, кой от друга болест.)Нали се сещате, че Украна е само повода. Не виждам как някой ще разположи военни установки на нато директно на границата с русия. Искам да вида сега като стане студено ко ша стане. Просто не разбирам как може да си режеш клона на който стоиш.
45
19
 
14
 
! Отговори
ЗЛОБИН преди 9 години
САМО ТАКА УДРЯЙТЕ ПО ПАРИТЕ , ТАМ НАЙ МНОГО ГИ БОЛИ КОМУНЕТАТАСПРЕШ ЛИ ИМ ПАРИТЕ И СЕ ИЗПАРЯВА РЕВОЛЮЦИОННИЯ ИМ ЕНТУСИАЗЪМНЕКА И ТУКАШНИТЕ *** ДА ЧАКАТ ПО ТРИ МЕСЕЦА ИЗТОЧНИТЕ ПРЕВОДИДА ИМ ЗАБРАНЯТ И ДО УЕСТЪРН ЮНИОН ДА СЕ ДОБЛИЖАВАТНЕКА ИМ КАРАТ ЗАПЛАТИТЕ С ПОДВОДНИЦИ КАКТО ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГМНОГО СЕ ИЗНЕЖИХА С ТЕЗИ КРЕДИТНИ КАРТИ НАПОСЛЕДЪКВ КРИМ КАК СЕ СПРАВЯТ БЕЗ БАНКОМАТИ И ТУК ЩЕ ТРЕНИРАТ ЗА ПАРТИЗАНИ
44
0
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 9 години
Само човек без елементарна икономическа култура, може да вярва в това в което ти вярваш.
43
9
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
ЕС ВИЕ ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА ЗА ПОЛИТИКАТА КОЯТО ВОДИТЕ ? ВИЕ ДЪРЖИТЕ КАТО ЗАЛОЖНИЦИ УЖКИМ РАВНОПРАВНИТЕ "БЕДНИ" СТРАНИ ЧЛЕНКИ НЕ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ? ОБРИЧАТЕ ГИ НА ГЛАД И СТУД?ПРИЗОВАВАМ ЕС ДА СИ ЗАТВАРЯТ УСТИТЕ И ДА ЗАПОЧНЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЮЖЕН ПОТОК, ПРИЗОВАВАМ РУСИЯ ДА НЕ ПРАВИ НИКАКВИ КОМПРОМИСИ АКО ЮЖЕН ПОТОК БЪДЕ ЗАМРАЗЕН ! НЕ САМО УКРАИНА ЩЕ СЕ РАЗДЕЛИ НА ДВЕ НО И ЕС ! ТОЗИ ПЪТ ОБАЧЕ *** ЗАПАДНЯЦИ ЩЕ БЪДАТ МНОГО БЕДНИ НО НА ПРОСТОТАТА ИМ ЩЕ ОТИВА БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама ако русия вкара в експлоатация на ядрените си оръжия както и химическото и 2/3 от света ще изчезне :) а и мисля ЯПОНИЯ е с РУСИЯ! ;)
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешния режим е много по-тоталитарен от комунистическия.. ЦРУ слухти тотално определя дори живота , работата , кариерата и бизнеса на човеците.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 43Познанията ти са достойни, като за професор в БАН или старши научен сътрудник в Софийския университет :)
39
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БВП на САЩ е съставен от финансови и софтуерни балони.. Само луд *** , безмозъчен червей може да повярва , че Фейсбук струва колкото БМВ.
38
16
 
7
 
! Отговори
bawarische преди 9 години
русия тотално блъфира към момента с всяко нейно действие, но ЕС и Сащ са наясно с това и за това ще върнат в тайгата
37
1
 
12
 
! Отговори
перото преди 9 години
До Анонимен 48 - на много места се говори, че първо пада ес с еврото и после сащ. Но дали swift ще е началото на края...? Защо мислиш така?
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При комунизма парите нямат значение
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При комунизма парите нямат значение
34
20
 
8
 
! Отговори
bawarische преди 9 години
Голяма част от българите са с промити мозъци от времето на соца, когато тези индивиди са на 2 метра под земята Бг ще разцъфти, но сега не само слушаме ***, но и ни управляват
33
3
 
20
 
! Отговори
перото преди 9 години
До Анонимен 43 - и каква демократична страна е уса, че много не ми е ясно? Май не знаеш кой я управлява и между другото бил ли си някога там, да се убедиш в демокрацията? Бетер Путин са, като стане въпрос за "говърмент" и да не говорим за техниките за подслушване станали известни наскоро, а за колко неща си нямаме и на идея...
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада и САЩ се бият сами , точно отключването от Swift ще бъде началото на края на САЩ и Запада.
31
25
 
8
 
! Отговори
bawarische преди 9 години
охх *** комунисте до кога тази безмозачна *** в Бг ще циври, смърт за комунистите и русия, нищо хубаво не сме видя ли от тези безгръбначни, нека ги изравнят със земята! НАТО военната сила е 50 към 1 срещу русия, само една Турция ако ги захапе и руската мечка ще бъде заклана, ГЕРМАНИЯ, САЩ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ, ИТАЛИЯ, ЯПОНИЯ, КАНАДА, АВСТРАЛИЯ само да им сметнем населението и отива към милиард!!! никога сама държава не побеждаваха няколко такива, а тук говорим за диваците руснаци
30
6
 
35
 
! Отговори
681 преди 9 години
Америка е обезумяла.. не спечелят ли от тоя конфликт в Украйна.. си заминават фалират.. глупаците за пореден път помислиха, че ще водят "безплатна война".. не и тоя път