Наполовина са намалели животните в дивата природа

WWF вини човешката намеса в природата
30 сеп 2014 08:38, Елка Василева
21
Наполовина са намалели животните в дивата природа
Снимка: архив, Reuters

Популациите на около 3000 животински видове в дивата природа са намалели с над 50 процента през последните няколко десетилетия, показва ново проучване на природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF), цитирано от Ройтерс и АП.

Проучването, огласено днес, показва, че популациите на риба, птици, бозайници, земноводни и влечуги са намалели с 52 процента в периода 1970-2010 г. - далеч по-бързо, отколкото в предвижданията. Най-тежко е положението при сладководните обитатели - 76 процента, докато при морските и сухоземните видове спадът е от по 39 процента.

Организацията в голяма степен вини човешкото вмешателство в природата за наблюдавания драстичен спад. Ловът, риболовът и влошаването на естествените хабитати са посочени като главни заплахи за дивите животни по света. Други основни фактори за негативната тенденция са глобалното затопляне, инвазивните видове, замърсяването и болестите.

 "Все още има надежда", казва Кен Норис, научен директор на Лондонската зоологическа общност. По думите му опазването на  природата изисква съсредоточени действия, политическа воля и подкрепа от бизнеса.

Световният фонд за дивата природа публикува доклада "Живата планета" на всеки две години. Преди две години същият доклад изчисли на 28 процента намаляването на популациите на животинските видове.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UJAS,TAKIVA KOMENTARI,ot takiva Kompleksari ne bqh 4el. !!!Abe vie ako tolkoz se zainteresuvahte ot slu4vashoto se navan nai elemetarnoto e da nahranish edni gradski vrab4eta!!!!!Hlqb izhvarlqte v tkaiva koli4estva deto mogat da se nahranqt dosta pti4ki!!!!!!!Ne mi sa pravete na za pritesneni izobsho!!!!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Опитай да мислиш №13 преди 9 години
"На света в момента съществуват най-малко 10 млн. видове, но виждаш ли според еконеграмотниците намаляване популацията на 3000 вида е голяма трагедия"Ами трагедия е.То като погледнеш хората на Земята са 7 000 000 000 така че по твоята логика ако умре един човек - например ти или твой близък - тогава това не е трагедия. Все пак това е едно на 7 милиарда според световната статистика за популация на хората.Когато човека унищожава животински вид - това не е естествен подбор на еволюцията.
8
0
 
6
 
! Отговори
до Кума Лиса преди 9 години
от коментара ти се подразбира че визираш България. Та ние сме плюнка в морето с 200 хиляди ловци. И само за лов ли се сети при ключова дума "животни"? Глобалната индустриализация - тя няма общо, петролната индустрия също. Войните? Обеслесяването на Амазонка с фадроми за дървен материал не мачка, избива и изтласква ВСИЧКИ животински видове, Японицте не избиват делфини и китове... НЕ - ловците са ти проблем! Това е първосигнална реакцция на ключови думи "животни, намалели, природа". Помисли пак
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя "сайт " ПРОПАДА СТРЕМГЛАВО
6
0
 
2
 
! Отговори
Инжиктипляктор преди 9 години
В коментара на "Кума лиса" основната причина е назована кратко и точно ! Само да добавя : едни други *** ,обаче ,за пари , разрешават въоръжаването на първите *** , което не ги прави по-малко виновни .
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре, ще си направя селфи с кенгура, коали, Операта, ситито и небостъргачите, красивите квартални улици, моята къща, басейна ми, безкрайни плажове и тропически джунгли където се скитосвам на оф-роуда ти ми направи едно селфи с Факултето и *** наоколо, в краен случай може сирийци или алжирципоздрави от Сидни Ав$$тралия
4
2
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен 3Виж за Сидни незнам но рекорда по СКОТОВЕ държи Лондон ! Там скотовете живеят по 10 в жилище и заедно с разходите за вода,ток и т.н. плащат по 300-400паунда за легло ! У нас за такива пари можеш да си наемеш къща в политие на Витоша с изглед към залеза и изгрева!Така че *** да си направиш селфи с някое кенгуру !
3
1
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен1 и Discovery Добре де изчезнали са малко видове , ама вижте колко човечество се е развъдило ? Хората също са се удвоили за 40 години и популацията им иска жертви ... Може да няма хляб за всички но на всякъде където има хора се продава Кока Кола - примерно!
2
2
 
19
 
! Отговори
Кума Лиса преди 9 години
Много *** на по два крака се въоръжиха с пушки и станаха ловци. Пусти му и моди! Бастисват онова, което не са създали и за което никога не са полагали грижа. Да си бяха останали при картите и таблата, поне някоя мозъчна гънка можеха да си опазят.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още един вид двукраки бозайници е на изчезване, ама на кой ли му пука. Българи се наричат.