Свалиха най-големия паметник на Ленин, останал в Украйна

С акцията демонстрантите показаха, че са против влиянието на Москва
Обновена: 29 сеп 2014 13:51 | 29 сеп 2014 13:50, Елка Василева
137
Свалиха най-големия паметник на Ленин, останал в Украйна
Снимка: БТА

Най-големият паметник на Ленин, който беше останал в Украйна, бе демонтиран тази нощ от демонстранти националисти в източния град Харков. С акцията срещу основателя на Съветския съюз те демонстрираха, че са против влиянието на Москва, предаде Франс прес.

За два часа работа с верижен трион краката на статуята бяха отрязани. След това, теглена с въже, статуята с височина 8,50 метра падна от пиедестала, а тълпата започна да ръкопляска, описва събитията кореспондентът на Франс прес.

Общата височина на композицията бе 20 метра, уточнява ИТАР-ТАСС.

Паметникът бе съборен вчера по време на голяма демонстрация във втория по големина украински град. Сред участниците в акцията се открояваха ултранационалисти от местния футболен клуб, посочва АФП.

Откакто през февруари падна режимът на проруския президент Виктор Янукович, съдбата на статуята бе повод за спорове в 1,5-милионния град, разположен в Източна Украйна, но в общи линии верен на Киев, макар и с преобладаващо рускоезично население.

Местните власти бяха обещали да демонтират паметника, спазвайки всички технически изисквания. Аргументът бе, че падайки, може да препречи шосето и да повреди тунелите на метрото. Демонстрантите обаче предпочетоха да се справят сами.

Вътрешното министерство образува дело за вандализъм, после набързо го закри, защото ранени нямаше. "Ленин ли? Оставете я тая работа. Да пада. Дано само никой не пострада. Дано този кървав комунистически идол не добави още хора в списъка на жертвите", написа във Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков.

Според Аваков делото е закрито, тъй като свалянето на паметника е било разпоредено от областния губернатор Игор Балута, съобщи ИТАР-ТАСС.

По време на февруарските събития в Украйна бяха съборени и други статуи на Ленин, включително в Киев. Някои обаче все още се извисяват в проруските източни региони, контролирани от сепаратистите.

Кметът на Харков Генадий Кермес обеща пред радио "Руска служба за новини" общината да възстанови сваления монумент. Жителите на града не подкрепят такива вандалски действия, каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази нощ бе съборен и друг паметник на Ленин в Харковска област - в село Дергачи, съобщи Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
6
 
! Отговори
до 103 преди 9 години
Работиш за себе си, като не ти пука как живее ближният, ето това е ценното на капитализма, нищо хуманно не намирам в това.
83
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капитализма насърчава мисленето и и личното развитие. Капитализма доказа до ден днешен че няма алтернатива. При капитализма работиш за себе си а при комунизма работиш за партията ( върхушката )
82
3
 
9
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
Съгласен съм за някой неща за комунизма , ама я ми кажете с какво е какво е по добър капитализма, ще дам пример само за големите монополи , които забогатяват на гърба на честният и отруден народ. Аз заклеймявам и двете системи , ама фактите говорят че болшинството от народа живяха по спокойно и по добре от сега, това го отричат хора , които се срамуват от миналото. АЗ лично видях как един баща се срамуваше от малкият си син , който го питаше как е живял преди.
81
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да подчертая че в Полша минималната работна заплата е около 800 лева а в Литва и Латвия близо 600 лева. Сега си направете една равносметка с руската минимална работна заплата която е 250 лева и преценете кой проси и къде се намира.
80
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво! Нека сега дойдат да бутнат онова бетонно страшилище в центъра на София!
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, да се смееш ли, да плачеш ли? Полша и Прибалтиката, па и частите на укруината - велика даржава!!!! Леле, леле! Като гледам как и литовци и латвийци са останали една шепа хора, просят от запада стотинки///////а тук ?пенсионери протегнали ръце към минаващите по улиците молят за парче хляб .виждам всеки ден такива хора , но не им се подигравам !
78
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само *** може да припада от умиление и възхищение пред една извратена античовешка философия като кървавия комунизъм. Това е идеология която води до унищожение на човешките права , лично мнение , възгледи и свобода. Тя води до разруха на материално и духовно ниво и асимилацията на цели народи. Това е глобалното зло затрило над 130 милиона човека и продължаващо да унищожава ден след ден. Всеки истински свободен човек е длъжен да заплюе комунизма и неговите производни.
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бутат статуята на Ленин , защото ги е страх новоизлюпените богаташчета от комунизма, да се смееш от простотията им е меко казано , не стига че и руснаците са ги отрекли отдавна комунистическите вождове, а тия *** за да се харесат на западняците ги бутат чак сега. Защо досега не са ги бутнали, има двайсет и косур години от падането на комунизма. А че ,все повече богаташчета олигарси се страхуват, не за друго а за това че, натрупаните милиончета от незаконен бизнес ще бъдат конфискувани.
76
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко комунистическо няма място в модерния свят.
75
5
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 9 години
Боже, да се смееш ли, да плачеш ли? Полша и Прибалтиката, па и частите на укруината - велика даржава!!!! Леле, леле! Като гледам как и литовци и латвийци са останали една шепа хора, просят от запада стотинки, нямат промишленост, пазарите им с Русия умират - и тях ще ми величаеш като велика държава! За укруината няма какво да говорим - тя ще си се разпадне на съставните части. Не знам какви са тези злобни и примитивно-първосигнални реакции от вас, явно синдрома "Андрешко" си е заложен в нас.
74
5
 
21
 
! Отговори
циганин преди 9 години
Същият сценарий като в БГ ако си спомняте след приемането на евроценностите се оказа че в БГ е нямало турско робство ,след това очерниха ЛЕВСКИ и БОТЕВ сложиха новини на майчин език премахнаха Нто от НРБ искаха да премахнат и кирилицата ,вие май наистина не разбирате БЪЛГАРИЯ е унищожена ,а вие мислите за Украйна!!!
73
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето Наполеон нападайки германските княжества без да иска създаде Великата Германска Империя. Сега подобно нещо прави кремълското джудже с Украйна, Полша, Литва, Латвия и Естония. Дали е случайно или не, една такава федерална държава на украинци, поляси, латвийци, литовци и естонци ще е съизмерима по население и приходи с Руската Федерация и ще бъде гарант за мира в региона.
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съветът на ЕС: Отложено е прилагането на част от споразумението с УкрайнаСтава дума за частта "задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия"Ай честито и да почерпите хахахах
71
7
 
18
 
! Отговори
xaxaxaxaa преди 9 години
Огледал се Илия - пак в тия .... събориха паметниците на Ленин и от кранчетата потече безплатен газ и три дена яли , пили и се веселили
70
9
 
12
 
! Отговори
Стамболов преди 9 години
Самите руснаци заклимаха масовите избивания на Ленин и Сталин, а тук червените бълх* все още се правят на умни.
69
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До иванИсторията ние сами си я заличихме. Достатъчно е да видиш с какви глупости са пълни учебниците. И всичко това само за да се харесаме на новите си господари.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата зима имаше репортаж от киевското метро. Там се събираха много хора по време на студовете да потанцуват и да се забавляват тъй като домовете им били студени и мрачни, въпреки че тогава получаваха "евтината" газ на ***.
67
3
 
8
 
! Отговори
иван преди 9 години
кълнете Русия,отричайте я , лека полека отиваме към турска власт, тогава ония фанатици ще ни оправят ще ни смъкнат гащите и ще ни изплющят, ще ни заличат историята, ще избягаме в чужбина, а малкото които останат ще почнат да говорят че им е мн хубаво иначе ше им отрежат зелките, тая държава нищо хубаво не я чака
66
3
 
4
 
! Отговори
Капеесес Бекапе преди 9 години
Да здрафствует таварищ Ленин !!!
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е една от малкото останали радости на украинците. Скоро обаче паметниците ще свършат, а зимата вече блъска по врата. Следващото, което ще бутнат е бутфорното си правителство.