ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде се затри янка янкева с бемките
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Венелин 89Ти разбира се си брокер, макар и само на 19... И си продал повечето от тези 300.000 имота, нале?Хахахахаха
67
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Барела ,,Брент,, вече се търгува под 100 долара на международните пазари. Със помоща на Саудитска Арабия. Проблема е замразеният добив във Ирак и Либия .Ако НАТО подготви една бърза инвазия във Ирак и омиротвори обстановката за да може иракският петрол да се включи на международният пазар . За по малко от година цена от 100 долара Барел и руснаците са мъртавци .Изтръгва и се от рацете главният коз ,те печелят от износ на НЕФТ не както някои смятат на ГАЗ .Финансови загуби по всички фронтове
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да удари третия Рим с нищо...
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Валентин 87Но, понеже, обаче, защото... Съдейки бил по коментарите... В медия, в която списват платени мрузилки... Ха ха ха ха
64
2
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 82Руснаците наистина купуваха жилища в България, но основно защото смятаха България за приятелска страна. След налагането на санкциите, никой вече на купува, напротив - започнали са да продават!Ефекта от това вече се усеща - спад на цените по черноморието, а вероятно и пълно замиране на строителството.
63
2
 
3
 
! Отговори
патриот преди 9 години
аз съм дядо болен, да сте виждали моите бесни кучета тук някъде
62
2
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Антибългарин ли ? Въпреки , че съм на 19 само аз ли виждам оковите на Ес ? Казах Ви , изказвам . Но това да кажеш , че съм "антибългарин" .... Думи нямам . Съдейки по палчетата , които получавам на коментарите си мисля , че много хора мислят като мен .
61
2
 
20
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Русия вече има стратегия за развитие за много години напред, за разлика от нас. Имат 30 г. договор с Китай за износ на газ, 25 г. договор с Турция за същото, 25 г. договор пак с Китай за износ на нефт, договори с 80 страни са износ на оръжие за 50млрд.$, договор със САЩ до 2029г. за износ на ядрено гориво, до 2022г. за износ на ракетни двигатели, огромни договори за износ на въглища с Ю.Корея. ОАЕ искат да създадат гигантски терминал за зърно( 5-6млн.т.)и искат то да бъде руско. Дреме им за ЕС.
60
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември"А ИД дали ще удари САЩ по случай 11-ти септември ?
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходил ли е някой от вас в украйна та коментирате? Ние сме 100 г. Пред тях независимо, че сме последни в ес. Отидете и вижте.
58
2
 
8
 
! Отговори
смок преди 9 години
До Анонимен 80Дреме ми на чепатия за САЩ.
57
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво и се церемоните толкова на тия. Ембарго като на Иран или Куба и след 2 години ще вият като Уралски мечки .Имали пари и какво от това като имат пари ,да си ги харчат във Магадан ,ама не проблема е че искат Монте Карло,Париж и Лондон . Не искат обрулената пълна със просяци рушия. Те и сега идват и копуват жилища във България защото не сме дивашката и губерня ами Европа маи отиват към 300 хиляди собственика .Тук некои да не ревне че било много убаво във русия.
56
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
52,ефект от санкциите може да има , само от тези срещу руските олигарси.Те имат пари в Западните банки и притежават най атрактивните имоти в Европа.Останалото си е чист *** . Ти откъде си сигурен , че Украинците искат да са в НАТО и ЕС?Ами по добре попитай собственният си народ и тогава коментирай другите.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смокЗабравяш, че САЩ са най - големия производител и консуматор и на нефт и на газ. Ако свалят цената, ще им падне печалбата и данъчните постъпления. Нека го направят. До 6 месеца Китай ги е изял с парцалите ;)
54
13
 
3
 
! Отговори
смок преди 9 години
До Валентин-59Ще продължим да членуваме в ЕС и НАТО въпреки всички антибългари като теб.
53
3
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 75К'во общо има обикновения руснак с агента на САЩ *** Горбачов?
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БългаринНе на ЕС. Да живее братска Русия!"***,НЕ СЕ ПИШИ БЪЛГАРИН,ЗАЩОТО НЕ СИ-ПРОСТО СИ РУСКА ***!
51
7
 
21
 
! Отговори
Валентин-59 преди 9 години
Най-голямата грешка на България, беше влизането във Ес ! Русия доказва и ще продължава да доказва , че една държава е 10 пъти по-добре без Сащ и другите . Лошото е ,че ние няма да го разберем и след 1000 години . Държава като България , която е минала през толкова трудности и винаги е успявала да се отърве от "оковите" на други държави , така и не разбра че в момента се намира под същите окови . Пак казвам лично мнение , не искам критики.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европомиярите съвсем изтрещяхa. Репчaт се нa Русия, докaто чaлмите им точaт ножa. Решениятa нa тези aмерикaнски *** сa пример зa безпрецедентен дебилизъм.