Последното интервю на Путин е кремълска режисура

Президентът се усеща като месия, коментират анализатори за руски издания
Обновена: 24 ное 2014 09:40 | 24 ное 2014 09:22,
160
Последното интервю на Путин е кремълска режисура
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин не поднесе в неделя изненади на политолозите в голямото си интервю за ТАСС, пише "Ведомости".

Още по темата

Путин разкри отчасти идеите от бъдещото си послание до парламента и изпрати сигнал, че социалната политика го занимава не по-малко от икономическата, обобщава експертът Александър Пожалов, цитиран от вестника.

Следвайки най-добрите традиции, президентът се опита да внуши, че излъчва спокойна сила и увереност, че има скептичен поглед върху нещата, коментира аналитикът Евгений Минченко. Според него Путин отново е акцентирал, че се усеща като месия - факт от ключово значение, демонстриращ мотивите му, а може би и сигнал към Запада, че няма смисъл да бъде притискан.

Интервюто потвърди очакванията, че Русия ще се изолира още по-силно от света, изтъква наблюдателят Михаил Виноградов. Не го учудва и президентското твърдение, че руските решения "за ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия". Общественото мнение във федерацията е убедено, че Русия нито веднъж в историята не е започвала война - съгласните с тази позиция ще видят в думите на Путин потвърждение за ласкателно представената родна история, смята Виноградов.

Изразеното от Путин нежелание да бъде доживотен президент и колебанията по повод следващите избори може и да са искрени - нагласата сред руския елит е Путин пак да бъде кандидат през 2018 г., но с тази неизбежност би изгубил свободата да маневрира, а той не обича да бъде предвидим, допълва експертът. ТАСС нарича интервюто "специален проект", изтъква "Независимая газета".

"Това не е официално интервю, а разговор, по време на който журналистът провокира събеседника си с остри въпроси, а той отговаря достойно. Ясно е, че проекти от този род не се правят спонтанно, следователно виждаме резултата от сериозна кремълска режисура", заключава изданието, цитирано от Би Би Си.

Освен това Путин благодари на т. нар. свои приятели, че търпят санкциите на Запада срещу Русия. Президентът впрочем смята, че това е награда за тях - да пострадат за страната си. "Тук бе изобличен вторият поред в интервюто заговор на Запада, целящ да разбунтува елитите. Първият, както Путин вече неведнъж посочи напоследък, е свързан с явно изкуствения спад в цените на петрола, които според убеждението на президента скоро ще се нормализират", пише "Независимая газета".

Интервюто не мина и без исторически откровения, отбелязва "Ведомости". Путин нарече корупцията проблем, наследен от миналото, а после се разбра, че явно говори за 90-те, когато "администрацията на всички равнища смяташе, че има право да върши каквото си ще", и непрозрачната приватизация влоши нещата.

Излиза, че според Путин в Съветския съюз и царска Русия не е имало корупция. Тук се визират политическите фигури от 90-те, които се опитват да обвинят в корупция самия Путин - сиреч хората, дали начало на тази корупция, смята експертът Минченко. Господин Путин си остава привърженик на силната държава и е убеден, че обществото в Русия е сплотено. Той смята, че през годините, докато е ръководел държавата, не е допускал грешки, макар да е имало "грапавини", отбелязва "Комерсант".

Днешният държавен глава на Русия няма намерение да възстанови монархията, пише "Московский комсомолец" под заглавие "Владимир Путин няма да стане цар".

"У нас, за щастие или нещастие, няма да давам оценки сега, този етап е изминат, страницата на монархията е обърната в историята на страната", пояснява Путин. И добавя, че "не е убеден дали хората ще го одобрят".

Запитан как е със здравето, президентът отвърна "Ще има да вземате!" и съобщи, че спортува всеки ден, пише "Росийская газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
19
 
7
 
! Отговори
*** преди 9 години
А така гръмки интервюта, красиви думи. Руския народ така е свикнал. Да гладува но да се радва на имперско величие като завладяването на крим. Глупав народ = гладен народ. И не ми говорете за руснаците пътуващи по курортите. Това са техните вързкаджии. Вижте колко бедно живее средно статисическия руснак извън москва и санкт петербург.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 63и нещастие за България ...останаха ли 5 милиона в таз държава ....(3 са *** и турци така или иначе )
54
11
 
4
 
! Отговори
до № 63 преди 9 години
Свободата да избираш къде да живееш и МИРАЖ за руснаците и привилегия за СВОБОДНИЯ БЪЛГАРИН!(особено за младите хора!
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ще има да вземате!"...ама оня в мавзолея го чака !
52
17
 
7
 
! Отговори
*** преди 9 години
русия трябва да спре да се опитва да бъде империя и да стане нормална държава. Не боли толкова. Британската империя се разпаднала, но пък британците си живеят добре и сега ...
51
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От интервюто си личи, че този не е излизал от тайгата !
50
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин нее ло6 човек но да нетие в къ6тата.
49
8
 
23
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Гледал съм много интервюта на Путин ...и с германски медий ..и с френски медий ...и на клуб "владай"...и на икономически форуми ...... смешно е да се говори за режисура при интервю на путин .....може би той е един от малкото големи политици който няма нужда от режисура при интервю... просто е ерудирана личност ..с обширни познания по история и геополитика .... всички опити на западни журналисти да го притиснат с въпроси и да го изкарат от кожата се провалиха ....(особенно французи и германци)
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 68Какъв неграмотен бъркоч се клюмка в главата ти!
47
6
 
20
 
! Отговори
До 57 преди 9 години
Абе, умнико, ами я си представи за малко, какво ще стане ако нещата се обърнат!? Абе, вие с главите си мислите или с някои други части?Руснаците искали да живеят като запада? Чак смешно! Те сега направо го презират,тези триполовите.А хубаво да живеят,те сами ще си направят това,ако западните клошари не им пречат. Защото истината е такава, запада се задъхва, защото вече няма пазари и евтини суровини.Защо им бяхме ние?Да ни направят богати ли?Още ли се връзвате на приказки!Така се вързаха укропите
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво не прави завистта на пигмеите и предатели на Родината. Колко са им платили в $, за да коментирата така ***-а-зно Владимир Владимирович. Привидно доброжелателният им, "уморен"тон не скрива злобата им, породена от това, че Путин никога няма да допусне Родината му да стане суровинен придатък, а съгражданите му - неоколониална маса. Злобеят - това осуетява въжделенията им да изскочат на върха. Но не се сещат, че новите годподари си имат свои хора, а предателите и те презират.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той е като Цезар руския имератор който ще управлява държавата ,като Бай Тошо 100 години.
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин нее ло6 4овек но за Сирия згре6и,толкоз много жертви за един Садат.150 000 жени деца стари и млади хора.Как даго разбираме,и в Украина 4 000 ду6и теса Руснаци Украинците,за6тото дане завият към запада.Еми на запад има стотици хиляди руснаци.Вържиги за един кол и ги пази хоръта дане напускат русия и украина.Имало е демокраця в Русия.Там само това неможе дасе слу4и..
43
2
 
3
 
! Отговори
Симо преди 9 години
Още с отварнето на сайта,този цъфна отпред с три портрета. Като колонизатор ли го рекламирати или като приятел???
42
12
 
5
 
! Отговори
къса памет преди 9 години
"Общественото мнение във федерацията е убедено, че Русия нито веднъж в историята не е започвала война -" Те "забравят" агресияте срещу Финландия , подялбата на Полша с нацистка Германия , обявяването на война на България през 1944 ,геноцидът над чеченците в по-ново време и пр. все неудобни за помнене факти.
41
2
 
7
 
! Отговори
Историк преди 9 години
А при Хитлер дали е имало "грапавини" ?
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последното интервю на Путин е Вашингтонска режисура!
39
16
 
8
 
! Отговори
от Западна Европа преди 9 години
Примитивен държавник от сталински тип. На Запад го гледаме с ирония. Популярността му извън Русия беше добра, но остро пропадна през изтеклата година. Тия рейтинги в Русия са за вътрешна консумация и тотално фалшиви в стил сталинско-брежневска пропаганда. Примитивизъм на квадрат!
38
21
 
9
 
! Отговори
*** преди 9 години
Слагайте минуси рублофили ама не осъзнавете ли че путин е един слаб вожд ? Не е мъжкар и не е силен цар. Защо ли ? Защото той не спечели крим. Той изгуби останалата част от Украйна и му остана само Крим. Украйна беше руски васал, подчинена държава, глупавият и некадърен путин я превърна във вражеска държава, изгуби я завинаги и му остана едно парченце от нея
37
21
 
6
 
! Отговори
Либерален Демократ преди 9 години
Русия трябва да свали своята тоталитарна империалистична мантия и да се присъедини към парада на радостта на бившите комунистически страни, които приеха демократичния капитализъм през 90те. Но 24 години по-късно, Русия се връща към най-лошите сценарии в съветски стил и сталинистки култ към Путин. Изчезна многопартийната политика и се върна неоимперализмът. Органите за сигурност превърнаха Русия в полицейска държава, а думата либерал се превърна в обида.