В търсене на алтернативи на "Южен поток"

Плановете включват доставки на природен газ от Азербайджан и Балтийско море
Обновена: 10 дек 2014 14:06 | 10 дек 2014 11:20,
26
В търсене на алтернативи на "Южен поток"
Снимка: Reuters

Държавите от Източна Европа, зависими от руския газ, търсят алтернативи, след като президентът Владимир Путин ги попари с намерението си да се откаже от проекта „Южен поток“, пише Bloomberg.

Премиерите на Чехия, Унгария, Словакия и Полша са се срещнали във вторник, за да обсъдят енергийната сигурност, след като на 1 декември Русия се отказа от строителството на газопровода заради възраженията на Европейския съюз (ЕС).

Този ход буди редица опасения у много югоизточни европейски държави, които са зависими от руския транзитен газ през разкъсваната от криза Украйна, тъй като през 2006 и 2009 г. регионът претърпя недостиг на „синьо гориво“, след като Русия оряза доставките за Украйна.

Лидерите в региона съставят списък с алтернативите, които включват и планове за достъп до газ от Азербайджан.

„25 години след падането на комунизма не диверсифицирахме петролните и газовите си пътища“, отбелязва премиерът на Унгария Виктор Орбан след срещата на министрите в столицата на Словакия Братислава. „Това е огромна стратегическа грешка, не само за Унгария, но и за целия ЕС.“

Държавите обръщат поглед към „Южен коридор“ – няколко газопровода, които ще пренесат азербайджанския газ на Стария континент. Проектът, воден от британската петролна компания BP, надви този на австрийската OMV за газопровода „Набуко“, след като и двете компании се бореха за газовите находища на Азербайджан. Трасето от находището Шах Дениз с дължина 3 500 км би имало първоначален капацитет от 10 млрд. кубични метра на година, което е само една шеста от капацитета на „Южен поток“. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Бодър Рилски преди 9 години
Алтернатива? Че България вече колко алтернативи изпуска? Говоря за полезните. О да, забравих-ами, най-важната алтернатива, за жалост, е изпусната: алтернативата страната ни да бъде суверенна, независима държава! Но затова се изискват хора на място-държавници-патриоти, които ще са отговорни спрямо националните интереси на народа си! Дерзайте, братя българи! БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА-ЕДИНСТВЕНА и СВЯТА НАША РОДИНА! Пак ще бъде силна, защото българския народ е добър и трудолюбив, учен, никога не се предава
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги така става: Политиците ни се заплитат като пиле в кълчища, докарват ни до поредната нац криза и ние с поведението си им позволяваме това. После почваме да се изживяваме като жертви, но пак нищо не правим, а започваме да чакаме поредния спасител. Но поредния спасител нищо не дава даром. Това никога не си го спомняме
18
12
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
*** не само ще клекне но ще почне и да ака..ха..ах..ха.Щял да изнудва..ха..ха Кипър откри огромно находище газ.Румъния откри газ.Турция е захранена от няколко източници.Руския газ има много алтернативи(включително и български находища) но руските слуги искат да сме зависими само от руските колонизатори. Украйна като гледам е цъфнала и вързала от руски транзит.
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе нещо откакто Путин се отказа от Патока много *** налазиха форума
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 кви бази бе руский вие няма с какво картошки да си купите
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
13 този пък наиатина не си у ред виж кво срава в Донбас и Крим
14
7
 
4
 
! Отговори
d/e преди 9 години
тези алтернативи са ясни. Но най-добрата алтернатива е Турция в ЕС и проблемите се решават от само-себе си!
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да поредим малко пъзел...Азербайджан и Туркменистан ще доставят газ от Близкия изток (кво става в Сирия?), америките изкупиха на хохлите газовата система (Макейн джуниър), малко шистов няма да им навреди (домократично е), втечнен газ терминал в Гърция (турците не дават през Босфора), газови връзки на Бг с Турция и Гърция.... Русия в изолация (на дали), Турците печелят отвсякъде, ние мрем като кучета.... хммм, хубав пъзел се получи!
12
3
 
9
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
САЩ и НАТО искат война с Русия. База на САЩ в Полша, Естония, Латвия, Литва, България. Все по-близо и по-близо до границата на Русия. В отговор Русия поставя своите ракети на Западната граница. А в Куба, Никарагуа и Венецуела се отварят база на Руския военноморски флот. Премиерът заплаши с никого. В случай на агресия на НАТО, Русия нанесе удар ядрени боеголовками. russia-insider/en/history_military/2014/12/06/09-38-29pm/nato_would_probably_lose_war_against_russia
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В търсене на алтернативи на "Южен поток""Това ми звучи като "Изпуснахме питомното а сега ще гоним дивото".
10
2
 
21
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Къде са 10 млрд. куб.м.,къде са 63 млрд.?Къде са 550 км. от Русия,къде са 3 000 км.?А специално България с какви пари ще строи?От парите за саниране на панелките ли?Ако ЕС мислеше изобщо за страните от Източна Европа щеше да стимулира изграждането на "Южен поток".Те си имат "Северен поток" и изобщо не им дреме за нас,разберете го най-после.Ние сме досадните бедни роднини,които ставаме само за обслужващ персонал,*** и утайник на бежанци, които да не стигат до тях.РЕФЕРЕНДУМ-ДА НАПУСНЕМ ЕС
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това мога ще стане? След 50 или 100 години? И защо досега всички бяха доволни от руският газ. Все пак го ползваха в продължение на 40 години безпроблемно.
8
2
 
12
 
! Отговори
ДА СЕ ЗАДАВИТЕ преди 9 години
от алчност така наречени БГ политици агенти на ЦРУ и ТУРЦИЯ
7
2
 
14
 
! Отговори
КЮМУРЪТ ОТ САЩ преди 9 години
е най-бляскавата АТЕРНАТИВА. Също като алтернативната визия на КОНЧИТА ВУРСТХАК да ви мръсно, алчно и крадливо племе , наречено БГ ПОЛИТИК- т.е. КОМПРАДОРЕЦ И БАНДИТ
6
18
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Трябваше да минат години на "преговори", Путаринкин да спре патока, за да разбере обикновения българин какви са "щели" да бъдат печалбите. Не усещате ли, че ни вземат за баламурници? Дражко Стойнев внезапно се разприказва какви загуби, какво нещо, вай вай, а му приглася не друг, а големият измамник Р.Овч.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Shtom ne iskate Putin togava Erdogan evropa e zavisima ot tezi dvamata
4
3
 
21
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Алтернативата е американо-юдеите от Шеврон да ни надупчат и отровят земята за шистов газ, който ще изнасят срещу 1,5% за *** герберски зомбита.Да им е честито!
3
16
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Още ли опявате патока?
2
2
 
21
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
България пък и целият ЕС стана жертва на геополитиката, сблъсъка между двете свърхдържави САЩ и Русия. В този геполитически шах нещастната пешка България беше жертвана от чичо Сам заради Хохландия /Украйна/, новата гореща точка в Европа! Ако се бе състоял "Южен поток" хохлите с тяхната ГТС излизаха от играта като страна транзитираща газ, сега те спечелиха ние "духаме супата" както казва бат` Любо Пенев!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не от Марс?