Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Евролидерите обаче се опасяват от еднакво тежки контрасанкции
2 сеп 2014 21:33,
168
Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) е напът да наложи нови санкции на Русия на фона на обвиненията от страна на Украйна за пряка руска военна намеса в югоизточните региони на страната, пише Businessweek.

Европейските лидери се събраха на 30 и 31 август в Брюксел да обсъдят последващите си действия спрямо Русия и обявиха, че до седмица ще вземат решение за евентуални нови санкции. Междувременно представители на властта в Киев се срещнаха с проруски сепаратисти за предварителни мирни преговори в понеделник.

Засега западните санкции срещу Русия нямат кой знае какъв ефект върху равняващата се на 2 трлн. долара руска икономика. Това кара някои наблюдатели да настояват за налагането на може би най-суровата санкция в арсенала на ЕС, която беше използвана успешно и срещу Иран през 2012 г., а именно – ограничаването на достъпа на Русия до системата за междубанкови разплащания Swift.

Базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Swift) е система за комуникация, използвана от над 10,5 хил. банки по света за извършването на международни парични преводи. Без достъп до нея руските банки и техните клиенти не биха могли да изпращат и получават пари в и от чужбина, което би всяло хаос в търговията, инвестициите и милионите ежедневни финансови трансакции. Swift от своя страна е длъжна да се съобразява с решенията на ЕС, тъй като организацията е учредена съгласно белгийските закони.

Когато Иран беше санкционирана през 2012 г. и достъпът ѝ до Swift беше прекратен, икономическите последици бяха много дълбоки, коментира Марк Дубовиц от американския мозъчен тръст „Фондация за защита“, който навремето лобира пред американското правителство за твърда позиция спрямо Иран. „Знаем, че последиците са били тежки“, посочва той, защото в последвалите разговори със западните страни иранските преговарящи са настоявали тази санкция да е една от първите, които да бъдат отменени.

ЕС обаче не показва склонност за налагането на мярката срещу Русия. Въпреки че Великобритания настоява за този ход, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 31 август, че спиране на достъпа до Swift не е било обсъждано на срещата на европейските лидери. Тя посочи, че някои европейски представители са обсъждали мерки срещу руските енергиен и финансов сектор.

Дори и да бъде изолирана от Swift, Русия може да намери начини за придвижването на пари отвъд своите граници. Руските банки биха могли да изработят споразумения за преки трансфери с чуждите финансови институции. Страната дори може да опита да изгради своя собствена система като алтернатива на Swift. Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви на 27 август, че правителството вече е изработило закон за въвеждането на новата система за банкови разплащания.

Големите банки извън Русия обаче не биха благоприятствали заобикалянето на Swift, посочва Дубовиц. Те могат да бъдат санкционирани от ЕС и САЩ или дори да бъдат изключени от Swift, тъй като уставът на организацията забранява на членовете ѝ да участват в дейности, които биха могли да ѝ навредят.

Основната причина за колебанието на ЕС най-вероятно е страхът от ответни мерки от Кремъл, смята Крис Уифър от базираната в Москва консултантска компания Macro Advisory. „Блокирането на достъпа на Русия до Swift би представлявало сериозна ескалация на санкциите и най-вероятно ще доведе до еднакво тежки контрасанкции“, отбелязва той.


Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: РусияЕСбанкиSWIFT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 681накрая ще я посекът през кръста
28
18
 
4
 
! Отговори
до галфон преди 9 години
Прав си галфониеро, но тъпанарите до един са русофилски ***. подобни на теб.
27
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има нови санкции, но ще се изчака първо срещата на НАТО в Брюксел на 4-ти септември, където ще бъдат дадени категорични доказателства за вероломното нахлуване на редовни руски войски в Украйна, а също може да се изчака и резултата от разследването на терористичния акт на Путин свалил МН17 по погрешка (в действителност е искал да бъде свален самолет на Аерофлот с което да получи картбланш за нахлуване в Украйна). След това ще се пристъпи към санкции които ще бъдат много по-тежки от SWIFT-а.
26
24
 
3
 
! Отговори
ХАХАХИ преди 9 години
има само западна цивилизация. Хахахах хахаха. крепостните селяни не са създали цивилизация, няма и да създадат. На запад хора са жертвали живота си за идеи - това прави разликата!
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 34След като в САЩ робството е отменено през 1865-та, то до тази година САЩ каква държава е? Демократична или робовладелска.
24
5
 
38
 
! Отговори
681 преди 9 години
тъпия Запад не разбра , че срещу себе си няма Сирия, Ирак или Либия..а държава, на която ако удариш шамар от лявата страна.. тя ще те посрещне с юмрук от дясната.. тези от Москва не само носят на много бой, но и бият много... ей това не беше в сметките на Запада.. хахахахах
23
1
 
13
 
! Отговори
Ха... преди 9 години
До: 33 ... И колко 'векове' е градена западната цивилизация :D
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен33Научи се да смяташ, или прочети историята. Векове означава минимум 200 години (т.е. 1814 г). Каква демокрация те гони в ранния 19-ти век.
21
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западът пак ще намери цаката на Русия и ще ги пре*бе, както навремето съсипа СССР!Западната демокрация е градена с векове, преминала е през какво ли не, видяла е същото, така че този опит, който го има, няма начин да не и е от полза с/у източните комунистически олигарси, които като видяха много пари и се нас*аха!
20
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тежките контра санкции от страна на Русия ще доведат до глад в Русия. Контра санкциите с плодовете, зеленчуците и месото доведоха до увеличението на цените на всички вносни хранителни продукти до 200-300%, което засега е строга държавна тайна на Путин. Вече има спад на реалните заплати с 15% в сравнение с началото на годината, предизвикано от спада на руската рубла. Дори да се насилим да повярваме на путинската статистика за $1000 средна заплата в Русия тя вече реално е под $700.
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петровЪважаеми г-н Петров, това че дъщеря Ви пазарува на разкрачено плащане в италия или синът Ви кара мотоциклет на задна в холандия, не го прави меродавно за цяла България. ЕС и САЩ ни крадът със същата, че и по-голяма кръвожадност от СССР навемето (два от фалитите на България са предизвикани от "братушките", а 56 са ни отмъкнали цялото злато).
18
20
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
някаква непроизносима руска държавна институция съветва руснаците да не ядат яйца от кокошка в Европа! още ме боли корема от смях. ами да си ги приберат там и да ядат супа от зеле, че не се сещам как й беше името
17
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПетровИ кво дирят там децата ти. Плащат данъци осигуровки на янките. А ний да плащаме и твойта пенсия. Прибирай си зецата овреме, че пак са изтеглили късата клечка.
16
3
 
19
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Стояне, знаеш ли колко деца и майки загинаха в Украйна?
15
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петровTi normalen li si ? Koi e tvoq plut i kruv be ? Anglosaksoncite li sa tvoq plut i kruv mama ti da *** selska ? RUSNACITE SA MOQ PLUT I KRUV, TE VINAGI SA POMAGALI NA MOQTA DURJAVA A USA q rushi.... Da vi ebam maikata gram sivo veshtestvo nqmate v tiq chuguneni glavi deto nosite na ramenete si. Rojbite ti hich ne me interesuva kade sa az otivam v Rusia zaradi takiva *** kato tebe deto klechat na amerika i ohkat ot kef.
14
49
 
23
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Уважаеми българи, предлагам да престанете да се зъбите на САЩ и Европа. Те са наша плът и кръв. Децата ни са там. Поне аз лично не познавам човек на когото рожбата да е в Русия. Така, че много ви моля престанете да си мислите, че сте Гагарин и летите в космоса. Слезте на Земята, умолявам ви! П.С. Искрен нервен смях и погнуса предизвика у мен нашенец който желаеше унищожението на САЩ, въпреки че и двете му деца живеят там.
13
5
 
2
 
! Отговори
къф брадат преди 9 години
министър на финансите Алексей Моисеев ,а верно да беше някои арменски или гръцки поп , циркаджии.
12
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Струва ми се,че наближава момента от който няма да има връщане назад,и всичко ще отиде по дяволите.
11
6
 
54
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Много ясно като се спре една система се ражда нова. Една банка в Kитай ще използва swift, друга дъщерна на нея ще използва алтернативната и ще прехвърля пари в Русия, ще се заобиколят и тези правила и след 1 година ЕС сами ще врътнат кранчето на swift. Имам чувството че *** живеят в този век. От космоса не се виждат граници, а те искат да ограничат част от страна която владее 35% от ресурсите на замята, е как?
10
10
 
59
 
! Отговори
Брат преди 9 години
Гледате ли колко безпомощни изглеждат и краварите и евро...ците. Вече не знаят какво да направят, че да не изглеждат смешни и жалки на фона на това което сътвориха с укруината и на фона на развитието на нещата. И наистина почват да пилят клона на който седят. Абе то бива откачалки, ама такова мозъчно затъмнение!!! Само да не подпалят война, а останалото - ще си получат това което търсят. Грешката им е, че се заяждат с Путин. Наполеон и Хитлер не ги е разбил Путин, а руския дух.