Обама подготвя американците за военен конфликт в Близкия изток

40% от населението на САЩ е "за" въздушни удари
10 сеп 2014 09:19,
91
Обама подготвя американците за военен конфликт в Близкия изток
Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама започна процес, който е познат във Вашингтон, но е необичаен за неговото президентство - подготовка на населението в САЩ и на американските съюзници в чужбина за нов военен конфликт в Близкия изток, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Обама предприе поредица от срещи, които са колкото ритуални, толкова и методични - разговори с конгресмени, обсъждания с бивши служители по националната сигурност и телефонни разговори, в които се опитва да получи подкрепа от приятели на Америка по света.

Кулминацията на процеса е довечера, когато в предавана по телевизията реч президентът ще представи пред американците своите аргументи за това защо смята, че е необходимо армията на САЩ да предприеме действия за разгромяване на групировката "Ислямска държава", контролираща райони в Ирак и Сирия, посочва изданието.

Правейки това, Обама ще трябва да отстъпи от предишни изявления за естеството на заплахата, идваща от екстремистката организация, която той по-рано сравни с начинаещ баскетболен отбор, стремящ се да играе в лигата на големите клубове.

Президентът също така ще трябва да обясни защо САЩ трябва спешно да подкрепят и въоръжат т.нар. умерени бунтовници в Сирия - политика, която преди това той определяше като фантазия като средство да бъде променено съотношението на силите в сирийската гражданска война, изтъква "Файненшъл таймс".

Обама ще изложи довечера плановете си за борба с "Ислямска държава" пред американската общественост, която става все по-войнствено настроена след разпространените видеозаписи с обезглавяването на двама американски журналисти, убити от групировката, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Според анкета на изданието и телевизия Ен Би Си Нюз почти две трети от анкетираните смятат, че е в интерес на САЩ да се противопоставят на "Ислямска държава", а едва 13 процента са на мнение, че подобни действия не са полезни за страната.

Попитани какъв вид военен отговор би бил подходящ, около 40 процента от участниците в проучването казват, че действията трябва да се ограничат до въздушни удари, а 34 процента подкрепят както въздушни удари, така и разполагането на сухопътни американски войски.

Тези резултати свидетелстват за забележителна промяна на нагласите сред американската общественост, която само преди една година беше ужасена от предложението на Обама за въздушни удари срещу Сирия. Това предполага, че президентът ще направи своето обръщение пред публика, която е по-склонна да подкрепи военна операция от когато и да било, откакто той пое президентския пост с обещанието да сложи край на войните в Ирак и Афганистан, коментира вестникът.

Докато САЩ и техните съюзници се готвят за борба с "Ислямска държава", отдавнашни противници, споделящи общ страх от екстремистката групировка, се опитват да видят дали не могат да си сътрудничат за разгромяване на надигащата се заплаха, пише в. "Ню Йорк таймс".

Засега джихадистката групировка е във възход отчасти защото враговете й също така враждуват помежду си, а това обстоятелство затруднява усилията за предприемане на силно противодействие срещу нея. Този фактор играе решаваща роля при военното планиране в столици така различни като Техеран и Вашингтон, Лондон и Дамаск. Но потенциалната заплаха също така налага преосмисляне на вековните напрежения между сунити и шиити, кюрди и турци.

"Ислямска държава" и нейният кървав поход - масови убийства, заснети на видеозаписи обезглавявания, етническо прочистване - кара почти всяка държава, която е засегната по някакъв начин, да преразгледа отношения, които често са били оформяни от съперничещи си интереси. Според анализатори възходът на екстремистката групировка, идващ след катаклизмите от Арабската пролет, води до може би най-бурните времена за Близкия изток от разделението между сунити и шиити преди векове, изтъква изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Obama e reshil da se sabudi. A Evropa koga shte se sabudi ?
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ванга е сляпа. Веднъж,когато Ванга била жива имала клиент, журналист се качил на висока сграда, за да запише срещата, а Ванга се обърнала и му казала:"Момче, слизай, че ще се претрепеш бе!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не забравяй българските предатели и политици,които се отрекоха от вярата,народа и от Путин.Ванга:"Всичко ще се стопи като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия... Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане властелин на света"
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ванга:"Русия отново ще стане велика империя, преди всичко империя на духа".Следващия път Плевенлиев и Бойко да помислят преди да злословят срещу Русия.Щом Сергей се отрече от Русия.Лесно е да си със силните на деня.Бълг.политица са хора без принципи и морал.Русия да започва да прави дигитален архив с хората,които се отрекоха от нея.Това са 99% от бълг политици и много малка част от калпав български народ-хора без духовна култура.За тях парата и силния на деня е техен идол.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След победата във войната срещу Ислямската държава ще се самозабравят и през 2017 ще нападнат и Русия.Това ще бъде края на Америка.
59
4
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ванга е казала: Последния американски президент ще е черен!Слава на Русия!
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този проклет маймун ще забърка още по голяма каша. Пактически единствините, които могат да спрат джихадистите в сиря са РЕДОВНАТА армия на асад.Очаквайте още повече бежанци на границата ни.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Американският президент Барак Обама започна процес, който е познат във Вашингтон, но е необичаен за неговото президентство - подготовка на населението в САЩ"Който яде само полуфариканти и слуша само MTV и си въобразява, че родината му САЩ, която е държава на около 200 години е велика - ТАКЪВ СТАВА - безмозъчен ***. Странете от тази Хамериканска култура, за да не ви поеме и вие да станете български про-хемрикански ориентиран ***. Кажете да на българското.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Америка има още много небостъргачи.......
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера излезе Резултата от проучването в Америка !71% от Американците смятат , че има Джихаджисти в Америка в момента !След като от тук са заминавали за Сирия !Ние питаме какво знае амер. Правителство , след всички подслушвания ?
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американски анализатори като Майкъл Чосудовски, от години твърдят, че наркотиците и оборотът от тях нарастват бързо с подкрепата на американските военни формирования в Афганистан. И че всъщност САЩ контролира производството и продажбите на дрогата, като с паричните приходи се плащат разходите за престой на армията в Афганистан през всичките тези години. Така страната, която се води най-големия борец срещу дрогата и наркотиците в световен мащаб, всъщност финансира производството на смъртоносния бял прах. Американските власти отдавна са разработили каналите в района
53
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честно да ви кажа, драги съфорумци, аз много се съмнявам в истинноста на видеото с обезглавяването на журналиста. Янките винаги са знаели как да манипулират общественото мнение. След 200 год в учебниците ще пише:" Повода за третата световна беше изфабрикувано видео, което настрои общественоста в подкрепа на войната".. както и може би: "експлозивите в търговския център в НЙ бяха поставени от ЦРУ", също и: "кацането на луната беше заснето в Холивуд, като част от пропагандата срещу СССР"
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изглежда ,че са въоръжавали АлКайда , като "добрите , умерени бунтовници срещу Асад , част от които са преминали на страната на Джихаджиска държава , и си набират още кадри от Англия , САЩ и др.На Обама му трябваше 1 месец , за да реши как да обясни появата на Джихаджиска държава ... Как ползват американско оръжие и радикалисти родени в Лондон ???
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците пак ще направят грешка. Плащаха години наред на разни съмнителни "бунтовници" които да се борят срещу диктатурите от близкия изток, които от своя страна, забогатели и въоражени се обърнаха срещу тях. Сега искат да се борят срещу собственото си творение по същия начин, създавайки нова генерация от психопати. В краткосрочен план това може да проработи, но в дългосрочен тази политика е обречена.
50
1
 
11
 
! Отговори
Добрите бунтовници? преди 9 години
И сега , според Обама има добри бунтовници и лоши ??Кои са добрите бунтовници в Сирия ?Стещу Джихадистите се сражавали Военните сили на Асад и АлКайда ??И имало около 60 убити от мирното население ? Е кой им даде тази информация ? А убито мирно население няма от Американските бомбандировки. ? Водят си такава пропаганда ,каквато ще отговаря на крайната им цел !АлКайда ли са добрите и са ги въоръжавали !
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Барак, пич, да си беше останал в Кения, защо ти трябваше да ходиш в тая пуста Америка, ама знае ли човек какво ще му дойде на главата...
48
1
 
8
 
! Отговори
продължение на 56 преди 9 години
. От една страна се защитава тезата, че ако не се помага по всякакъв начин на свободната сирийска армия то така ще се засилва влиянието и мощта на Ислямска държава".От друга страна силно застъпено е и мнението, че в основата на опозицията и войната с Асад стоят много радикални ислямисти, включително представители от Ислямска държава" и финансирайки бунтовниците САЩ и Европа всъщност подпомагат с оръжие и средства терористичната групировка. Твърде вероятно е за съжаление показните убийства от страна на Ислямска държава" да продължат. Това е средство от тяхна страна да изпратят своите послани
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не е застрахована от джихадистите- Елена Йончева, журналист"Колкото повече ресурс има една организация толкова по-бързо и по-лесно би могла тя да достигне до която и да е точка на света и да извърши атентат, така че може да се каже, че и ние в България не сме застраховани от подобни действия", добави журналистката."В момента в САЩ и Европа тече дискусия и има две страни относно това дали трябва да се подпомага финансово и с военни ресурси Свободната сирийска армия, която се бори срещу режима на Башар Асад. От една страна се защитава тезата, че ако не се помага по всякакъв начин на с
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не е застрахована от джихадистите- Елена Йончева, журналист"Колкото повече ресурс има една организация толкова по-бързо и по-лесно би могла тя да достигне до която и да е точка на света и да извърши атентат, така че може да се каже, че и ние в България не сме застраховани от подобни действия", добави журналистката."В момента в САЩ и Европа тече дискусия и има две страни относно това дали трябва да се подпомага финансово и с военни ресурси Свободната сирийска армия, която се бори срещу режима на Башар Асад. От една страна се защитава тезата, че ако не се помага по всякакъв начин на с
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се променя мнението на Американците , които преди 1 година баха на мнение за ненамеса в Сирия. .Даже Обама се бави и хората се възмущават. , че и други заложници ще бъдат обезглавени и мирно население !На хората не им се иска да вярват , че това е игра и крайните цели са Сирия !