Сталин - кървав тиранин, но и баща на Украйна

Заради него украинците развили националното си самосъзнание
Обновена: 28 ное 2014 09:39 | 28 ное 2014 09:38,
97
Сталин - кървав тиранин, но и баща на Украйна
Снимка: Архив Reuters

Преди осем години, на 28 ноември 2006 г., украинският парламент официално призна глада от 1931-33 г., заради който загиват между 5 и 7 милиона съветски граждани по времето на Сталин, за геноцид, пише историкът Стивън Коткин в статия за в. "Ню Йорк таймс".

Миналата събота президентът Петро Порошенко, в компанията на съпругата си и няколко длъжностни лица, положи буркан с житни семена близо до река Днепър в Киев, за да отбележи годишнината.

Управлението на Сталин с право е свързвано с двата най-ужасяващи епизода в историята на Украйна: глада и масовите екзекуции на украински интелектуалци и политически фигури от 1937-39 година. И двете трагедии се споменават постоянно, откакто руският президент Владимир Путин си прибра Крим и изпрати войски в Източна Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Но има един недооценен аспект в тази заплетена история: управлението на Сталин става свидетел на формирането на силно украинско национално самосъзнание. Да, той бе кървав тиранин, но стана същевременно и баща на Украйна.

Руската анексия на Крим направи Украйна дори още по-украинска в етнически аспект и допринесе за това да бъде избрано първото проевропейско парламентарно мнозинство в Киев.

Владимир Путин не може просто да погълне Украйна - тя вече не е "Новорусия". И за разлика от Сталин - всъщност именно заради Сталин - Путин не може да вкара Украйна обратно в нов "евразийски" съюз с Русия. Украинците не питаят топли чувства за Сталиновата диктатура, но борбата им за държавност се дължи до голяма степен на неговото наследство, отбелязва Коткин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврейския сифилистик Ленин ,като всеки евреин ненавижда Русия и затова Ленин създаде изкуствената държава Украйна ,сега католишките говненца от Галичина които дължат псевдо държавата си на същия тоя сифилистик Ленин вместо да му подбнасят цветя на паметниците му събарят паметниците ,защото право е казал народа ,че простотията и глупостта не ходи по гората ,а ходи по хората
27
19
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
*** взе един полуостров и с този глупав акт се озова под обсада на НАТО-вски държави...ха..ха като Ленинград ама в големи мащаби..ха..ха Почти на всякъде по границата на "страна огромная " му дишат НАТО във врата..ха.ха
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Броят на жертвите на "кървавият" диктатор е доста преувеличен от пропагандата на центровете за либерални демокрации и отворени общества. Ако наистина беше избил десетки милиони както твърдят чуждестранните агенти, имайки предвид населението на Русия, то във всяко руско семейство би трябвало да има убит от Сталин както е с жертвите от втората световна, а руснаците как така не знаят за това? Сталин 20 милиона, войната 20 милиона - то не останаха хора бе?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВМай си напълно прав. За доказваш на глупеца е чисто губене на време. Да си повтарят лъжите, това е тяхно право. Но по този начин до скотско съществуване не е далеч. Но народ, който не е научен да мисли, не заслуава нищо друго освен да е скот.
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин е далеч в миналото, стига сте слагали всичко лошо на него!Сталин опази ресурса на страната по време на войната, заради който беше самата Втора световна война.Виновни са други, на които не им е тук мястото, но са си наумили, че там, където има ресурси, всичко им принадлежи и може да се разполага така, както се намери за добре.Демагогията много подцевяма публиката с евтините си празни трикове.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХОРА БДЕТЕЕвреина Троцки е бил главния идеолог на геноцида. При това за цялото население на СССР. Извадките, за които пишеш не отразяват цялата истина.
22
3
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен31: ПОХВАЛНО Е ЧЕ ИМ ОТВАРЯШ ОЧИТЕ НА НАШИТЕ ФОРУМНИ ДЕРМОКРАТИ НО НАЛИ ЗНАЕШ- ,,НЯМА ПО-СЛЯП ОТ ТОЗИ КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!''.ТЪЙ ЧЕ ПО-ДОБРЕ ГИ ОСТАВИ ДА СИ ЖИВЕЯТ СЪС ПРЕДСТАВИТЕ ЗА ДОБРО И ЗЛО СПОРЕД ДИРЕКТИВАТА СПУСНАТА НА МЕДИИТЕ НИ ОТ ФАШИНГТОН!
21
5
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
А ИСТИНСКИЯТ ГОЛОДОМОР НАСОЧЕН ЕТНИЧЕСКИ СРЕЩУ УКРОПИТЕ ЕДВА СЕГА НАСТЪПВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НОВИТЕ ИМ ,,БЛАГОДЕТЕЛИ'' ОТ ФАШИНГТОН И ЕС/SS! ТОЧНО ОТСЕГА НАТАТЪК ТЕ ЩЕ ВИДЯТ МАГАРЕ БОБ ЯДЕ ЛИ И КОН ЛЕЩА *** ЛИ?
20
5
 
10
 
! Отговори
прекрасна статия преди 9 години
Вашата прекрасна статия така ме вдъхнови, че се възхищавам все повече и повече от Сталин. Благодарение на вас, станах негов горещ привърженик.
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глад е имало, но не само в Украйна, както твърдят някои. Глада в южен Урал, Поволжието и северен Кавказ е бил по-страшен. И всичко това е предизвикано от няколко фактора. 1. Сталин гони всички концесионери, докарани от Троцки, които разграбват СССР. 2. Започва индустриализацията на страната. 3. западняците продават оборудване само срещузърно. И 4-то лоша реколта. Това е.Сега се замислете за концесионерите в БГ. Задайте си въпроса колко ни грабят.
18
4
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
СТИГА СТЕ МЕ НАБЕЖДАВАЛИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО БЕ Г-ДА ДЕРМОКРАТИ!ЛЕНИН Е БАЩАТА НА ПРОЕКТА УКРАЙНА А СЕГАШНИТЕ НАЦИТА ЗА БЛАГОДАРНОСТ МУ СЪБАРЯТ ПАМЕТНИЦИТЕ КЪДЕТО ГИ ВИДЯТ.ЗА ГОЛОДОМОРА ДАННИТЕ СА ТОЛКОВА МНОГО И ЦИФРИТЕ НА ЖЕРТВИТЕ ВАРИРАТ ОТ 3,5 ДО 10 МИЛИОНА ОБЩО ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ИСТОРИЦИТЕ!НО НЕУТРАЛНИТЕ И НЕАНГАЖИРАНИ А НЕ ТЕЗИ НА ЯСЛА КЪМ НЯКОЯ НПО. ФАКТ Е ОБАЧЕ ЧЕ И МИЛИОНИ РУСНАЦИ И КАЗАХИ СЪЩО СА СТАНАЛИ ЖЕРТВИ НА ГОЛОДОМОРА И ТОЙ НЕ Е БИЛ НАСОЧЕН ЕТНИЧЕСКИ СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ!
17
3
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Украина започва своето възраждане по същото време, в което и България с появяването на Тарас Шевченко, Иван Франко, Леся Украинка. Дори българската история е тясно свързана с украинското възраждане. Например Михайло Драгоманов е един от първите преподаватели в Софийския университет, Михайло Паращук е архитектор и скулптор на основно количество сгради или техни елементи- Народната Библиотека, Университета, БНБ. Твоето твърдение е признание, че нямаш никаква обща култура.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудих се защо днес я няма дежурната пропаганда от независимите ни медии...чудих се до сега...
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По време на прехода към Демокрацията населението на Украйна е намаляло 10 милиона ,, какъв голодомор , по това време е имало глад в много места на света .. Ако искаш четеш за Голдомор прочети какво са направили Англичаните в Индия..
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинИзобщо не знаеш история. Особено руската. Почети за ролята на Ленин и Троцки. Почети какво е сътворил Троцки и защо Сталин се е опълчил на тази шайка. Има достатъчно материал за четене. Но е по-лесно да повтаряш лъжи, вместо да се ограмотиш.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе, прочетете книгата на Бунич за Сталин и тогава ще си говорим. :))
12
1
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
мен ако питате Путин ще ни вкара в ЕС и Шенген. просто защото ако чакаме нашите политици дето за *** на зеле не стават и анти-българската ксенофобия на ЕС срещу нас, ще си чакаме до второ пришествие.страха от Путин изведнъж накара Баба Меркел да се притесни страшно много за Балканите, които по-скоро трябва да са пълноправна неделима част от европейския съюз.отде бе Бабо Меркел изведнъж ти стана мъчно за тия животни българите?
11
2
 
7
 
! Отговори
Кучкин преди 9 години
Коткин да оди да мяука другаде. Изкарва че и българите развили самосъзнание благодарение на освобождението. Да има да взема.Добре че убиха Степан Бандера и сега кагебистите убийци могат да ги мелят всякакви
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13Това твърдение, че армията е останала без ръководни кадри, също не е вярно. Преди "чистката" в съветската армия е имало по 1 офицер на 6 войника. Докато в Англия съотношението е било 1 към 23.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв абсурд! Все едно да кажеш, че Василий Българоубец е баща на българската нация! Нацията се обединява около враговете си, но не може да ги нарича свои бащи.....