Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"

Не наричайте санкциите антируски, призова бившият петролен магнат
Обновена: 24 сеп 2014 14:09 | 24 сеп 2014 10:11, Елка Василева
136
Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"
Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters

Публичните изявления, че западните санкции са насочени срещу Русия, са унизителни за руските граждани, заяви бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, цитиран от Би Би Си.

„Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижени“, заяви Ходорковски, който говори в Берлин на форума „Отворена Русия“.

По думите му може да се налагат санкции на хора и организации, които „грабят руското общество“ и „се държат много неправилно“, но се избират съвсем други формулировки.

Още по темата

„Това би било разбираемо и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят. Но не е казано това. Може би някъде в документите това е написано. Смятам, че в този смисъл беше извършена сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия „на базата на европейските ценности“.

Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е „разбудил звяра на националшовинизма“.

Във вторник Ходорковски заяви, че засега няма президентски амбиции, но е готов да помогне на Русия да преодолее идващата криза.

„Нямам желание да участвам в подобен род неща, защото аз все пак съм кризисен управляващ. И точно в такава роля имам смисъл. Боя се, че сегашният режим ще доведе много бързо страната до криза“, каза предприемачът пред радио „Ехото на Москва“.

Той поясни, че засега няма законови основания да се кандидатира за президент на Русия заради осъдителната си присъда.

По-рано в интервю за френския вестник „Монд“ Ходорковски заяви готовност да стане новият президент на Русия, ако това е необходимо за преодоляване на кризисна ситуация. Той говори за президентските си амбиции във възможно най-широкия контекст на интересите на обществото и на Русия като цяло.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по радио "Коммерсант ФМ", че не вижда повод да коментира думите на Ходорковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходор: Ако вие имате нефт, задължително ще имате и демокрация!
17
8
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
***, скоро ще поставят на мястото му! В затвора!
16
7
 
4
 
! Отговори
Крезимор преди 9 години
Народа избира политиците си (или си трае като правят простотии). Следователно, народа трябва да страда заради политиците си. За пример руснаците да вземат торянския си кон в ЕС и НАТО - България.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейският съд по правата на човека през септември 2011 г. определи осъждането на Ходорковски като не политически мотивирано, което противоречи на версията на Ходорковски, че е поличитеска жертва.
14
4
 
26
 
! Отговори
пълна идиотщина преди 9 години
Този е нещо подобно на нашия...знаете КОЙ! Само че този е и по-нагъл и по-мръсен. А на всичко отгоре е и изцапан с "кръв". Числят му се убийства. И как на такъв *** му дават трибуна? Че и нашите *** го удостояват с внимание! Боже, този западен свят наистина е западнал! Слушат крадци и убийци, узаконяват трети полове, разтрелват мирни хора, които нищо не са им направили а само искат да живеят мирно и да си говорят на своя език! "Стара еуропа" е склерозирала бабичка, с Паркинсон и Алцхаймер!
13
3
 
23
 
! Отговори
демокрация, преди 9 години
Путин го освободи предсрочно,човека си живее и в Русия,и другаде и си говори каквото си иска.Някой да му пречи?Не.Но и не го коментират.Пак демокрация.
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХОДОР, Ходор... баш ти ли ги говориш тея думи бе, бандит нещастен! Крадеца вика: "Дръжте крадеца!" . Излезе жив ама пак те влече, да не си забравил някой любовник в затвора и да те е присвило в корема?! Теб са те проклели няколко поколения и никой *** не може да те защити по който и да е форум на какъвто и да е език! Аман от македонски евреи дето завършват на "...ски"
11
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ценности:Вчера в затвора за кражби, днес политик дето ни поучава!
10
3
 
28
 
! Отговори
Скърбящ за БГ преди 9 години
Аман от магнати и олигарси! докога ще ги търпим ?
9
4
 
27
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ПО- ДОБРЕ ЗВЯРА НА НАЦИОНАЛШОВИНИЗМА ОТКОЛКОТО ЗВЯРА НА ГРАБИТЕЛСТВОТО, КОЙТО БЕШЕ СЪБУДЕН ОТ ТАКИВА КАТО ВЪПРОСНИЯ ХОДОРКОВСКИ. ТАКИВА КАТО НЕГО ИМАТ ИНТЕРЕС В РУСИЯ ДА ЦАРУВА ХАОС, ОТ КОЙТО ИЗВЛИЧАТ НЕСМЕТНИТЕ СИ ПЕЧАЛБИ.
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога го пуснаха , кога почна пак да лае!
7
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политическа рожба на Горбачов и спонсор на кампаниите на Елцин, а бизнесът го наследява по семейна линия, с една дума олигарх. Когато беше на върха, реши да се сближи с Буш и да търси съдействие от Ексон и Шеврон за продажба на ЮКОС. Целта му беше да предостави националните богатства на Русия, на новите си стопани. Такива като него, дето разпродадоха България за жълти стотинки, у нас са във властта, а там лежат в затвора.
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да се прегънат с Горби на немска земя, и да се утешат
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я се скрий бе, мафиот!
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, анонимен бивш руски петролен магнат, които може би има нещо общо с олигарсите в Украйна. Щом е "националшовинизъм" това което прави Путин и вреди на руския народ - тогава защо Путин има по-голямо одобрение от руския народ отколкото западните политици, на които се подмазваш ? Ама няма европеец или американец или друг западняк, които да те пита този въпрос публично.
3
5
 
31
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Путин му каза да си иде с мир 10 години са му били достатъчни, но този жалък евреин иска още. Явно е забравил как бият в КГБ, ама крачето му да стъпи в Русия и ще го смажат като ***.
2
5
 
32
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
МАРЯ НА *** ПРЕЗ КОМИНА И ДИМ ДА ГО НЯМА..КРАДЛИВА ПАСМИНА ЕВРЕЙСКА..МОЖЕ МИША ЧЬОРНОЙ ДА ГО ВЗЕМАТ ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ..
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно се опитват да го направят мъченик, затова му дават трибуна за мнение, което е всичко друго, но не и обективно, а е по-скоро на лична основа с политически привкус.