Владимир Чижов: България не е надежден партньор

"Не чухме от ЕС и дума на благодарност за "Южен поток"
Обновена: 4 дек 2014 07:21 | 3 дек 2014 20:22, Анисия Иванова
427
Владимир Чижов: България не е надежден партньор
Снимка, архив Булфото

България не се прояви като надежден партньор не само за "Южен поток", а и по редица други проекти. Това заяви по телевизия "Россия 24" постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС.

"Оценявайки развитието не само на този, а и на други енергийни проекти, които се отнасяха за България, съм принуден със съжаление да констатирам липсата на последователност. Разбирам, че там политическата ситуация е сложна, сменяха се правителства, включително и заради разногласия по тези енергийни теми", заяви Чижов.

Той отбеляза, че в миналото заради позицията на България не са били осъществени проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и изграждането на АЕЦ "Белене".  "Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор", заяви Чижов.

Този проект "беше като чужд за България, тя щеше да е само транзитна страна, а нямаше да получава газ от "Южен поток". Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава", добави постоянният представител на Русия в ЕС. Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и  Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта "Южен поток", заяви Чижов.

"Сърбия, разбира се, сега не е член на ЕС, но както е известно тя подаде молба за членство. Всички бяхме свидетели на натиска, оказан от ЕС на Белград и по политически теми, включително за присъединяване към антируските санкции, и, можете да сте сигурни, също по икономически теми", каза той.

Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, заяви Чижов.

"Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни", отбеляза той.

Още по темата

"Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България", заяви постоянният представител на Русия в ЕС. Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта "Южен поток", предаде ТАСС.

"За широката европейска общественост това може би беше неочаквано, но не и за специалистите от енергийния отрасъл", отбеляза Чижов пред телевизия "Русия 24". Конкретният момент може да ги е изненадал, но това, че нещата вървят в тази посока, можеше да се предвиди, добави той. Чижов изрази удивление, че в Москва не са чули от ЕС и дума на благодарност за това, че Русия е подкрепила европейската позиция. Чижов добави още, че "САЩ активно противодействаха на реализирането на "Южен поток", като подчертаваха необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки".

"В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени", отбеляза Чижов. Той посочи, че американското законодателство ограничава износа на нефт. Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, посочи руският дипломат.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток". 

"Смятаме, че позицията на Европейската комисия беше неконструктивна. А щом Европа не иска да го осъществи (проекта), значи той няма да бъде реализиран", каза Путин, уточнявайки, че Русия е била напълно подготвена да започне работа по строителството на газопровода. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: РусияЕСспиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
13
 
13
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Чижов ,пий си водката и не дрънкай глупости ! Да бяхте се съгласили поне на 30% чужд газ да минава по тръбата както е при Северен Поток , ама не за Южен 100% руска газ искахте е ДА ама НЕ ! Впрочем кой е ненадеждния партньор не е ясно , защото И русия е подписала международните договори ,които изключват анексия на чужди територии , пък анексира Крим и запали половин Украйна. Каквото повикало, такова се обадило !
161
8
 
17
 
! Отговори
Европейски Съюз преди 9 години
Глупости, България е наведен, простете, надежден партньор, каквото им заповядаме- правят го! Каквото им заповяда САЩ- правят го. Така е при суверенните държави в ЕС (ССР).
160
7
 
5
 
! Отговори
АЙЛЯК ДЕМИР преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РОССИЯ...ДА ЖИВЕЕ СТРАШНА ТУРЦИЯ.ЗАЕДНО ЩЕ ОПРАВИМ БУЛГАРЯСТАН.
159
4
 
14
 
! Отговори
.... преди 9 години
Нямам думи за нашите управници за смях станахме с тези не знам за кои да гласувам вече хора не знам всички са продажни *** и ни го начукват със всичко ...
158
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никита Сергеевич /ОБУВКАТА/ и Лео Ил Брежнев ряпа да ядат пред настоящите ,,братушки''.То,бива наглост,ама чак такава.Да се разплачеш от РАДОСТ.По-далеч от путеринковци.Българите са на Запад,китайците влизат в Сибир.
157
10
 
4
 
! Отговори
далече от русия преди 9 години
Русия и турция винаги са били партньори. Измислиха си уж че едните са ни освободили за да сме им вечно благодарни. Да бе говорим,че ние сме *** създали. Както и да е, монетата се върти .
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо Гоше,какво значи ПЛОТОКРАТИ ...обясни бе Гоше тая ..вносна дума.Моля те бе Гоше..
155
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новата тактика на проруските ***-като ги нагъзим и почват да пишат вертикално!Пидираси
154
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много сбъркан народ има тук. В пряк текст ви обясниха, че дефакто политиците ни са пълни продажници. Единия ден ги плюете, на следващия ден го обръщате на фалшива патриотичност и ги защитавате.
153
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путлереругите плачат и проклинат,на добре е .Да хванат чамадана и да успокояват бащицата в масква.
152
0
 
1
 
! Отговори
до 134 преди 9 години
Абе *** за морски газопроводи не разстоянието а дълбочината е важна!!!Черно море баш къде трябва да мине тръбата за Турция е около 2000м. дълбоко!Балтийско море е 90-100м дълбочина!Демек за Черно море трябвят поне 200 бара налягане да го изкарат на брега газа а за Балтийско боре са само десетина бара!Разликата е огромна!
151
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Генчо преди 9 години
500 знака вертикално,500 цирки да ти излезнат на г*зо !
150
0
 
6
 
! Отговори
бате Илко преди 9 години
Продажна нация сме братя Бьлгари.Всеки в правителството гледа да си напьлни джоба но не мисли за поколенията. и след 50 години пак няма да сме се оправили. Как не се намери поне един политик които да не е дупедавец
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Турски гамбит" 10:50 Available всичкиТой за пореден път демонстрира защо политик 1 в света. Един от начините е само да се направи самостоятелно върху неговото минало, за да бъде забелязана на всички. Е, кой е знаел името на австралийския премиер, докато той лае слон?За пореден път се преобърне на шахматната дъска, и отново в новата ситуация на партията. Защото, за разлика от опонентите си, играейки триизмерен шах, а дори и с няколко партньори. Курсът на "Южен поток" беше изненада за "западните ни приятели" на първо място, защото те още веднъж драстично грешна сметка на мотиви на Руси
148
0
 
8
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
България не е надежден партньор-----------------Добрьо утро! Мутрите от България не са надежден партньор! Мафията в България си има държава, бре Чижов!
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долна кремълска лъжа, всички знаят, че България е най-надеждния партньор в света! Особено с с надеждните политически ветропоказатели, които се изреждат във властта у нас!
146
6
 
2
 
! Отговори
алоооооооооо192 преди 9 години
Може да си за презрение,ти се знайш,но не пиши за нас-БЪЛГАРИТЕ.Вас руснаците и в ГЕРМАНИЯ ви ,,обичат''.Чили сме с Германия и пак ще бъдем.Такива като *** ни върнаха 70 години назад.
145
7
 
5
 
! Отговори
до 179 преди 9 години
Не само че плачат рубладжиите,ами дали няма и да ги поизтепат русняците!Заради взети комисионни и неизпълнени обещания!
144
4
 
2
 
! Отговори
GFR преди 9 години
РАШКЯ Е ВЕЛИКАЯ !ОКУДЕ МОЕМИ СИ КУПИТИ ЖИНСЬИ МАДЕ ИН ПУТИНА ПОЖАЛУИСТЯ ?JOKER JEANS MADE IN GERMANY/PAKISTSN 100 E !
143
0
 
1
 
! Отговори
до 187 преди 9 години
Стига де,разбрахме.Ха,сега хвани и твоята.