Хиляди на протест в Ню Йорк след смъртта на чернокож баща

"Горе ръцете, не стреляйте", скандираха участниците в шествието
24 авг 2014 11:20,
120
Хиляди на протест в Ню Йорк след смъртта на чернокож баща
Снимка: БТА

Хиляди демонстранти дефилираха вчера из нюйоркския район Стейтън Айлънд, протестирайки по повод смъртта на Ерик Гарнър - чернокожия баща на семейство, починал миналия месец, след като бе задържан от полицията, предаде Франс прес.

В тази връзка агенцията напомня и за смъртта на 18-годишния цветнокож Майкъл Браун, застрелян невъоръжен от бял полицай във Фъргюсън, щата Мисури, на 9 август.

Още по темата
Заподозрян в нелегална продажба на цигари, Ерик Гарнър се опитал да окаже съпротива на бели полицаи и е проснат от тях на земята в Стейтън Айлънд на 17 юли. Любителски видеозапис показва как бял полицай стиска врата на 43-годишния Гарнър. Астматик и с наднормено тегло, задържаният се оплаква неведнъж, че не може да диша, после губи съзнание. Откаран в болница, той е обявен за мъртъв.

"Не мога да дишам", скандираха вчера демонстрантите, пристигнали на остров Стейтън Айлънд с коли или с ферибота. "Животът на чернокожите има значение", се четеше на лозунги, издигнати над множеството. Имаше и плакати с искания да бъде арестуван полицаят, задържал Гарнър - Даниъл Панталео. "Няма ли справедливост, няма да има и мир", "Горе ръцете, не стреляйте", скандираха още участниците в шествието.

Протестиращите бяха свикани от организацията Ен Ей Ен ("Нешънъл екшън нетуърк") на правозащитника Ал Шарптън. Някои бяха дошли с децата си. Изписани на едни и същи лозунги се виждаха имената на Ерик Гарнър и Майкъл Браун. Смъртта на последния предизвика неведнъж нощни размирици във Фъргюсън, а след кончината на Гарнър Ню Йорк реагира с редица мирни демонстрации през последните седмици.

"Имам трима синове  - на 15, 12 и 6 години; дойдох сега, за да разбере светът какво се случва тук", обясни за АФП Триша Макмънбър от Бруклин, разгневена от "полицейската бруталност" и "лошите полицаи, които не си вършат работата". Нюйоркските власти бяха положили всички усилия да успокоят обстановката преди съботния протест, охраняван от значителни полицейски сили. Ал Шарптън заяви, че всякакво насилие ще е неприемливо; някои магазини по маршрута на шествието обаче предпочетоха да хлопнат кепенци.

Полицаят, притиснал врата на Гарнър, което е незаконна практика, бе преназначен. Ал Шарптън и семейството на Гарнър настояват - засега напразно, случаят да бъде разследван на федерално равнище, добавя АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ да ревем ли сега,кво?
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧОРАТА УМРЯ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН ОТ НЕДОСТИГ НА ВЪЗДУХ ВЪВ ПАТРУЛКАТА,ПОМНИТЕ ЛИ ?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че ние си имаме ***, Америка си има афроамериканци. Разберете, че разлика няма. Колкото и да са интегрирани, черните са си черни и това им е основен комплекс. *** им обяснявай, че и бял американец да застраши полицай, ще го гръмнат.
32
3
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Искам да видя г-н Лавров да им дава курабийки на тия ***, искамМайдан за сошуа, но го искам по-лош и от Киевският, трябва да има справедливост!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не ми пречете на бизнеса!Искам си нелегалните папироси!Без тях не мога да дишам, вервайте!"
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Продавам нелегални сигарети!"
29
7
 
14
 
! Отговори
езичник преди 9 години
небъркайте американския народ с изчадията дето го управляват. там вилнее психически терор упражняван от влатите. хората са като стадо добичета или опитни маймуни връз които се правят какви ли не експерименти.те са просто *** който получава хляб и зрелища в замяна на което е длъжен да кротува и търпи. още много ще се вдигнат там срещу дяволите които ги имат за собственост. бели черни...там всички са в един адски казан. и биг брадър ги наблюдава вечно и навсякъде. има нещо гнило в рая.
28
5
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Айде,почна се!Сега може би ще забранят на полицаите да преследват цветнокожи престъпници-също като у нас!
27
7
 
31
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
*** ще им изядат главата на тия хамериканци скоро. Никой няма нужда да ги бие отвън.
26
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не намирам разлика между американският полицай, който е удушил бащата и ислямския главорез, който обезглави журналиста, и в двата случая жертвите умират от мъчителна смърт. Всъщност има една разлика- едните наричат тероризма си демокрация, а другите- джихад.
25
6
 
25
 
! Отговори
буба преди 9 години
Аз тоя клип съм го гледал. Много е тъжно случилото се :(Пича е доста едър но изглежда добродушен и добряк.Не е оказал съпротива, просто се дърпаше и не искаше да бъде закопчан, но не е посягал на никой.Накрая 4-5 полицая му се нахвърлят, като единия полицай беше супер активен да го души или нещо подобно.*** към 2 мин постоянно викаше "I CAN'T BREATH..i CAN'T BREATH...", докато накрая спря да говори и беше труп. Тогава полицаите се усетиха и побързаха да разгонят хората...
24
7
 
8
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Така става когато един фрагмент от обществото бъде преекспониран за сметка на други. От статията разбрахме че "жертвата" е черен. Вие разбрахте ли какъв е бил полицая? Да не би и той да е бил черен? Много едностранчива статия. Вие как мислите?
23
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Любителски видеозапис показва как бял полицай стиска врата на 43-годишния Гарнър. Астматик и с наднормено тегло, задържаният се оплаква неведнъж, че не може да диша, после губи съзнание. Откаран в болница, той е обявен за мъртъв."Ако това се беше случило някъде другаде по света- тероризъм, но щом е било в САЩ- демокрация в действие. Границата е тънка, зависи дали американец ти го обяснява.
22
5
 
24
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Специално за този удушения гледах видеото и мога да кажа,че полицаите прекалиха Може да е черен,може да е лежал в затвора,но в случая нито им е посегнал ,нито е бил въоръжен и т.н. . И в крайна сметка,ако протеста е бил мирен ,то имат право да го правят Просто в случая ченгетата са се самозабравили и който го е удушил трябва да си понесе наказанието . Полицай полицай ,ама не е господ.
21
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Хелзинския комитет и Амнести Интернешънъл защо още не са се изказали? Не са си получили чековете? Или може би са ги получили, ама от Вашинтон.
20
2
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Гражданското общество е основния белег на развитата демокрация,у нас имаме изградено милиционерско такова.
19
4
 
35
 
! Отговори
кифли преди 9 години
Сега да вземат да направят един майдан в центъра и да поискат помощ от Русия!посланика им да държи реч срещу властта и да раздава кифли на протестиращите,да видят как е!?
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е объркан в днешно време светът и съм сигурен, че ако определени етноси не се интегрират (образование, професия, имущество, т.н.), то ще има още някоя расова война в бъдеще! Прекалено много се напудри темата за човешките права, че вече е криворазбрана. Сега е модерно да си черен и да протествираш. Ами обикновеният, работещ човек, който плаща данъци и с тях храни същите протестиращи ***. Той какво да каже, освен да чака справедливост от куршума на някой полицай.
17
14
 
19
 
! Отговори
дончо от чикаго преди 9 години
Някои коментират темата за расизма в САЩ. Няма такова нещо, дори напротив. Аз също не живея пребогато, студент съм и уча усилено, а целта ми е един ден да имам хубава къща и луксозна кола. И като стана дума, да споделя: Над две трети от наркопласьорите и престъпниците като цяло са или чернокожи или латиноси. Не ми говорете за разделение, точно в САЩ ако покажеш качества и умения, винаги получаваш съответното на тях заплащане. Но черни и латиноси по начало са доста мързеливи.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По същата логика. , убития 18 годишен Майкъл Браун ,Може да се нарече " чернокож крадец"Показаха го на запис в магазина - не може дасе изправиш срещу дебелото туловище , и като те блъсне няколко пъти - няма нужда да носи нищо друго със себе си !Само че полицая носи пистолет и номера , сила с туловището ,не е минал .