ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
12
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 9 години
Русия може да се затвори към всички държави и пак ще просперира"Може-добре беше Хитлер да им отвори очите.Затова руските солдати ,преминавайки из Европа след немците носеха на врата си будилници и ги трошаха в земята когато звънваха.не бяха чували за фотоапарати и се дивяха на всчико с което европееца и даже българина беше свикнал.Носеха на ръцете си по 3-4 крадени часовници.....
48
4
 
11
 
! Отговори
бореца преди 9 години
като прочетох част от коментариите започвам да се чудя дали има малко разум в цялата тая писаница!Сега световната икономика е толкова глобализирана че едни санкции наложени от една страна на друга нямат ама никакъв смисъл защото ако ЕС налага санкции има и дръги пазари откъдето можеш да си купиш всичко а Русия има едно голяма нещо без което сега света не може - въглеводороди така че не се косете за санкциите на ЕС те са една голяма глупост на евроглупаците а има един Китай който е непривидим!
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накрая трябва да изградим стена като на император Адриян във днешна Великобритания. И аиде диваците да прават зад стената каквото си искат ,нас не ни интересуват . Тотална забрана за влизане във Европа на тия диваци и без това се напълнихме със *** и араби
46
5
 
18
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Не на ЕС. Да живее братска Русия!
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
43 как се консолидира Украйна? Ами нали повечето хора си дават сметка, че техните деца са избити, гладни, нещастни, а на хунтата децата са в западни университети, хитри, нелойални и живи? Ако гласуваш за партия, тя изпрати сина ти на война и го убият, а партийните лидери си поделят парите за армейското оборудване дето щеше да спаси сина ти, ти какво ще направиш? Ще се консолидираш с убийците на детето ти? Ще се обединиш с крадците на живота му? *** си ти... Консолидирана Украйна...
44
2
 
14
 
! Отговори
33333 преди 9 години
НИКОЯ СТРАНА, КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗХРАНИ НАРОДА СИ И ИМА СУРОВИНИ ЗА ВОЕННАТА ИНДУСТРИЯ, НЕ Е ЗАПЛАШЕНА ОТ АБСОЛЮТНО НИКАКВИ САНКЦИИ. ВЯРНО, ТРУДНОТО Е ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРЕНАСТРОЙКА НА САМИТЕ ХОРА, КОИТО НА ДНЕШНО ВРЕМЕ СА СВИКНАЛИ НА ИЗЛИШНИ БЛАГИНКИ, НО ТОВА Е ВРЕМЕННО. ДРУГОТО, КОЕТО СЕ КАЗВА СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
43
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 60Ако те чуе Абрамович, начи сън няма да може да го барне заради тия твои предложения.Ще ме разплачеш от смях, бе брачед!
42
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Умният Путин"копира едно към едни политиката на МИЛОШЕВИЧ спрямо Хърватска и Босна по време на юголславската криза"-дестабилизация на държавата,мощна просръбска пропагнда според която сърбите са били подложени на геноцид,създаване на паравоенни формирования,откъсване на части от Хърватска и Босна ,република Крайна и република Сръбска с цел бъдещо присъединяване към Велика Сърбия.Новорусия на Путин е именнО РЕПУБЛИКА Крайна и Сръбска.И какво остана от Югославия?Нищо...
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия може да се затвори към всички държави и пак ще просперира. Нещо повече-тогава Русия ще стане свръх могъща, защото всичкото производство ще се влива в руски ръце. Ей тогава стана страшно. Тъй че не ги мислете руснаците- имат природни залежи за 200 години поне напред.
40
2
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тия май си помислиха,че предишните санкции дадоха резултат!?И че с ограничението за плодове и зеленчуци ще им се размине?Светът не е ЕС,НАТО,САЩ!На много други им е писнало от диктата на Запада и искат да са независими от него.Досега всеки,който искаше да се измъкне от хватката на долара беше жестоко наказван,но всичко се промени!Русия доказа,че САЩ не са всесилни и може да бъдат преодолени.А когато научиш,че нещо е възможно,нещата се ускоряват неимоверно!
39
1
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Според мен Ес пркалява . Пределно и е ясно , че Русия няма да търпи това . Само санкции и санкции ... Това някакъв начин да предизвикат Русия ли е ? Какво е ? Ако продължават така , това ще се превърне във един голям скандал и то може да бъде със фатален край . Лично мнение !
38
1
 
26
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Добива на зърно, нефт, газ и въглища в Русия расте. Износът им също. 10% повече износ на въглища. Факт е рекордния добив на зърно и се очаква да изнесат близо 30млн.тона. Невиждано количество досега. ОАЕ предлагат на диамантената индустрия на Якутия да се преориентира от европейските пазари към техния, които е един от най-големите в света. 55% се е увеличил експорта на калий. Расте положителното им търговско салдо. Не ставайте смешни с тези санкции.
37
6
 
1
 
! Отговори
Niki преди 9 години
55 ти явно не си ходил .... и сега да отидеш в Украйна, пак са 2 века пред нас.
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички империи се разпадат с мъка, така е и със ссср
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи като стана въпрос за външния дълг на САЩ станахте натопорчени, а?Смешници!
34
1
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Рускоговорящите са добре дошли да харчат на Морето!Така и така ми писна от Западни "скъсани" социал-туристи!
33
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходил ли е някой от вас в украйна та коментирате? Ние сме 100 г. Пред тях независимо, че сме последни в ес. Отидете и вижте. Това е да си с русия.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 36Я кажи колко външен дълг имат Русия и САЩ, отворен?????Муахахаааахахахахахаахах
31
21
 
3
 
! Отговори
ДО 39 преди 9 години
Досегашните "санкции" имаха нулев (0) ефект."Досегашните снакции доведоха до:-20%девалвация на рублата-ембарго на техника за нефто и газо добива,каквато Русия не притежава-международна изолация на Русия-тепърва ще се появят традиционниоте за Русия дефицит на хранителни продукти-попитайте руските майки на загиналите руски войници в Украйна за останалите .....
30
10
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Най добре би било да се построи стена между Русия и Украйна подобна на Берлинската ,със същят статут и да се нарече Барозоуская