Поредната безкрайна война

САЩ предприе офанзива в Сирия, но бърза победа изглежда трудно постижима
27 сеп 2014 20:15,
276
Поредната безкрайна война
Снимка: Reuters

Вашингтон направи крачката, която светът очакваше и започна ракетни атаки по позиции на екстремистите от “Ислямска държава” в Сирия. Интересното е, че операцията се извършва в коалиция с пет арабски държави, отбелязва сп. “Икономист”.

С ударите се постави началото на това, което президентът Барак Обама се опитваше да избегне близо 3 години – пряка намеса в сирийската гражданска война. Но американският държавен глава успя да намери съюзници, които да се включат активно в офанзивата като Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн и ОАЕ, Катар оказа логистична подкрепа.

Обратно в Съединените щати, операцията срещу “Ислямска държава” обедини политическите врагове от Републиканската и Демократическата партии. Не само това, но и общественото мнение се промени коренно след публичното обезглавяване на двама американски журналисти и вече американците настояват за конкретни действия срещу радикалната организация.

Но все още има липса на консенсус по редица въпроси. Един от основните е дали използването на сила трябва да е свързано с донасяне на стабилност в Близкия изток или да се гони по-конкретната цел неутрализиране на терористична организация, която би могла в бъдеще да е директна заплаха за американската национална сигурност.

Самият Барак Обама не внесе особена яснота по въпроса. Той обясни, че “Ислямска държава” е заплаха за хората в Близкия изток и не спираше да повтаря, че “тази битка не е само на Съединените щати”.

Интересен факт е, че режимът на Башар Асад, определен от Вашингтон като враг номер едно на демокрацията и свободата, е готов да сътрудничи с американците. Има спекулации, че Дамаск е предоставил изключително важни разузнавателни данни на САЩ във връзка с позициите на “Ислямската държава”.

Негласният съюз срещу терористите обаче далеч не е гаранция за успех в краткосрочен план. Истината е, че битката тепърва започва. За Съединените щати обаче има много важен пробив – явна подкрепа за военни действия на територията на арабска държава от други арабски държави. С други думи най-големият коз на екстремистите – религията, е силно разклатен.

Саудитските власти демонстрираха явно позицията си – бяха разпространени снимки на двама пилоти, връщащи си от успешна изпълнена мисия в Сирия. И двамата са принцове от кралската фамилия, като единият е в линията наследници на трона. Йорданският крал Хюсеин също публично изрази категоричното си мнение – това е борба между доброто и злото.

Създаването на коалицията и нейният състав може да се счита за значим успех, но доколко ефективна ще бъде операцията? Успешно бяха ударени ключови цели, свързани с разпространението на заграбения от екстремистите петрол. В същото време е ясно, че джихадистите са очаквали подобна реакция след обезглавяванията и едва ли не са взели нужните мерки за защита на най-ценните си авоари.

Освен това за наистина успешен и бърз развой на офанзивата е нужна и сухопътна подкрепа. Същото важи и за ситуацията в Ирак, където местното население все още не е убедено дали да подкрепят компрометираното правителство на премиера Малики. И фактите говорят – въпреки американската въздушна мощ и многочислената иракска армия, джихадистите продължават с настъплението към Багдад и извоюват победа след победа.

След първите удари в Сирия, командирът от Пенгатона лейтенант-генерал Уилям Мейвил съвсем отговорно заяви, че кампанията ще продължи поне няколко години. А това едва ли ще се хареса на американската общественост.

Обама ще опита да даде пример, за да може и други да поемат инициатива и да се намесят решително. В такъв случай, той ще приложи постепенно оттегляне и недопускане на афганистанския сценарий. Но дали другите страни ще последват американския пример, предстои да разберем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Хартия и биде! Доволен ли си? Сега можеш да ме целунеш по ***!
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вместо да спорите откъде иде злото, по добре се огледайте - където има корумпирани политици на власт има и зло, в африка - също, в китай - също, за съжаление не са само сащ и русия. злото е навсякъде, това е човешка черта, не национална
127
2
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ти стрелял ли си някога целият покрит с кал и пясък? Калашника работи без засечки, американските автомати засичат яко, а от външното производство на калашници, българските са най- качествени, направо са фантастични. Пий си млякото и лягай да спиш!
126
0
 
4
 
! Отговори
АКУЛОВ преди 9 години
ТАРАМБУКИТЕ КАСАПИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕЧУПЯТ И НАБУТАТ В МИША ДУПКАПОСЛЕ ЩЕ РЕШАВАМЕ КОЙ ПРАВ КОЙ КРИВ , ВСИЧКО ДРУГО Е ОТ ЛУКАВИЯ !АМА ЗАЩО СЕГА ТАКА ЯНКИТЕ ГИ БОМБАНДИРАТ,АМА НЯМАТ ПРАВО,БЛА,БЛАБЛА. ТЕ ЩЕ ПОЧУКАТ ОЩЕ МАЛКО НА ВРАТИТЕ НИ,А СЕ НАМИРАТ УМНИЦИ КОИТО ДА ЛОВЯТ КУСУРИ И ДА ДАВАТ ПРИСЪДИ,А СПРЕТЕ СЕ МАЛКО И ПОМИСЛЕТЕКОЙ ЩЕ ГИ СМАЧКА ТЕЗИ ЧАРШАФИ АКО ЯНКИТЕ НЕ ГИ ПОДПУКАТ,КОЙ ?
125
1
 
4
 
! Отговори
me преди 9 години
"Лъжите" които съм написала, всеки човек който говори английски може да ги провери. Напишете "obama support syrian rebels" в гугъл и четете. Това си е официалната позиция на САЩ от самото начало и не виждам какво русофилско има в това да си я припомним. Нито има някаква лъжа, в това че сред тъй наречените бунтовници в Сирия има религиозни фанатици и джихадисти -нали затова и в момента има удари срещу тях именно в Сирия (статията). Къде точно са лъжите, не ми е ясно.
124
2
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Човекът е прав, всяко зло за човечеството идва от САЩ, даже и Банана си призва, че само това нещо е абсолютна и постоянна величина, пфу!
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ataka, pobeda...
122
0
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И още нещо, има вероятност тези калашници да са бг...
121
0
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Мерси, но в този случай съм абсолютно прав!
120
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е котилото на джихадизма и тероризма. Те никога не са давали блага на света. Те само унищожават и избиват.
119
0
 
8
 
! Отговори
me @186 преди 9 години
"Всички джихадисти без никакво изключение са въолъжени само и единствено с РУСКО ОРЪЖИЕ."Я пак?! Че коя организация подкрепяха САЩ и Европа, кой си прави среща в БГ, по инициатива на малоумния ни външен министър? За кой Обама поиска не знам си колко финансиране, за оръжия и нелетална помощ? На кой Катар и Саудитска Арабия доставяха оръжия? Не знам какви са моите опорни точки, но твоите са много объркания. САЩ през цялото време са на страната на буновниците, част от които са си джихадисти!
118
0
 
3
 
! Отговори
до 188 преди 9 години
Маркс, ти наистина си *** почти колкото кумира си.
117
0
 
1
 
! Отговори
до 187 преди 9 години
Докато господинчото си пишеше безумния пост номер 183, правеше точно това което го подканвате и то откъм гърба. Човека каучук, невероятно гъвкав е.
116
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Разбира се, че са с калашници, в ония пясъци американските *** постоянно засичат, пфу!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз много бягах от училище и бая уроци съм пропуснал. Затова обичам думи дето не можеш да ги сбъркаш, примерно ***, ако сложиш а става нещо съвсем друго- газ и т.н.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Белото викат на оня ***, де правят магистралки и после звездите им шептят, хихик!
113
0
 
5
 
! Отговори
me преди 9 години
Да, САЩ от 3 години се опитват да се намесят във войната в Сирия, само че на страната, на тези които днес бомбардират. Защото до вчера ги въоражаваха.
112
3
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Мисля, че Атака и НФБоко ще имат по 3,5% и ще ги е много яд, че не са се помирили, пфу!
111
1
 
4
 
! Отговори
вълкодав преди 9 години
До Атакист 174Баце то като улезне,влезне ,влезе,влезна пиши го бегало,пито платено,както и да го увъртамепойдеблагата ракия у реката!
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоблерон с о, оооооооо!