Страсбург: BG полицията използвала прекомерна сила във Варна през 2008 г.

Съдът огласи решението си по делото "Анжело Георгиев и други срещу България"
30 сеп 2014 14:20, Елка Василева
5
Страсбург: BG полицията използвала прекомерна сила във Варна през 2008 г.
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека в Страсбург разпространи днес своето решение по делото "Анжело Георгиев и други срещу България", заведено по жалба за прилагане на прекомерна полицейска сила при акция във Варна на 18 юни 2008 г.

Съдът единодушно уважава жалбата на петимата ищци, като осъжда използването при акцията на електрошокови палки и белезници в разрез с Европейската конвенция за човешките права.

Жалбоподателите твърдят, че полицията е използвала прекомерна сила и се е отнесла зле с тях, когато маскирани служители на реда са извършили обиск в офис на тяхната фирма за доставка на интернет с цел да бъде установено наличието на незаконен софтуер.

Съдът заявява, че предварителното производство не е дало правдоподобно обяснение какво е наложило употребата на сила срещу жалбоподателите.

Българската прокуратура е порицана за това, че не е потърсила отговорност от полицаите, участвали в акцията и не е взела предвид медицинските свидетелства на пострадалите от техните действия.

Отбелязва се, че медицинските протоколи установяват следи от прилагането на електрошок, за който е известно, че причинява временно силни болки и частична парализа.

Същевременно по делото няма достатъчно доказателства, че служителите в проверяваната фирма са оказвали съпротива на униформените, въоръжени и маскирани полицаи.

Съдът отбелязва, че българската прокуратура не е възразила срещу медицинските свидетелства, потвърждаващи белезите от насилие върху жалбоподателите.

Същевременно прокуратурата не е направила усилие да установи кои полицаи са използвали електрошок, нито за колко време. Отбелязва се, че употребата на такива средства според конвенцията се прилага, единствено когато е напълно необходимо.

Съдът заключава, че полицаите разполагат с много други начини да установят контрол над проверяван човек.

Според съдиите употребата на сила е била излишна след нахлуването на полицаите в офиса на фирмата.

След като е било установено, че полицаите са отговорни за причинените следи от насилие, работа на правителството е било да разбере дали прилагането на насилие е било необходимо, пише в съдебното решение. Добавя се, че разследването в България не е дало отговор на ключовия въпрос - кое е наложило употребата на сила срещу задържаните.

По това дело България е осъдена да плати на трима от ищците по 2500 евро обезщетение.
 

/БТА/
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
10
 
33
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
такива като теб имат нужда да бъдат смачкани от бой от ченгета, и ще започнат да пишат малко по-различни коментари
4
9
 
37
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Да пратят и сметката за убийството на Чакъра на Борисов, а на Цветанов сметките за арестите на Гуцанов и Цонев, по всичките дела държавата беше осъдена.
3
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аа кой кой беше на власт 2008? - трйната ламя начело със сергишев - да му пратят сметката в брюксел.
2
19
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май който не се е пробвал в Страсбург, той не е успял да осъди държавата. Не мога да ги разбера белгийските п*тки какво искат, да разпуснем полицията ли или да предлага масаж на заподозрените.
1
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кога че махаме правителството и че минем на директно подчинение на ЕС ?