Нови шансове за присъединяването на Турция към ЕС

Европейски и турски дипломати обещаха да бъдат подновени преговорите
9 дек 2014 13:33, Екип на Bulgaria On Air
34
Нови шансове за присъединяването на Турция към ЕС
Снимка: bgonair.bg

По време на мандата на комисията на Жан-Клод Юнкер ще бъдат отворени няколко глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това обявиха в Анкара върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. От своя страна турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир обеща не просто формално отваряне на нови глави, но и реален напредък.

Наред с горещите теми като ролята на Турция в борбата с джихадистите от Ислямска държава и отношенията на Анкара с Москва, европейските и турските дипломати изненадаха света с обещания за подновяването на процес, който изглежда обречен да бъде вечно замразен. Същинските преговори за присъединяването на Турция започнаха през 2005 г., но бяха стопирани под натиска на Германия и Франция, които са скептични към евроинтеграцията на толкова голяма и многолюдна мюсюлманска държава.

Федерика Могерини посочи като мотив за възобновяване на процеса общите интереси на ЕС и Турция в гарантирането на сигурността в региона и задълбочаващото се икономическо сътрудничество.

Отнасям се много позитивно към възможността да отворим една или друга глава от преговорите през следващия мандат на комисията. Целта на Турция е да приеме европейските ценности. И това е основната задача, обясни Йоханес Хан.

Нашата цел не е просто да отворим нова глава в преговорите. Нашата цел да направим истински прогрес, допълни Волкан Бозкир, министър по европейските въпроси на Турция.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Надежда всяка оставе преди 9 години
По най-нови информации, Турция е започнала да работи по новия Южен поток. Газпром изпраща свои емисари, за да се уточнят подробностите. България трябва да прекрати напъните си за Южен поток. Руснаците казаха категорично не. Евросъюзът има идеи за газопреносна мрежа, която да обхване всички нейни членки, н... няма никакви средства да осъществи идеята си. Германия отказва категорично финансирането. С една дума, хванахме от трите най-дългото, благодарение на тъпите ни управляващи, най-вече ГЕРБ.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 10 Едва ли ще си махне феса. Все по-силно и целенасочено го укрепва. Европа ще го преглътне ако има сделка. За съжаление.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците този път са в позиция на силата, с този енергиен коз който им даде Русия в ръцете. Преговорите ще се водят по друг начин. Да не говориме че, Европа няма да може копче да каже, ако някой регион на БГ да обяви "независимост" и се присъедини към Турция. Даже ще си измие ръцете и "разплати". А те, турците, даже може и да не искат вече толкова да са в ЕС. Прос..ха държавата политиците, ама и народа им помогна!
12
1
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
Поредното надлъгване. Нищо няма да излезне от тези преговори...всичко са само добри пожелания!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тръбата5 лева казваш. Жалък си. Нямаш ни най-малка представа за мащабите на Владимир. Хвърли един бегъл поглед на кортежа на Путин и може да започнеш да съобразяваш какво говориш -youtube/watch?v=nsPO_l2UagU
10
8
 
3
 
! Отговори
Тръбата преди 9 години
Ей, хора. Ето как се ставало член на ЕС. Пъхни 5 лева в джоба на Путин за *** един кьорфишек, че тръбата ще се насочи към теб и хоп, ставаш веднага член на ЕС. Някой спомена, че старта на ЮП и нашето членство в ЕС стават горе-долу по едно време. Сега разбирам голямата политика. А ние бунаците си затрихме и ядрените централи, че накрая се и осрахме от зор. Ясно е, че ЮП вече не ни трябва, понеже сме в ЕС. Задачата ни сега е да духаме супата за да не се осерем отново. Турците да му мислят сег
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16,ти си като Пулев - иска ти се Путин да е прецакан, ама истината е друга
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА ХА ХАDa shte pomogne ako opitnoto maymun4e si ti
7
2
 
33
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Като се видя, че вместо Южен поток ще има руски газопровод до Турция, от Брюксел се сетиха да предлагат на турците като близалка членство в Европейския съюз. Но мисля, че номера няма да мине. Турците си знаят интереса и не чакат някой друг да им казва какво да правят и какви ценности да защитават.
6
2
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
А това дали ще помогне на вековните турски "ОПИТИ"
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция и ЕС... Хахаха Страна в която християнските мисионери са приети за "национална заплаха" не може да е член на ЕС.
4
1
 
23
 
! Отговори
Джингис Хан преди 9 години
До Анонимен"Напротив Турция ще влезе в ЕС, защота така искат щатите. Това ще е превърне ЕС в буре с барут, защото ще доведе до мултикултурна гражданска война в Европа. Това е крайната цела на плана."Звучи добре, спомняме си изказването на Виктория Нюланд, говорителка на бившата министърка на външните работи на САЩ Хилари Клинтън и Джефри Пиат,посланик на САЩ в Украйна, където на масата казва: "*** the EU". Тоест ЕС да се ..
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ке падне един ден ! Благодарение на 25 годишната ултра антибългарска политика !
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив Турция ще влезе в ЕС, защота така искат щатите. Това ще е превърне ЕС в буре с барут, защото ще доведе до мултикултурна гражданска война в Европа. Това е крайната цела на плана.
1
3
 
26
 
! Отговори
Джингис Хан преди 9 години
"Целта на Турция е да приеме европейските ценности. И това е основната задача, обясни Йоханес Хан"Коя ли година ще стане това? Турция приема Исляма като единствена национална ценност, тоест ЕС трябва да се ислямизира, тогава мнението е валидно. Турция няма какво да търси в ЕС, най-много в арабската лига, там и е мястото!