Полицаят, застрелял чернокож в Мисури, няма да ходи на съд

Съдебното жури не е намерило основания за образуване на дело
25 ное 2014 07:19, Красимир Ангелов
61
Полицаят, застрелял чернокож в Мисури, няма да ходи на съд
Снимка: Reuters

Полицаят, който простреля смъртоносно невъоръжен тийнейджър афроамериканец във Фъргюсън през август, няма да бъде подведен под отговорност, реши съдебното жури, съобщават световните агенции.

Решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх. Той посочи, че журито не е намерило достатъчно основания за образуване на углавно дело срещу полицая, съобщи ТАСС.

Маккълъх призна, че решението няма да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро". Той подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход. Прокурорът съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.

Още по темата

Журито, съставено от 12 членове, заседаваше ежеседмично от 20 август, за да прецени доказателствата по случая. За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха нужни гласовете на най-малко деветима от членовете на журито.

Убийството на 18-годишния Майкъл Браун на 9 август предизвика протести в Сейнт Луис и негодувание от отношението на полицията към малцинствата, посочва Ройтерс. Майкъл Браун беше убит посред бял ден на улица във Фъргюсън, в който преобладават цветнокожи. 28- годишният полицай Дарън Уилсън го застреля с 6 куршума.

Тийнейджърът не беше въоръжен. Близки на момчето казват, че то е било застреляно, в момент, в който ръцете му са били вдигнати във въздуха в знак, че се предава. Близки на полицая казват, че той е стрелял при самозащита, защото се страхувал за живота си и смятал, че момчето може да го нарани.

Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление, огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна".

Няколко хиляди души се събраха пред полицейското управление във Фъргюсън преди оповестяването на решението и при новината много от тях дадоха израз на недоволството си. Демонстрации имаше и на други места в страната, където хиляди се включиха в шествия, планирани още преди обявяването на решението.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Мисурисъдполицай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
bob saget преди 9 години
Живея в сaщ. При цялото ми увaжение към черните обрaзовaни хорa, могa дa кaжa че болшинството не сa стокa. Полицaите винaги сa под стрес когaто около тях имa мaнгусти. Рaзбирaм ги и сто нa сто нa тоя зaстреляния не му е чистa рaботaтa. Крaжби убийствa грaбежи и т.н, повечето сa от черни. Те не ни хaресвaт много повече отколкото ние тях!!!! Дискриминaция имa и в двете посоки. Aз не виждaм изход a по скоро зaдълбочaвaне нa проблемите и рaзделяне нa щaтите по демогрaфски принцип,което и сегa го имa
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видяхте един измъчен, слаб и немощен нигер? Всичко дебело, тлъсто и нагло. Наглостта им е пословична и най-експлоатирания в Америка е белия, образован и квалифициран човек на възраст между 25 и 45 години. А черната престъпност просто задушава Америка.
33
1
 
9
 
! Отговори
Пича преди 9 години
Нека си се трепят. 9/11 вече показа как на самообявилият се лидер на демокрацията му трябва само четири самолета да пропуснат пистата, за да се превърне в полицейска държава. Сега тези разстрели и бунтове демонстрират точно докъде им стига националната култура - колкото на гърците, ако не по-зле. А гърците поне не воюват с половината свят с претенции за справедливост.
32
0
 
8
 
! Отговори
Пича преди 9 години
"Защо това го няма в Куба, Бразилия, Венецуела?"Защото там има все някаква държавна политика, докато американците най-много обичат да се цепят и карат помежду си. Президент Барак Обал-си-мамата успя да превърне всеки въпрос в расов проблем, и ето какво се случва в резултат. Като дойде на власт, всички го сравняваха с Линкълн, Кенеди и Мартин Лутър Кинг по доблест и влияние... току-виж вземе, че сподели и съдбата им.
31
1
 
15
 
! Отговори
4oko преди 9 години
Едно време ни промиваха мозъците с песни като: "Кога ще ги стигнем американците?" и "Искам да съм *** в щата Алабама." Сега тия песни звучат малко зловещо и страшно. Гледам на живо в момента тоя град Фъргьосън и цялото градче е в пламъци и дим.Всички магазини са оплячкосани от *** и подпалени. Има застреляни полицаи ,а една журналистка е ударена с камък в главата.Полицията и пожарната са безпомощни и стоят в покрайнините. .Летището е затворено!Обявена е зона забранена забранена за полети,
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40Да, пожарните не са малко, но защо не гасят пожарите и колите? Чакат да дойде Батман или Супермен и да им свърши работата ли?
29
1
 
10
 
! Отговори
циника преди 9 години
*** в САЩ имат една приказка за такива като Обама - "домашен ***". Така казват на онези чернокожи, които заиграват послушно по дресировката на управляващите класи.
28
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 9 години
много добре! Това е идеалния начин да се заформят протестни изпълнения! Иначе излиза, че цветнокожите в САЩ нямат нищо против полицията (а и други трапери) да продължават да ги отстрелват като дивеч (или по-точно като кучета), което е недопустимо за уж цивилизована държава (избила през 19 век към 50 млн. цветнокожи, и продължила да прави същото през 20 и 21 век). Всеки черен или цветен в САЩ ще си помисли: за какъв хей ни е Обама, и за какво избощо гласувах, като ни ликвидосват като животни?
27
3
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
Може само да си представим какво им е на хората в този забравен от Бога квартал, щом един подобен случай може да възпламени насилие в такива мащаби.Задръжте си либералния модел, който предоставя формални права, но който дискретно защитава политическото и икономическото статукво на неравенство.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига двойни стандарти! Българския хелзински комитет незабавно да порицае недемократичната американска съдебна система!
25
0
 
19
 
! Отговори
циника преди 9 години
Въпросът не е какво точно се е случило между въпросния полицай и въпросния чернокож. Може да се е случило всичко-може дори версията на полицая да е вярна. Въпросът е,че един подобен случай се превръща в повод за жестоко расово противопоставяне. Един подобен случай е достатъчен, за да се разбере, че целият либерален модел на обществени взаимоотношения,който претендира, че едва ли не е решил проблема с расовото противопоставяне и който ни се натрапва, е чиста бутафория.
24
3
 
12
 
! Отговори
няма осъдени преди 9 години
През 2013 г. расистката полиция на Сащ е застреляла над 1700 човека. Осъден полицай няма.
23
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Афроамериканец същото ли е както нашето"ром"?Демокрация ли?...
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протестиращите са на колене и с вдигнати ръце. Твърдят, че в тази поза е бил М.Б. в момента на екзекуцията.
21
3
 
10
 
! Отговори
защо? преди 9 години
Интересно защо, 12-те съдебни заседатели бяха само бели.
20
2
 
7
 
! Отговори
Забележете преди 9 години
решението е взето с гласувне на съдебните заседатели ! Там решва и народа...а у нас...кой
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29Пламтящите коли са все повече и повече.
18
2
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 9 години
"Полицаят, застрелял чернокож в Мисури, няма да ходи на съд"А у нас , ако не дай си Боже полицай пипне с пръст нарушител , да не говорим да го застреля или пък да е цветнокож - УВОЛНЕНИЕ ! Предлагам на Цв.Цв. , като шеф на парламентарна група следната поправка в ЗМВР - чл.1 Отменят се всички членове разпоредби , тактики и методики.чл.2 Полицията да ходи без оръжие и да няма право да спира автомобили и да не преследва закононарушители . чл.3 Полицията само да констатира , последен от закона.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На живо от Фергюсън - youtube/watch?v=tkzleC6gTRw
16
0
 
23
 
! Отговори
На ви демокрациааааа преди 9 години
Айде някое ченге да гръмне някой *** при самозащита.. Веднага го пращат на топло за 20г. Ако въпросния оживее може да го съди и да получи тлъсто обещетение...Хора разберете Най-сетне че Престъпниците са във Властта и Съдебната система... Как може да те съдят хора извършили престъпление по-тежко от Теб???