Колко бакшиш да оставя? - между 0 и 20 процента

Бакшишът в различни региони на света
Обновена: 7 окт 2014 08:41 | 7 окт 2014 08:41, Елка Василева
35
Колко бакшиш да оставя? - между 0 и 20 процента
Снимка: архив, Reuters

"Колко бакшиш да оставя?" е въпрос, който хората често си задават, когато пътуват в Америка или някоя европейска страна.

От една страна не искат да изглеждат скръндзи, но от друга страна знаят, че бюджетът им не е безграничен и не искат да изпадат в глупава ситуация, отбелязва ДПА.

Ето кратък преглед колко може да се оставя като бакшиш в ресторанти и хотели в различни региони на света.

Средиземноморските страни: В повечето от тези страни хората оставят бакшиш от около 10 процента от сметката. В Испания, Италия и Гърция обаче обикновено първо се плаща точно, а след това отделно се оставя бакшиш. Както съветва Кармен Френту от Испанската туристическа служба, "Оставете бакшиша в калъфчето за сметката на масата или го дайте директно на сервитьора."

В Турция, ако плащате с кредитна карта, най-добре е да дадете бакшиша в брой. Ако плащате в брой, особено в малки ресторантчета, може да закръглите сумата. "Юстю калсън" - "Задръжте рестото" - е изразът, който ще чуете, когато хората си плащат сметката в ресторантите в Турция.

Франция: Въпреки това, което пише в туристическите пътеводители, бакшиш от 10 процента за сервитьорите не е нещо обичайно, отбелязва туристическата служба Atout France. Французите обикновено дават много малък бакшиш.

Северна Европа: В Германия и алпийските страни като Швейцария и Австрия хората оставят бакшиш между 5 и 10 процента до закръгляне на сумата, но не дават бакшиш, ако услугата не е била на ниво. "Бакшишите са доброволна благодарност за добра услуга," посочва Кристоф Люк от Асоциацията на германските хотели и ресторанти.

Ако сметката се плаща с кредитна карта, може да се остави бакшиш в брой на масата. Бакшиш за храна, донесена на бара, обикновено не се оставя. Препоръчва се дребен бакшиш за портиерите в хотелите, които носят багажа до стаята.

Скандинавия: Хората от този регион са по-въздържани, когато става дума за бакшиши. Пиа де Грал от официалния датски туристически пътеводител Visit Denmark отбелязва, че за услугите не се предвижда допълнително възнаграждение. Дори дребен бакшиш се приема като признак, че сте доволни от услугата, но това, че не оставяте бакшиш, не означава, че не сте доволни, посочи тя.

Сабине Клауцш от Visit Sweden отбелязва, че по правило шведите оставят малък бакшиш или не оставят. Евентуално посетителите могат да закръглят сметката в ресторанта или да оставят дребни на бара.

Арабският регион: В Египет и Тунис няма да сбъркате с бакшиш от 10 процента. Мохамед Десуки от Egypt Travel посочва, че ако цялата сметка и бакшишът от 10 процента се плащат с кредитна карта, тогава парите не отиват при сервитьора, а при собственика на ресторанта. Андреа Филипи от Туристическата служба на Тунис съветва бакшишът да се плаща отделно.

САЩ: В страна, където услугите са на голяма почит, бакшишите са по-високи, отколкото в останалата част от света, като обикновено са между 15 и 20 процента. Размерът може да се определи от щатския данък. Например щатският данък в Ню Йорк е 8,8 процента. "Удвоявате тази сума и я добавяте към сметката," съветва Лена Шюц от германската служба за връзки с обществеността в Ню Йорк. Така оставяте добър бакшиш от около 18 процента, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: бакшиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
1
 
! Отговори
e преди 9 години
Po nay-barziya nachin OON v rezolyucia da obyavi nezavisimostta na Palestina.Sashtevremenno,da bade prepotvardena rezolyuciya 3379/75 ,koyato zakleymyava cionizma kato teroristichna yudo-ideologia.I na teoria i na praktika e taka ! Ostava,nay-veche barzoto izpalnenie na programa "Ottarsvane na naciite ot satanizmite i ideologiite".Samo za primer:Osven,che direktora NA TERORISTICHNATA EVREYSKA MOSAD,IMA GEY-NAKLONNOSTI,NO I E HAZARTEN BOSS.Negovata mama i na dalgouhiya laynar.
23
1
 
6
 
! Отговори
до 19 Momo преди 9 години
там според зависи от работата, идват от фирма Х да ми носят пералнята, на 4-ти етаж без да се пазарят хващат и качват. Как да не им оставиш някой лев? При това те оценяват бакшиша много повече от Сервитьор, защото рядко някой им дава, а си го заслужават.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na men nikoi ne mi dava baksis , znachi moze i bez baksis.To izliza kato v bankata - vseki poluchava bonus za dobre swurchena rabota.A zaplatata za kakvo poluchavat togava -samo da otidat do rabotnoto mqsto li?
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakuv baksis be, nali imat zaplati?
20
2
 
12
 
! Отговори
жена преди 9 години
оставям бакшиш винаги когато съм доволна - и на сервитьора, и на козметичката, и на таксито, и на пиколото в хотела който ми носи багажа. Въпросът е обаче че много рядко се случва да знаят как да го спечелят. Обслужването е грубо, арогантно и те гледат все едно си им длъжен и си виновен че те не са директори.
19
1
 
12
 
! Отговори
БО преди 9 години
Един приятел казваше: Когато няма заповядай, тогава няма благодаря! Това е положението.
18
1
 
5
 
! Отговори
аман преди 9 години
бакшиша не е лошо, вече дори ми стана навик да оставям. Преди оценявах обслужването и само ако е било над средното. Вече трябва много да не ми хареса, че да не оставя нищо. Но както някой по долу спомена, в бг сами си ги закръглят на колкото си преценят!
17
1
 
18
 
! Отговори
Momo преди 9 години
А давате ли бакшиш на техника, който е дошъл у вас за да свърши някаква работа?А на бояджията? А на строителя?Защо на тези хора не давате бакшиш?! Това си е работа като всяка друга.
16
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Освен това и да не забравяме, че толкова много хора работят по заводите и взимат минимална заплата. Сетихте ли се последния път, когато си купихте панталони и тениска, да оставите поне 30-40 стотинки на жената, която цял ден е шила тези дрехи специално за вас? Нали се сещате, че същата тази жена мизерства с 300-те лв, които ѝ дава шефът ѝ.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно защо като се каже бакшиш, хората веднага се сещат за сервитьор и таксиджия. Нима останалите хора, които си вършат добре работата, не заслужават бакшиш? Не оставяте ли бакшиши на касиерката в големия хипермаркет, на продавача в малкото квартално магазинче, на продавач-консултантите в магазините за техника, на частния учител по математика, на обущаря, на момичето от ксерокса?
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
13, правилно, така е! Сервитьорът е длъжен да те обслужи любезно и качествено, за което получава заплата. Друг е въпросът каква е тя, но това не е твой проблем. Но все пак има хора, които се стараят, усмихнати, приветливи, които те карат да се почустваш желан клиент, и с удоволствие им оставям по някоя паричка :)
13
3
 
27
 
! Отговори
Не е адължителен преди 9 години
Дали ще оставите бакшиш си е лично ваша работа и никой не може да ви кара да го давате, или да се чувствате виновен, че не сте дали бакшиш - включително и някакви глупави медии с подобни статии. И сервитьори изобщо не са прави ако се мръщят на малък бакшиш. Вие не сте им задължен финансово. 20% бакшиш ми изголежда нереално високо. Например ако си на вечеря в ресторант с любим човек - за него ли да похарчиш повече пари да го почерпиш или за някаква непозната/анонимна сервитьорка ?
12
20
 
13
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
"Бакшиш" е турска дума. Вие, българите, все се правите на големи националисти, а всяка втора дума, която използвате, е турцизъм.
11
2
 
22
 
! Отговори
мноо ПроЗ преди 9 години
Тука в испания като цяло не е задължително , а за Бг не се стараят да си го заслужат . Всяко лято си ходя за 2 седмици и тая години не оставих на никой- това да вляза в ПОЛУПРАЗНО кафене с 4 сервитьорки и след 5 мин още не са ме отразили, излизам пуша влизам пак и още толкова и после ходя си търся сметката ....излагация
10
1
 
24
 
! Отговори
Дроб преди 9 години
Няма лошо в бакшиша, но много хора не умеят да си го заслужат. Винаги оставам добър бакшиш, с изключение на случаите, когато сервитьорът се направи на "улав" и самоволно си закръгли. Сметка 16.70, давам двадесет лева и чакам, този ми носи три лева и гледа като плъх у трици дали ще мине. Вместо да изкара три и тридесет бакшиш, остава на нула...
9
2
 
18
 
! Отговори
Св преди 9 години
Съгласен съм че е ниско, но както казах, нямам намерение аз да компенсирам това. Те са се съгласили да идат на тази работа. Аз съм съгласен на моята заплата и си седя. Ако им е малка печалбата на собствениците, да вдигнат още "сокчетата" и да напишат "В т.ч. бакшиш". Иначе аз съм отишъл и съм се съгласил да седна и заплатя точно толкова и нито стотинка повече. А не да се чудя и преценявам по мързеливата физиономия колко да метна. Както в хипермаркет, бензиностанция и т.н. Кое е по - различното?
8
3
 
13
 
! Отговори
До Св преди 9 години
В доста заведения персоналът е на мин. раб. заплата - останалото е от бакшиши. Нямам против да оставям, стига обслужването да е добро - да не е някоя нацупена кикимора или някой недолюбен, на който светът му е крив.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най качественно обслужване е в Турция влизаш магазин оняти сваля целия щант срам да те е дане купиш нещо и сервиране на кафета товаса малки магазини да не говорим за луксозни места
6
8
 
17
 
! Отговори
Св преди 9 години
Не ходя много по заведения, освен на ресторант. Предпочитам някой да е вложил нещо в готвене, подреждане храна. Че някой е пресипал от кутия (а още по зле на едро туба) някакъв измислен натурален сок, на който литъра му е 2-3 лв, а той ми дава чашка за 2,50-3 и после ще я измие ... тц. Не ходя и не давам. Иначе зависи от обслужването и 5% примерно е достатъчно. Не ги разбирам бакшишите ... Нали пак взема заплата, колкото мен, на мен никой не ми дава бакшиш. Защо да компенсирам ниската заплата.
5
13
 
13
 
! Отговори
Културни особености преди 9 години
В Бг често може да се наблюдава феноменът "гърбене на сервитьорка" - излизаш навън (ужким да пушиш) и духваш без да платиш сметката; т.е ти получаваш бакшиш, вместо да дадеш.