Как комунизмът оцеля във Виетнам

Капитализмът и глобализацията поддържат живота на партията
Обновена: 10 ное 2014 22:13 | 10 ное 2014 22:08,
71
Как комунизмът оцеля във Виетнам
Виетнамка пазарува в супермаркет. Снимка: Архив Reuters

В модерно кафене в центъра на Ханой Ван пие лате за 3 долара и почуква с пръсти по екрана на своя айфон 5, пише ДПА. Облечената в дизайнерска жилетка и тесни дънки 28-годишна членка на комунистическата партия говори английски, но отговаря на въпросите ми на виетнамски.

"Влязох в партията заради работата си", заяви Ван, която работи за държавна медия и отказа да разкрие истинското си име.

Тя обясни, че членството й дава по-голяма възможност да се развива професионално.

В много отношения Ван е типичен представител на поколението на тези, които са родени в преуспяващи семейства в следвоенния период и приемат консуматорската култура. Твърде млада е, за да си спомня годините на жестоката бедност във Виетнам. Неизменното оцеляване на комунистическата партия във Виетнам може би влиза в противоречие - поне в очите на Запада - с широкото приемане на световни търговски марки като "Старбъкс" и "Макдоналдс". Но прагматизмът на Ван отразява начина, по който комунистическата партия устоява десетилетия наред.

Нейната издръжливост зависи донякъде от това какво се разбира под комунизъм. Ако погледнем в икономически план, "тогава отговорът е, че във Виетнам той е мъртъв", казва специалистът по Виетнам и преподавател в университета на Нов Южен Уелс в Австралия Карл Тайър.

"Но и в Лаос, и във Виетнам политическата система от ленинистки тип е жива и здрава. С други думи, авторитаризмът все още властва в обществата, които преживяват промяна", казва той.

През 20-и век комунистическите партии се появиха в Югоизточна Азия, където някои изследователи твърдят, че конфуцианството, което е философия на реда, йерархията и строгите морални правила, е улеснило приемането на комунизма от хората в страни, които в исторически план са били под влиянието на Китай.

Революционерът Хо Ши Мин, повел виетнамците срещу колониалните френски власти, "е разбирал важността от помирението на комунизма с конфуцианската култура", пише Дейвид Прийстленд в "Червеното знаме: комунизмът и създаването на съвременния свят".

Днес виетнамското правителство продължава да насърчава "морала и добродетелите на Хо Ши Мин" в училищата, медиите и на плакатите, украсяващи улиците. Но някои твърдят, че това е преди всичко фасада.

Сегашната комунистическа партия "не разбира конфуцианството и има бегла представа от комунизма", казва бившият правителствен съветник - професор Тъонг Лай, който е член на комунистическата партия от 56 години.

Вместо върху идеология легитимостта на Виетнамската комунистическа партия днес "почива върху способността й да даде на обществото изобилни икономически блага, а не върху морални устои", казва Тайър.

Това започна през 1986 г., когато комунистическата партия изостави доктринерския си подход в съветски стил към централизираното планиране, предприе икономически реформи, известни като "дой мой", и одобри преките чуждестранни инвестиции.

С течение на годините последователният икономически растеж и чуждестранните инвестиции водят до подобряване на жизнените стандарти и повишаване на статута на страната до нивото на държавите със средни доходи на населението. Докато продължава тази тенденция, капитализмът и глобализацията позволяват на партията да продължава да съществува.

"Ако комунистите във Виетнам не бяха премахнали сталинистката система на централно планиране и наблягането на тежката промишленост, нямаше да дойдат чуждестранните инвестиции. Капиталистическият свят нямаше да има стимул да инвестира във Виетнам", казва Тайър.

Но това не значи, че старите ценности са мъртви. Въпреки че открито говори срещу корупцията и е маргинализиран заради възгледите си, Тъонг Лай казва, че няма намерение да се отказва от членството си в партията.

"Някои хора ме питат защо още съм в партията. Казвам им, че съм там, за да контролирам лидерите, така че страната да върви напред. Смятам, че в партията има много патриоти", заявява той.

Но неговият оптимизъм не се споделя от много виетнамци.

"Комунистическата партия е корумпирана. Всеки го знае", казва 42-годишният таксиметров шофьор на мотоциклет Нгуен Тхан Туан. "Виетнам се развива добре, но много хора все още са доста бедни, а властниците са богати", заявява той.

53-годишният фермер Нгуен Ван Хиен от провинция Хайзъонг служил като войник на границата с Китай по време на засиленото напрежение в началото на 80-те години на 20 век.

"Сегашната партия е много различна от тази, която управляваше страната по време на Американската (Виетнамската) война и войната с Китай. По онова време тя наистина милееше за хората. Сега милее само за себе си. Подкрепата за партията намалява много бързо сред фермерите", казва той.

Медийната служителка Ван казва, че ще се откаже от членството си в партията, ако работи в чужда компания.

"Може би в бъдеще това няма да има значение за моята работа, но не и сега", казва тя. "Повечето виетнамци на моята възраст не се интересуват от учението на Хо Ши Мин. Те само го четат или повтарят, защото се е превърнало в навик", казва тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
32
 
! Отговори
Стилиян преди 9 години
до Румен Румене не си прав Борис Елцин разруши съюза той извади танковите и трепа комунисти и така разруши СССР ФАКТА Е МНОГО СПОРЕН е и Миша има вина
40
8
 
35
 
! Отговори
зорге преди 9 години
Преди 25-30 години ако кажеше на някой че в България пак ще се върне капитализма, щеше да каже че си луд. Но колелото на историята се върти, така че нищо чудно ако...........
39
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как комунизма оцеля в България???? Бойко Б. бивш бодигард на Т.Ж. и негов двойникЛиляна П. внучка на партизанин от бригада " Чавдар " и т. н.
38
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой казва че Виетнам е комунистически.Няма такова нещо.Капитализъм в най-чист вид при койтоняма партии дасе боричкат за власта и дасе шири корупция.Посетих Виетнам миналата година иостанах очарован.Само след 20 дни заминавам пак там .Страна в която са паднали ТРИ пъти повече бомби от Втората Световна Война е на светлинни години пред България.Ние освен дасе вайкаме и по андрешковски да хитруваме друго не знаем.Трябва да посетите ХаЛонг,Нха Транг и ХоШиМин за да разберете че света върви напред.
37
8
 
41
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Различните страни имат нужда от различни системи на управление.Механичното налагане,особено отвън,на даден тип устройство никога не води до добро!Важи и за комунизма,и за демокрацията,особено от американски тип!Даже "разцъфналите" от "демокрация" май са повече от пострадалите от комунизма....
36
8
 
38
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Източната философия изначално предполага плавни промени - израстване на новото от старото. Това е основата на прочутата " Книга на промените" / И ДЗИН /
35
17
 
40
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Комунизмът никъде не е победил и не се е съхранил. Победили са ЦК на съответната компартия, които са се превърнали в олигархични капиталисти. Това е възможно в страни, където хората са овце.
34
16
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бягат само кадърните и то бягат именно от комунизма. Затова бягат на Запад.Тук все още вони на комунизъм.
33
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 1989 г. комунистите направиха така, че всичко да умре. да няма производство, да няма земеделие, да са ниски заплатите.Един комунист милионер ми каза след 1989 г. ''Нали искахте свобода? Ето ви я. Сега ще тънете в мизерия
32
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РУМЕН през 70те и 80те на миналия век се разказваше един виц:питат радио Ереван,какво е малий театър.Радиото отговаря "Балшой театър след турне в Щатите" диктатурите са слабо производителни защото "никой не може да прави открития насила"
31
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 53...ако не беше СИВ нямаше кой да купува нискокачествените и скъпи стоки които произвеждахме със западни технологии които в повечето случаи крадяхме.Прословут е случаят в който японците купуват нашите мотокари защото имаха 2 тона тежести от ***.Когато нашите се изхитриха и запо1чнаха да слагат шлака вместо *** ...сделката свърши дотам....
30
9
 
42
 
! Отговори
РУМЕН преди 9 години
До 48: МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ КОЙ РАЗПАДНА СССР ! ТОЙ СЕ НАРИЧА ГОРБАЧОВ И Е ПРЕДАТЕЛЯ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК-ЗАТОВА ГО ОХРАНЯВАТ ПО ДОБРЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ,"ЧЕТЕ ЛЕКЦИИ" СРЕЩУ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИЗ АМЕРИКА И ТАКА НАТАТЪК !
29
9
 
44
 
! Отговори
ТОШО преди 9 години
А,КАК КОМУНИЗМЪТ ОЦЕЛЯ В КИТАЙ И ТЯ СТАНА ВОДЕЩА СИЛА В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ? МНОГО ПРОСТО - С РЯЗАНЕ НА РЪЦЕ И ГЛАВИ НА КРАДЦИТЕ,ДЕМАГОЗИТЕ И БЕЗХАБЕРНИЦИТЕ .СЪС СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И РАБОТНИ МЕСТА ОТ ДЪРЖАВАТА -НЕ ОТ ДИВИТЕ КАПИТАЛИСТИ . С ЛЮБОВ КЪМ ДЪРЖАВАТА , А НЕ С ЛОЗУНГИ НА СДС ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН И ОТТАМ ЗАБРАНА НА ОБЩИНИТЕ ДА РАЗВИВАТ И УВЕЛИЧАВАТ РАБОТНИТЕ МЕСТА.ТАКА ЧЕ ,НА КИТАЙ И ВИЕТНАМ МОЖЕМ САМО ДА ИМ ДИШАМЕ ПУШЕКА,ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ"!
28
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НРБ организираше така перфектно икономиката, че внасяхме работна ръка за тежките отрасли - металургия, строителство и пр. Т. нар. непривлекателни професии.Сега е море от "високоефективни" мерънджери, 90 % неграмотни мутри, назначени от ЦРУ. Да не говорим за суперикономисти и финансисти, дето нямат и един ден трудов стаж, в предприятие не са влизали поне веднъж, единственото им работно място са тв студията. Там плещат мрели некипели. Например преди Гърция бе чудо , днес пълен провал.
27
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реставрацията на капитализма унищожи над 3 000 000 българи, незапомнен геноцид в историята ни. дори чумата в България не е взела толкова жертви, колкото демократичската чума. Изходът е ясен - нов Народен съд, този път с много повече на скамейката на позора. Поне двеста хиляди - президенти, министри, висши съдии, полицаи, прокурори и обслужващите ги журналисти и прочие ***.
26
8
 
36
 
! Отговори
ввв преди 9 години
сега да не стане дума и за КореяВ края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската южната част на страната.Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен , който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура.
25
8
 
39
 
! Отговори
MM преди 9 години
Това да кажеш че Афганистан е победил СССР или Виетнам САЩ е проява на повърхностни знания за историята. И двете малки държави спечелиха войните с подкрепата на едната от големите сили.
24
10
 
36
 
! Отговори
ввв преди 9 години
абе как я четеш тази история, Китай и Виетнам с логистичната помощ на СССР победиха САЩ, това си беше сблъсък на двата блока
23
15
 
35
 
! Отговори
46 преди 9 години
Афганистан победи СССР в пряка война,дори го разпадна. значи Афганистан е в пъти по велика държава
22
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това показва колко грешен е бил съветския модел на комунизма. той е бил неприложим дори в азия,камо ли в европа