Мястото на разбиването на Боинга в Украйна е минирано

Разследването може да бъде отложено за пролетта
25 сеп 2014 10:28, Елка Василева
66
Мястото на разбиването на Боинга в Украйна е минирано
Снимка: Reuters

Експерти, които разследват катастрофата на самолета Боинг 777 на авиокомпанията Malaysia Airlines в Донбас в Украйна, са открили, че мястото на разбиването на лайнера е минирано. Следователите се излагат на повишен риск, продължавайки да провеждат разследването. Това разказа главният инспектор на малайзийската полиция Тан Шри Халид Абу Бакар пред изданието The New Straits Times.

По думите му борбата между правителството на Украйна и сепаратистите в Донецк продължава въпреки обявеното примирие. Той разказа също така, че украинските власти са обвинили сепаратистите, контролиращи участъци от Донбас, в миниране на мястото на трагедията.

Както подчерта представителят на Малайзия, експертите за момента се надяват да продължат работа колкото е възможно по-бързо, докато не е настъпила зимата. Абу Бакар обаче не изключи, че при необходимост разследването може бъде отложено за пролетта на идната година.

Той припомни, че мисията на експертите предвижда събиране на тленните останки на загиналите и личното им имущество, а също и търсене на доказателства, които да помогнат да се изясни какво се е случило в небето над Украйна на 17 юли и да бъде определен виновният за ужасната катастрофа.

Премиерът на Малайзия Наджиб Тун Разак междувременно изрази пред CNN съмнения, че виновните за катастрофата ще бъдат разкрити.

Той разказа, че работата по разследването на инцидента е била „нетрадиционна“. По думите му, щом самолетът е паднал на територията на друга страна, обикновено е необходимо договаряне с правителството на тази страна. Но в Украйна мястото на катастрофата е било контролирано от сепаратисти, работата с които Разак нарече „безпрецедентен случай“.

„Ние не можахме да транспортираме телата на загиналите, не можахме да вземем черните кутии, не можахме да получим достъп до мястото на катастрофата“, каза той. Премиерът добави, че все пак връщането на тленните останки на жертвите в родината се е оказало по-просто, отколкото да се установи истината. Той подчерта, че не вярва във възможността за доброволно предаване на истинските престъпници.

Вчера пресслужбата на Генералната прокуратура на Украйна заяви, че представители на Малайзия са изразили желание да се присъединят към международната следствена група, която разследва трагедията.

В тази група, която започна работа на 1 септември, влизат Австрия, Белгия, Холандия и Украйна. Малайзия не влиза засега в тази структура, посочва NEWSru.com.

Малайзийски експерти обаче, както и други чужди специалисти, участват в групата, която проучва мястото на трагедията. Двустранно споразумение между Малайзия и Украйна допуска присъствието на до 90 представители на малайзийски невоенни експерти.

Досега международни експерти са успели да проучат около половината от района на инцидента. От мястото на трагедията обаче не са били изнесени никакви отломки за експертиза.

В началото на септември холандската комисия, която разследва разбиването на малайзийския самолет, публикува предварителен доклад за катастрофата. В документа се посочва, че полетът е преминавал без проблеми до 17.20 часа /московско време/, когато лайнерът е започнал да пада. Няма никакви признаци, че причината за инцидента са станали грешки в действията на екипажа. Екипажът не е подавал сигнал  за тревога и не е съобщавал за проблеми. От доклада следва, че лайнерът не се е спускал под пределно допустимата височина и не е получавал заповеди за снижаване от земята.

Според специалистите самолетът се е разпаднал на части във въздуха, вероятно в резултат на структурни увреждания, предизвикани от голямо количество обекти, притежаващи висока енергия и проникнали отвън. Експертите са стигнали до този извод, изследвайки разхвърляните по земята отломки от разбилия се самолет. В документа обаче няма точни данни за характера на мощното външно въздействие, което е довело до разрушаването на самолета във въздуха.

Самолетът Боинг 777 на компанията Malaysia Airlines, извършващ полет по маршрута Амстердам – Куала Лумпур, се разби на 17 юли в украинската Донецка област в район, който в онзи момент е бил контролиран от сепаратисти. Загинаха всичките намирали се на борда 298 души. Главната верния в западните медии беше предположението, че самолетът е бил свален от ракета „земя-въздух“, изстреляна от сепаратистите с комплекс „Бук“, който им е бил доставен от Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Просто истината преди 9 години
До АнонименАз пък си спомням, как тея т.нар. "сепаратисти", предадоха "черните" кутии , и как, също така, независимо ото постоянния обстрел на територията от укроармията и снайперите на нацфашогвардията , се мъчеха да обезпечат работата на между народинте сепциалисти...няма да ви мине номера този път ..не сме забравили още, посътпете като зобри гьобелсови ученици ...изчакайте 40 години и тогава вече ще можете всичко да освините с лъжите си.
44
1
 
0
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Ами, ако е мюсюлмански тероризъм ,както с онзи другия ...?" Реактивните" парчета могат да го разкъсат и от вътре- бе боби, куче и гурбет /мисля ,че сте.../... шега ...шега бе!
43
1
 
0
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
Това е само Бойния радар ФУТ 52 е 35 км ПЕЧОРА 74 е 50 км има станций за далечно наблйдение те са около 120 км влизат в състава на БУК В БГ в русия сигорно повече разбирасе терена влияе Добружа е чудесен пример тя е част от голямата степ каквато е и украйна там можеш да се набуташ в някое дере или зат хълм но от 1000 м нагоре всичко се вижда зависи и от типа цел нештата са горедоло на ръба в случея
42
1
 
0
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
До Бобифотолентата е технология от ВСВ ползва се от англия и германия още от 1944 от тогава минаха 70 години ако някое *** сболтове е икономисвало то си е направо за военен съд а Воените радари следят на 25м до 22 км поне в БГ армията бе така немисе вярва руснаците да са по зле а тук там има и други начини за запис неможе да несаги пробвали в обстановка която си е напраяво БОЙНА
41
1
 
1
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
До Бобисериозно ли смяташ че РУСКИТЕ РАДАРИ особено ВОЕННИ не са следили зоната на бойните действия и нямат картина какво става дори и само задасе изучи бойния ОПИТ ако не е направено то Руската армия се командва от ***
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците го свалиха ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е то небяха оправдания нямаме имаме БУК после стана печора ту СУ 25 слет това СУ 27 и ВЪРХА НА ПРОСТОТИЯТА СВАЛЕН ОТ БОРДОВА КАРТЕЧНИЦА големи шикалкавения ЯВНО ИМА КАКВО ДА КРИЯТ
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спомням си как тея уж сепаратисти, три дена изнасяха парчотиите на самолета, явно и са минирали за по-сигурно
38
2
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
От там следва друг въпрос дори и да са успели, което е почти не реално да вкарат три огромни машини през границата с Украйна, защо им е на руснаците да си причиняват проблем с боинга? Те да не са луди или мазохисти? Друго къде са обективните доказателства от американското разузнаване, те имат достатъчно техника да фиксират силното радио излъчване на БУК М1 и със сигурност имат точни параметри на фиксираните ва дадения ден излъчвания на РЛС, както ги имат и руснаците, къде е всичко това, а?
37
1
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Истината е, че всячески истината за катастрофата се скрива и нарочно се затяга разследването. Анонса в края е достатъчно показателен и интересет за хора, които имат *** вместо глава на раменете си. Първо ракета на РЗК Бук М1 не може да се изстреля само от пускова станция, нужна е РЛС станция и стонция за обработка на инфото и насочване, това прави минумум три машини и расчет от около 20 човека, перфектно обучени.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Така, тея ентусиасти видяха да пише "УКРАИНСКИ" на изтребителя или беше без опознавателни знаци
35
1
 
13
 
! Отговори
!@# преди 9 години
Въпросният самолет е бил боядисан в бяло с със синьо и червено, което прилича на флага на Русия. Дебилте просто са го объркали. Срещу хорицата в източната часат, които просто не признават сегашната власт воюват всякаква *** (частни военни формирования), както и самата украинска армия.. Решили са, че самолета е руски и бум! Сега като все повече става ясно кой-какво и решиха да потулят случая..
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загинали са всичките 298 пътници...Звучи ми като "единодушно гласуваха всички". НЕ ВЯРВАМ! ВНУШЕНИЯ НА МАСМЕДИИТЕ С ЦЕЛ КОНТРОЛИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ НЕ СА НОВИНИ, НИТО ИНФОРМАЦИЯ!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво стана с испанския диспечер ?мина ли му ангината вече ?
32
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да испратим ЧЕРВЕНИТЕ *** ДА РАЗМИНИРАТ то и за друго нестават
31
2
 
20
 
! Отговори
М преди 9 години
Журналистите като прочета такава статия честно ви казвам една седмица минимум не отварям вашия сайт. Престанете да пишете каквото ви наредят от американското посолство, вложете малко собствена мисъл. Като цяло първо се информирайте може ли така наречените сепаратисти без никаква подготовка да стрелят с този БУК. До този момент няма никакви данни сепаратистите да имат ПВО освен преносимо такова, колкото до БУКа трябват години обучение.
30
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Анонименх 34Къде прочете тази експертиза? Ако говориш за тези 34 страници, там няма нищо.
29
0
 
17
 
! Отговори
Към ЕС преди 9 години
Сега като се разбра че не Русия е свалила самолета а правителствен самолет, ЩЕ ПРЕМАХНАТ ЛИ САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ И ЩЕ НАЛОЖАТ ЛИ САНКЦИИ НА УКРАЙНА ? Питам слугите на САЩ е ЕС !
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, те няма да изменят на великото дело, на което посветиха вече 91 години /скоро се навършиха толкова години от славното Септемврийско въстание, поставило началото на почетната терористична кариера на БКП/БСП/. Дръжте фронта другари.
27
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Международната експертиза еднозначно констатира, че боигът бе свален от сепаратистите, само чугунените глави на Българските нашисти, повтарят измишльотините на Кремъл !
26
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 31Неонацисти - това са ПУТЛЕРИСТИТЕ нашисти: кримнаш, кримнаш, кримнаш, Кримнаш !