ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има $2 трилиона бвп, а не 3.
28
2
 
0
 
! Отговори
до той си знае преди 9 години
къде е жена ти неми вдига тел.
27
2
 
12
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
До Анонимен 36Няма да продаваме там, защото НАФТА са Щатите, а след Трансатлантическия ще ни залеят нискокачествени американски стоки. Неслучайно Щатите що пънат здраво за тоя договор? Хайде вземете да почетете повечко и по-малко да стоите насълзени пред звездното знаме, а?
26
3
 
22
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ИНТЕРЕСНО. РУСИЯ ВЕДНАГА СЕ СЪГЛАСИ НА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ОГЪНЯ, ВЪПРЕКИ ЧЕ РУСНАЦИТЕ ОТ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ВЕЧЕ СА В НАСТЪПЛЕНИЕ И ВЪПРЕКИ ТОВА ЕС ПРОДЪЛЖАВА ДА РАЗПАЛВА ВОЙНАТА С НОВИ САНКЦИИ. И ПОСЛЕ КОЙ БИЛ РАЗПАЛИЛ КОНФЛИКТА, АМИ ТО И ОТТУК Е ЯСНО.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V Bulgaria vsi4ko e nared g-n (Stefan ) Stambolov ,ve4e ne hodim za "rusofili na lov".
24
3
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 34Баба ти Ангела и тя дава, ама биби на Путин, независимо че маймуняка зад океана си хвърля от бяс в тавана *** докато гледа сценката.
23
5
 
24
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Досегашните "санкции" имаха нулев (0) ефект.Всъщност, само ядосаха руснаците.Много, много *** европейци. Нагли, двулични и дебелооки.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навсякъде по света си плащат - и в Гърция, и в Турция, и в Италия, и др. А за пазенето, моля ще ни пазят, както опазиха Гърция в Кипърската криза, тогава и Гърция и Турция бяха в НАТО и никой не си мръдна --------а бе човек не е ли същата причина и за разпада на *** ?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nai - dobrata sankciq e "BODLIVATA TEL" .
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма страшно баба мара дава на вересия
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Инцеста и кръвосмешението във висшите етажи на гейският съюз е причина за психични отклонения и дегенерация на човешкия вид. Това е причина за вземането на такива безумни решения. Психясали еврозадници, говорят за справедливост, санкции, готвят се за война. Съюз управляван от *** няма бъдеще!
18
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
игричките на *** май не вървят вече, какво ще кажете *** ?
17
6
 
31
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Давайте евролюбци, давайте, сипвайте! Русия не я мислете,тя се е вързала с Южна Америка, Китай, Индия и останалия БРИКС. А ние в Европа какъв ще го дървим като изпуснахме руския пазар? Къде ще си продават стоките европейците? И после като гласуват европодлогите Трансатлантическия договор и ни залеят американските *** къде ще се крием? Като се разпробие Добруджа какво ще ядем? Американски ***, които никой няма да знае къде, кога и от какво са направени. Да живее Биг Мак!
16
11
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
До Викторгоспода *** от Брюксел-НО ЗАЩО ОТ ТАМ СЕ ХРАНИТЕ,ЩОМ ТОЛКОВА СА ВИ ОТВРАТЕНИ
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахаха,,да ви честит 9-ти септември, хохохохохохохо
14
7
 
1
 
! Отговори
до бъмзи преди 9 години
аре напълни лодката с продукти и хвани греблата и знаеш посоката
13
3
 
20
 
! Отговори
**** преди 9 години
ЕС удрял с нови санкции,той удря,но накрая да видим кого ще забули?
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17Пич рублата падна до 37.03 за долар какви 2% те гонят??
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходил ли е някой от вас в украйна та коментирате? Ние сме 100 г. Пред тях независимо, че сме последни в ес. Отидете и вижте.
10
37
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Къде сте ***, платени руски *** и национални предатели? Айде продължавайте за по няколко копейки да възхвалявате Путин, да обиждате еропейската цивилизация на "гейове" и *** и да призовавате за включване на България в състава на Руската федерация.....Простотията и злобата ви е забавна ... до едно време