”жасът в –афах след атаката на »зраел: √лави без тела, ранени, изгар€щи живи хора

јмериканските ракети паднаха върху палатков лагер
30 май 2024 17:00, Ќели ’ристова
178
”жасът в –афах след атаката на »зраел: √лави без тела, ранени, изгар€щи живи хора
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ќтне близо половин час на първите линейки и пожарникарите да стигнат до участъка от гор€щи палатки в мирни€ лагер в –афах в недел€ вечерта. —трупването и развалините, които забавиха преминаването на колите за спешна помощ, подхраниха разпространението на пламъци през временните домове на разселените.

«ухаир, 36-годишен адвокат, седеше на път близо до собствената си палатка, гледайки новините с при€тели, докато последните пробл€съци на здрача избледн€ваха от небето, когато около 20:45 ч. експлози€ разтърси района.

“ой се втурна към звука, ужасен за жена си, децата и при€телите си. ѕредстоеше видението на ада, толкова ужас€ващо, че той започва да трепери от шок.

"¬ид€х тела навс€къде. ƒеца гор€т. ¬ид€х глави без тела, ранени, тичащи наоколо от болка, н€кои живи, но хванати в капан в гор€щи палатки."

Ќ€маше предупреждение и в продължение на много дълги минути н€маше помощ.

«ухаир казва, че хората първо са се опитали да измъкнат ранените от палатките с голи ръце, да ги натовар€т на магарешки колички или да ги натъпчат в обикновени коли, за да потърс€т помощ.

Ўариф ”орш јга, шофьор, бил сред тълпите, опитващи се да помогнат. “ой също се потресъл, докато заобикал€л изгорени и обезобразени тела от първоначалната експлози€ и последвалите пожари, опитвайки се да помогне на хората, на които може.

"„ух жена да крещи за помощ за сестра си.  огато вл€зох в палатката, € намерих тежко ранена в крака, а майка й лежеше мъртва до не€", спомн€ той. јга оказва основна първа помощ, закара € до колата, след което н€кой се обади, за да каже, че млади€т му племенник – който има специални нужди – е загубил краката си.

"ќбърнах колата, за да взема ранени€ си племенник, но когато започнахме да се движим, човек беше доведен при мен с отворена рана на гърдите. ¬карахме и него", каза той.

¬ крайна сметка девет души били натоварени в малката кола, ко€то обикновено би откарала двама души в болница, н€кои от които в багажника.

Ўариф бил със семейството си в палатката им, почивайки след магрибската молитва на здрача, когато червена светкавица и експлози€ разкъсали нощта. ѕоследвали черен дим и смъртоносна градушка от шрапнели, а след това звук от писъци.

“ой изтичал да помогне на ранените, без да осъзнава, че снаха му е убита, а племенникът му е ранен в палатката им, ко€то е само на 70 метра от м€стото, където са ударени ракетите. ѕарче от шрапнел пронизали белите й дробове и сърцето й, убивайки € моментално. "“€ никога не е наранила никого", каза той.

«ает с племенника си, той не бро€л мъртвите, но казва, че е вид€л близо 20 тела, много от които жени и деца.

"»зраелската арми€ твърди, че е атакувала екстремисти, но това не е извинение да се нанесе удар върху зона, пълна с палатки и разселени лица."

÷елта беше в кра€ на редици палатки, поставени от  увейт по-рано тази година, за да приют€т разселените хора. Ћагерът беше извън "хуманитарна зона" по крайбрежието, ко€то »зраел об€ви в началото на май, когато започна операци€та в –афах. Ќо не и беше в район на –афах, обхванат от конкретни заповеди за евакуаци€, които израелските военни издадоха чрез социалните медии, телефонни обаждани€ и листовки, когато войските се придвижили, така че хората, живеещи там, см€тали, че е безопасно.

"–акетата е ударила близо до медицински пункт, заобиколен от много палатки, в район с повече от 4000 души", казва јга. "»зглеждаше необичайно, защото н€маше големи ударни кратери на зем€та и това предизвика големи€ пожар."

јтаките веро€тно са били причинени от произведени в —јў ракети GBU-39, които нос€т експлозивен полезен товар от 17 кг, установиха CNN и New York Times в разследвани€, които разглеждат останки от ракети, заснети на м€сто. “ова съвпада с твърдени€та на израелската арми€ за количеството използвани експлозиви.  ато ц€ло бомбите GBU тежат 110 кг, включително металната обвивка, ко€то може да се превърне частично в шрапнел. “е могат да проби€т 3 метра бетон.

√оворител€т на израелската арми€, контраадмирал ƒаниел ’агари, каза, че ударът е бил т€сно насочен към висши командири на ’амас и каза, че пожарът може да е причинен от вторична експлози€. “ой предположи, че в района може да има складирани оръжи€ на ’амас и за€ви, че военните разследват, без да предостав€т допълнителни доказателства.

Ѕежанските лагери са пълни със запалими предмети, които могат да експлодират и да предизвикат пожар, включително газови бутилки за готвене.

√ол€м брой от жертвите в недел€ б€ха от Ѕейт Ћахи€, защото много общности останаха заедно, докато б€гаха през √аза. “е включват близки€ при€тел на «ухаир јхмед «айед, който остави след себе си едно скъпо дете, родено след 10-годишна борба с безплодието. “ой иска негови€т весел, амбициозен при€тел да бъде запомнен.

"ќбичам да споменавам името му, за да можем да уверим света, че нашите мъртви не са просто числа. “е имаха живот и цели", казва той пред The Guardian.

»нтензивната бомбардировка продължи през нощта, дори след като пламъците утихнали, така че на следващата сутрин те си събрали багажа и си тръгнали отново. "—помних си първото изселване от мо€ град на север", казва той.

≈дин милион души вече са напуснали –афах и много повече веро€тно ще поемат отново по път€ през следващите седмици, докато израелските войски настъпват напред.

—ъветникът по националната сигурност на »зраел, ÷ахи ’анегби, каза в ср€да, че боевете ще продължат поне до кра€ на 2024 г., сигнализирайки, че страната ще се противопостави на €ростната международна критика, за да продължи операци€та си.

"Ѕоевете в –афах не са безсмислена война", каза той, добав€йки, че целта е да се разпадне ’амас, за да се предотврат€т бъдещи атаки срещу »зраел.

ѕалестинците, които оцел€ха при атаките срещу –афах този уикенд, след месеци б€гство и глад, не са съгласни. "ќграбиха ни всичко.  акво искат повече от нас?" пита ‘ида јл-ƒин јбу ƒжарад, 40-годишен бръснар, който се криел със съпругата и децата си само на н€колкостотин метра от м€стото на пожара в недел€.

¬ понеделник вечерта те били държани будни заради глада, така че той чул експлози€та на ракета, кацаща наблизо около 3 сутринта. —лед това мъжът вид€л как шрапнел от взрива разкъсва семейството му. —лед н€колко секунди ƒжарад вижда 18-годишната си дъщер€ Ќуира да се стропол€ва мъртва в скута на майка си и чува сина си да крещи от болка, след като шрапнел разр€зал крака му.

"„увствах, че времето е спр€ло", казва той, но семейната книга на болката не била пълна. Ѕомбата  паднала още по-близо до близката палатка, в ко€то се намирали баща му, брат€та и сестрите му и техните семейства. "—трах, болка и загуба – тези думи не могат да опишат чувствата ми. ќпитах се да контролирам нервите си и чувствата си и изл€зох да вид€ какво се е случило."

¬ палатката на баща си той вид€л един от брат€та си, јбу »смаил, да се свлича на пода до жена си, ко€то извикала "брат ти е мъртъв", когато јбу ƒжарад пристигнал. ƒруг негов брат, ≈мад, бил убит със съпругата си јнуар. “елата им били толкова силно обезобразени от взрива, че той не можеше да различи едното от другото. —ега той премества това, което е останало от семейството в ’ан ёнис, но все още е в шок:

"ƒосега не мога да разбера какво се случи с мен.  огато свалих палатката, си помислих за началото на операци€та в –афах. “огава предложих на брат€та ми да се преместим, но те отхвърлиха иде€та и ме попитаха от какво се страхувам.  азах им, че не се страхувам за себе си, но се страхувам да не загуб€ н€кой от семейството си. » сега това се случи, загубих ги."

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


178
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
152
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ѕравилен отговор от »зраел - когато арабите клаха и убиваха и обезглав€ваха разни медийки мълчаха а сега изведнъж много съпричастни. Ѕраво на »зраел - отбран€ват се подобаващо на начина по който арабите нападат т€х. “ука в европа нещо ги съжал€ваха *** ама в последно време май взеха да усещат кое как защо.
151
1
 
0
 
! ќтговори
јбе преди 2 седмици
всъщност самите израелски военни казаха, че това н€ма да доведе до добро и, че не могат да унищожат "’амас". ≈врейската жестокост ще доведе единствено до радикализирането на още повече шалвари. “ези с убитите деца вече са готови лично да кол€т. ѕреди щ€ха да си пи€т ча€ и гледат бръснарницата. по-големи€ проблем е, че евреите ще изтикат мюслитата към ≈вропа. » ни ще стане по-зле и от сега. ≈ за това не харесвам това, което прав€т. »скат да ни ги прат€т на нас, а те да си разчист€т територи€та.
150
7
 
6
 
! ќтговори
ффф преди 1 месец
¬ъобще не ми пука за гадните араби.“е убиха деца,жени,старци.» се черпеха,и пееха и танцуваха.—ага ще реват много.» заслужено.,и никой не тр€бва да ги съжал€ва.јрабите отдавна са загубили човешки образ.» го доказват непрекъсното.’амас е пожба на целокупното население на газа.“ака,че не говорете за невинни арабски жертви.»зраел е в правото си да унищожава.∆ивотинската жестокост на арабите е ужас€ваща.≈дно е решението-трепане на арабските терористи.Ѕезмилостно.
149
2
 
6
 
! ќтговори
 равар ≈вроатлантик преди 1 месец
¬ √ермани€ един исл€мист наръга с нож 7 човека, като един полицаи почина от раните. ≈ как не излезе един "умерен исл€мист" да каже, че осъжда терористичната атака?
148
6
 
5
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 1 месец
»зраел не излъга,когато предупреди,че палестинците тр€бва да се отдалечат от мерзостта на ’амас. ¬сички космически снимки доказват ,че обстрела се осъществи € близост,но не в зоната за палатките. —ъщо така се доказа,че терористите от ’амас не са предупредили населението за наличието € близост на склад на експлозиви и оръжие. –еспективно мащабът на взривът и неговите последстви€ не са причинени от »зраелските армейци . ƒокога ’амас ще използуват собствени€т си народ,зад чиито поли се кри€т? ≈?
147
5
 
10
 
! ќтговори
Ѕългаринъ преди 1 месец
ќкъсн€хте с преписването на лъжите и на исл€мистката пропаганда. »зраел отстрел€ двама от лидерите на терористите, а пожарите лумнаха от боеприпасите на ’амас, скрити в палатките на ”Ќ¬–ј. ѕак ще си €дете шапките като с болницата, ама допринесохте за дезинформаци€та, спор н€ма.
146
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“и€ дето плачат за палестинците да идат на ќрлов мост в —офи€ или в н€кой бежански център да ги види какво представл€ват. ѕитам се какво има в главите на българи, които подкреп€т хора, тръгнали да стрел€т по улиците. »знасилвачи и убийци. ƒа си представ€т как н€кой недволен етнос в Ѕългари€ почне да безчинства. ѕалестинците €дат повече отколкото произвеждат. ћеждународната общност ги храни.  аква дъражава е, тази ко€то н€ма от кого да събере данъци за да съществува?
145
7
 
9
 
! ќтговори
јха преди 1 месец
ѕо-долу н€кой пише, че евреите винаги са побеждавали своите съседи. “ака е, когато заедно с теб са —јў, UK, ‘ранци€ и т.н.
144
4
 
3
 
! ќтговори
Ќј ј«ј“≈Ћя“ преди 1 месец
јрее еее ти€ не изклаха ли се е.Ѕах тва котило да фръгат атомните бомби и да се прикючва с ти€ психопате.
143
7
 
17
 
! ќтговори
„уд€ се преди 1 месец
 аде е международната общност да достав€ орьжие на нападнатата палестинска дьржава
142
10
 
25
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈вреите никога не са били войници.“е са по делаверите.ќпераци€та им в √аза показва колко некадърни военно са,но затова пък изпълнени с жестокост към жени и деца. ÷€л св€т вече ги осъжда и презира,а лидерът им Ќетан€ху е об€вен за арест от ћеждународни€т съд
141
10
 
10
 
! ќтговори
Ќеве ÷едек преди 1 месец
≈вреите винаги са побеждавали арабите във войните.
140
5
 
5
 
! ќтговори
YW преди 1 месец
Ќ€ма ли н€кой да отиде там и да ги накара ти€ хора да живе€т па братски както са живели преди войната ? Ќе е трудно...
139
20
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ойната влиза в 8ми месец и досега нито един 'невинен' палестинец не си е направил труда поне да каже, че зверствата на 7ми октомври б€ха нещо лошо. Ќито един. ƒържат отвлечени бебета в къщите си и само зна€т да искат и да се оплакват.
138
12
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—ЌЌ защо удобно са пропуснали, че след 17кг снар€д, най-малки€т използван там, ’амас са стрел€ли от палаткови€ лагер с –ѕ√, последвал е втори удар и поредица от взривове в складове за боеприпаси на ’амас, скрити сред палатките на бежанците? акво прав€т сандъци с боеприпаси сред жените и децата в лагера, и как въобще са се по€вили там с камионите 'хуманитарна помощ' от ≈гипет?“а€ поредица от вторични взривове на стотици метри има причина и е крайно време джихадистите да спрат да се кри€т зад жени
137
14
 
12
 
! ќтговори
»стината преди 1 месец
—ега ако можеше да се върне времето щ€хте ли да отвличате евреи през октомври? ћай не беше добра иде€ , а ? „е и празнувахте вечерта след нападението и отвличани€ на баби и деца .... чалмосаните пингвини винаги като заиграе то€гата по гърба и почват да се прав€т на жертви. ј имахте всичко- мир, покрив и семейства ама пуста политика...
136
1
 
16
 
! ќтговори
-+ преди 1 месец
» едните и другите са за трепане.≈вреина ще прогони шалварите из ≈вропа,и всички ще гледат безучастно.
135
24
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“ова не е геноцид. “ова е самозащита.
134
32
 
9
 
! ќтговори
÷ахал преди 1 месец
¬сички българи тр€бва да подкреп€т »зраел. Ѕългаро-еврейската дружба има дълбоки корени, от времето на ¬тората световна и дори по-рано.
133
8
 
41
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
» огромната разлика ,защо ни е жал за тези от √аза повече , е защото в ”крайна ход€т по барове и дискотеки , докато мъжете им се би€т , имат си ток, вода , храна! —ед€т си на топло и комфортно вкъщи! ’ората от √аза го н€мат това - и евреите ги изтребват без грам жал - жени , деца ...ƒано √оспод да им помогне ,че н€ма друг за сега!!!