Трима с Нобелова награда за физика за светлината

Отличието е за изобретяването на сините светодиоди
7 окт 2014 14:06, Елка Василева
12
Трима с Нобелова награда за физика за светлината
Снимка: БТА

Японците Исаму Акасаки и Хироши Амано, както и роденият в Япония американски гражданин Шуджи Накамура си поделят Нобеловата награда за физика, съобщи nobelprize.org.

Отличието се присъжда на тримата учени за изобретяването на сините светодиоди - нов енергоспестяващ и екологичен източник на светлина. Изобретението е само на 20 години, но вече има изключителен принос за човечеството. Светодиодите се използват масово при екраните на смартфоните. Ако крушката с нажежаема жичка е осветявала 20-и век, то през 21-и век това прави LED светлината.

Учените си разделят наградата от 8 милиона шведски крони (1,1 милиона щатски долара).

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.

Първата Нобелова награда за физика е на германския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Досега само две жени са ставали лауреати в тази категория - през 1903 година Мария Кюри и Мария Гьоперт Майер през 1963 година. Кралската шведска академия на науките предпочита да присъжда отличието на по-млади учени, отколкото останалите академии. Средната възраст на Нобеловите лауреати по физика е 55 години, докато тази на получилите приза за литература е 64 години.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика до 1982 г. са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/.

Миналогодишните носители на Нобеловата награда за физика бяха 84-годишният британски физик-теоретик Питър Хигс и 81-годишният белгиец Франсоа Енглер, предсказали съществуването на загадъчния Хигс бозон - частицата, която обяснява защо материята има маса.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Янко преди 9 години
"...за физика за светлината". Йолке, шампион си по заглавията! Не, наистина няма спасение от теб! Лошото е, че не увираш, когато ти кажат истината в очите. нНе само красота е нужна, за да станеш журналист.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4 от 3: Наградата за мир е относително нова измишльотина. На Алфред Нобел, изобретател на динамита, идеята дори не е хрумвала.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нобеловите награди се дават обикновено десетилетия след откритието, за да има време да се докаже (дали е вярно и/или дали е полезно). И се дават само приживе, така че, антимутра, за колелото няма да присъдят, спокойно.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че са доживяли да получат Нобелова награда след 20 години. Навремето имах дек Хитачи, който беше със сини светодиоди. Което много ме чудеше, защото дотогава не бях вижьал такива.
1
15
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Ето така става като няма кандидати за съответната година се връщат 200 милиона години назад и присъждат за изобретяването на колелото :D