Яценюк очаква да остане премиер на Украйна

Нарече Блока на Порошенко стратегически партньор за коалиция "Европейска Украйна"
29 окт 2014 14:16, Елка Василева
13
Яценюк очаква да остане премиер на Украйна
Арсений Яценюк. Снимка: архив, Reuters

Арсений Яценюк заяви, че очаква да запази премиерския си пост като лидер на партията "Народен фронт", която победи на състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

"В съответствие с практиката в ЕС партията, осигурила си първо място на изборите, е задължена да започне процеса на формиране на правителство, а лидерът й да оглави това правителство", напомни Яценюк на пресконференция.

Неговият "Народен фронт" води с малка преднина (22, 21 процента) пред политическия блок на президента Петро Порошенко (21,82 процента), според почти окончателните резултати.

Яценюк каза, че ако запази премиерското място, възнамерява да преговаря на равни начала с всички партии, влезли в парламента, и да подкрепи най-силните предложени кандидатури.

"Ако и другите огласят в понеделник кандидатите си, ние също ще обявим нашите. И ще направим открито изслушване за това кой ще формира кабинета. Ако някой предложи по-силни кандидати, ние ще ги подкрепим", каза Яценюк, цитиран от ТАСС.

Яценюк нарече Блока на Порошенко стратегически партньор при формирането на коалиция под името "Европейска Украйна" и добави, че в нея трябва да участват също партиите "Баткившчина"на експремиера Юлия Тимошенко,"Самопомощ" на лвовския кмет Андрий Садовий и Радикалната партия на Олег Ляшко.

Междувременно партията на украинския президент "Блок на Петро Порошенко" представи проект на коалиционно споразумение на партиите "Национален фронт" и "Самопомощ", предаде ТАСС.

Текстът на проекта е съкратен вариант на програмата на президента на страната, представена още през пролетта. Проектът съдържа и график на законодателните инициативи, които се очаква да бъдат подкрепени от парламентарното мнозинство.

В проекта на коалиционно споразумение е предложено и ограничаването на дела на чуждите държави и компании в снабдяването на Украйна с природен газ, предаде Интерфакс.

Според документа до 2018 г. доставките трябва да бъдат ограничени до 30 процента от годишния обем на потребление на Украйна.

Целта е диверсифициране на доставките на газ и на гориво за атомните централи. Мярката цели да се засили конкуренцията между доставчиците и да се намали изолацията на украинския енергиен пазар и нивото на монополизацията на сектора, посочва БТА.

Окончателните резултати от изборите за Върховна рада се очаква да бъдат обявени на 8 или 9 ноември, съобщи говорител на Централната избирателна комисия, съобщи ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен--------Русия, чрез своите протежета, се опитва да освободи първо съзнанието на българите от евроатлантическите ценности, а в последствие убедени сме и България от членството в ЕС и НАТО. Все повече се правят опити за насаждане на образа на Бащицата Путин, който се грижи за интересите на своите поданици и трябва да служи за пример на българските политици. Не след дълго, ако не се вземат крути мерки, ще чуем, че Дядо Путин ще освободи България от членството й в ЕС и НАТО.Това не е шега, а реална зплаха.
6
0
 
0
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До анализ-------Още една важна и много символична равносметка. Народният съд, над който е само Божият съд, произнесе смъртна присъда за Комунистическата партия на Украйна. За пръв път през последните 96 години в украинския парламент няма да има комунисти. Поздравявам ви за това! Украинците нанесоха решаващ удар по политическата пета колона!
5
0
 
0
 
! Отговори
Слава на Украина преди 9 години
До Анонимен---------Я скажу тебе, Русь,Все зовут тебя Русью Московской.Ты не бойся, не трусьДа избавься от банды кремлвской!Ну не будешь же тыГод питаться китайской лапшою!Перестань содержатьТот бордель, что зовтся Москвою!Посмотри на себя.Твои сла бедны и убоги.И, как прежде, твоиДве беды дураки да дороги.Разгони дураков,Что сидят за кремлвской стеною!Чуть поменьше воруй - И пролягут дороги страною!Я прошу тебя, Русь!Русь Толстого, Есенина, Блока!Отзови своих псов С украинского Юго-Востока!Ты у самой черты,Ты у края над пропастью стала!Е
4
0
 
0
 
! Отговори
анализ преди 9 години
От тук на татък започват политическите и икономически неприятности за Украйна-със всеки ден ще обедняват все повече освен КРАДЯЩИТЕ/ще има бум на бонбоните и криза на въглища
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яценюк очаква да остане премиер на Украйна А аз очаквам фашиста и ционистка марионетка Яц да бъде обесен на Майдана от украинския народ много скоро.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA SA DIVAZI,KOITO IMAT PO-MALKO AKAL I OT NASHITE MAVRI.OKRAINA E EDNA KLOAKA,V KOIATO SE IZHOGDAT S NUGDA I BEZ NUGDA VSICKI EVROGEIOVE.VREME E PUTIN DA GI LISHI OT PRAVOTO DA GIVEEIAT.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това сукалче как ще оцеле идната година?