Сталин бил неумолим, затова спечелил срещу Хитлер

Историците да пишат за Крим, призова Путин
5 ное 2014 22:19,
524
Сталин бил неумолим, затова спечелил срещу Хитлер
Снимка: Reuters, архив

Съветският съюз вероятно е нямало да спечели войната срещу нацистка Германия, ако режимът на Сталин не е бил толкова неумолим, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

"Трудно е да се каже дали щяхме да спечелим войната, ако властта не е била толкова неумолима", заяви руският президент на среща с учени и преподаватели по история. "А ако бяхме загубили, какви щяха да са последиците? Катастрофални!", цитира Франс прес думите на Путин.

Срещата, на която говори Путин, се състоя в Музея на съвременната история на Русия, който до 1998 г. бе Музей на революцията, съобщи руското издание Газета.ру и отбеляза, че мястото на срещата е било символично, тъй като на нея е била обсъждана ролята на историческата наука за развитието на обществото.

След разпадането на СССР руските власти имат двойнствено отношение към Сталин - той е официално осъден за ръководения от него държавен терор през 30-те години и до смъртта му през 1953 г., но продължава да е погребан на Червения площад пред Кремъл, най-престижното и символично място в Русия, посочва АФП.

Паметта му се почита от мнозина руснаци и жители на бивши съветски републики, които изтъкват ролята му за победата над нацистка Германия.

През 2012 г. Сталин излезе на първо място в допитване за най-великите руски личности, при положение, че управлението му е било белязано с терор и произвол, депортиране на цели народи (на чеченците, ингушите и кримските татари) и смъртта на милиони хора, разстреляни или умрели в лагери.

Владимир Путин призова руските историци да напишат историята на полуостров Крим, който Москва през март анексира от Украйна, преди това да са направили украинците. "Трябва да се напише историята на тази неразделна част от културния ни код, докато други не са я написали", каза той, имайки предвид "политизираните украински колеги" на руските историци.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami Germania pak si upravlqva Evropa , zashto mu beshe na *** tazi voina , da ni dokara rusnacite li ?
394
2
 
2
 
! Отговори
haha преди 9 години
До от ЮАРсамо 4е не снае6 4е воината не се води на териториата на америка
393
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО НЕ БЕШЕ СТАЛИН СЕГА ВСИЧКИ ЩЯХТЕ ДА СТЕ С ХИТЛЕРИСТКИ МУСТАЦИ. КОИТО ЩЯХА ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.
392
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗабрави да благодариш за телевизорите "Рубин", за които бяха нужни двама хамали да влезе в апартамента.
391
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Хитлер и Сталин благодаря за Москвич, Трабант, Перла, телевизорите Опера, Желязната Завеса, Чеборашка, краставичките в консерви, панелните коптори и всички останали 'екстри' на комунизма. На Чърчил, САЩ и впоследствие на Тачър и Рейгън пък благодаря за Студената война, за 2 милиона емигрирали българи, видиотяването на българина, сегашната бедност и престъпност и факта, че продължаваме да сме никой никъде. Вие си се карайте и се делете на 'фили' и 'фоби'.
390
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен лично втората световна ме вълнува до връщането на Южна Добруджа, даже не искам да знам и за Крайовската спогодба, подписана от нашите ***, заради които са изселили толкова българи от люлката на държавността ни и българщината. Оттам нататък разни типове са си мерили ония работи, а пак същите ни политици, на гол *** са обявявали войни на кого ли не, бомбардирали са София и от една окупация влизаме в друга. Разликата е, че вместо немски и руски, сега се учи английски. Факт.
389
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Ленин и Сталин могат да оправят Русия от унизителното и подчинено положение, в което се намила след 1990 г.
388
7
 
11
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Само един пример - Америка започва войната с 3 самолетоносача. Когато ВСВ завършва през Август 1945, Америка има 90 самолетоносача, атомно оръжие, флоти от бомбардировачи, които никоя световна сила не може дори да сънува. Жалко е за милионите жертви от страна на СССР, обаче главна причина за това страдание е малоумното ръководство на страната. А колко са избити от заградителните отряди на НКВД - не се чете. Ето ви разликата между Свободния Свят и руската крепостническа тирания!
387
6
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
Хора като Макартър, Айзенхауер, Патон, Брадли и др са истинските блестящи стратези на ВСВ. Руснаците просто хвърлят милиони в месомелачката и комисарите са много далеч от военното изкуство на англо-американците. Разбира се, американците са стъпили върху най-могъщата световна икономика, която по онова време дава половината БВП на света, имат всичко. Те също отстъпват в началото на войната, но без безсмислени жертви, изчакват индустрията да достави средствата за водене на война.
386
5
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
И стига сте пищели за тоя втори фронт. Америка воюва по цялата акватория на Тихия Океан от 1941. Америка дебаркира в Северна Африка 1942 и следва краха на Ромел. Америка дебаркира 1943 в Италия. През цялото това време, същата Америка изхранва червената армия, доставя огромни количества материал на СССР. Но англо-американците воюват с грижа за опазване на хората си. Докато сталиновите маршали хвърлят милиони на явна смърт, без нужда. Америка има стратези. СССР има назначени от партията бюрократи!
385
7
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 9 години
До ДО 481Хайде аз да ти отговоря. Ако Съюзниците бяха открили втори фронт дори през 43-та, щяха да дадат огромни жертви, без гарантиран резултат, по простата причина, че е необходимо натрупване на огромно количество техника за да се гарантира успеха, а това иска време. Най-грандиозната военна операция в цялата човешка история е този десант с 12 000 самолета във въздуха и над 4000 съда в морето. За няколко дни, Америка прави плацдарм с над 1 милион личен състав. Подготовката трае 3 години!
384
4
 
11
 
! Отговори
ДО 481 преди 9 години
Тео, ако мразиш ваш Иван недей да мразиш и св. Иван. Кога съюзниците на янките откриха втория фронт? на 6 юни 1944г когато германците бяха изтласкани от СССР и войната се водеше извън Съветския съюз. Защо не откриха ВФ когато немците бяха пред Москва Ленинград Сталинград. И едно от условията на янките беше че след това Сталин ще им помогне с/у Япония. И съветските войски от Берлин заминаха за далечния изток и изпълниха своето обещание.
383
13
 
7
 
! Отговори
Teo преди 9 години
И Сталин и Хитлер са били кръгли *** и са направили безумни грешки по време на войната. Неумолим е бил Чърчил и Де Гол , за да прогонят нацистите. Войната се печели от Русия, САЩ и Великобритания. Русия никога нямаше да я спечели ако не бяха постоянните доставки от САЩ на техника , танкове суровини. Дори разбиването на немските кодове е от англичаните , което дава ОГРОМНО предимство. Русия НИКОГА, ама НИКОГА не е можела да спечели войната сама. Те просто влизат първи в Берлин.
382
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марксизмът, за който вие казвате, че е най-жестокият противник на капитализма, е свещен за нас по простата причина, че той е една от необходимите ни противоположности. Тези два полюса ни принадлежат, и ние сме тяхната ос.Болшевизма и интернационализма утвърдихме ние. Тези две доктрини принадлежат на две социални системи. Те са единни в намерението си да променят света отгоре чрез контрол на богатството, и от долу чрез революция.Еврейски банкер от The Compt de Saint Aulairein Geneve Conte la PaixLibraire Plan, Paris, 1936
381
6
 
7
 
! Отговори
маке преди 9 години
Нещастни Руски роби .
380
10
 
2
 
! Отговори
Щерев до 477 преди 9 години
Я пак?!?!..ха..ха Повтаряй си го може да те чуе Господ.Май скоро ще е при вожда си Сталин..ха..ха.Руснаците живеят средно до 62г.А *** е на 62г-време му е!Трябва да се строи мавзолей и да се именуват улици и училища на негово има..ха..ха.Е ще боднем по една свещичка в пясъчника.Ама жалко че за *** не става вече ....рака му е изял мазнинките..ха..ха
379
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЩеревВие сте един дребен *** ***. И колкото и да злобеете и дращите навсякъде идиотските си писания, за ваше сведение Путин е в отлично здраве. Всекиму пожелавам на неговите години да има такава енергия и здраве.
378
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие все още не сте започнали да преценявате дълбочината на нашия грях. Ние сме натрапници. Ние сме разрушители. Ние ви отнехме вашия естествен свят, вашите идеали, вашата съдба, и си играем с вас. Ние сме в дъното не само на последната голяма война, но и на всяка друга по-голяма революция във вашата история. Ние сме носители на раздори и смут във вашия личен и обществен живот. Ние все още продължаваме да правим това. Никой не може да каже кога ще спрем. Кой знае каква велика и славна щеше да бъде вашата съдба, ако ви бяхме оставили сами на спокойствие.Маркус Ели РаважCentury magazineFebr
377
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Често се споменава, че юдеизмът е движещата сила на комунизма. Това не е нищо ново, то се знае и е съвсем естествено Не може ли да се предположи, че юдеизмът ще стане разрушителен елемент в държавите, в които винаги са го преследвали? Вродената склонност към интрига, към хитрост, към конспирация, и почти непостижимото търпение, с което очакваме часа на отмъщението, са характерните черти на предопределения народ.Проф. Ф. А. ОсендовскиThe Nineteenth Century and After, p. 29London, January, 1926
376
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние, евреите, сме унищожители, и ще останем такива завинаги. Всичко, което ще направите за нас, няма да задоволи нуждите и потребностите ни. Ние винаги ще разрушаваме, защото се нуждаем от един наш свят.Морис СамуелJon Gentiles, p. 155Harcourt, Brace, 1924 г