САЩ успешно изпробваха лазерно оръдие, монтирано на кораб

То обаче още не е прилагано в реални бойни условия
11 дек 2014 12:52, Елка Василева
157
САЩ успешно изпробваха лазерно оръдие, монтирано на кораб
Снимка: архив, Reuters

САЩ успешно изпробваха лазерно оръдие, монтирано на големия десантен кораб "Понс", преоборудван в плаваща база за специалните сили на военноморския флот в зоната на Персийския залив. Това съобщи контраадмирал Матю Кландър, оглавяващ научно-конструкторското управление във военноморските сили на Съединените щати, предаде ТАСС.

Опитният модел с мощност 30 киловата бе монтиран на борда на кораба през август и се предвиждаха изпитания в течение на една година. Но както заяви Кландър, "не го изпробваме вече". Това оръжие от ново поколение "е поставено на въоръжение на кораб в Персийския залив", заяви американският военачалник.

За разработката на лазера са били необходими 7 години и близо 40 милиона долара. Лазерният лъч от това оръдие може буквално да изгаря целта и е абсолютно невидим с просто око.

Кландър обясни, че оръжието е изпробвано на практика срещу всички видове цели - бързо- и бавнодвижещи се, неподвижни, малки и големи, в различни метеорологични условия, включително след прашна буря. То може да се използва и за предупреждение, като заслепява противника.

Лазерът успешно е поразявал безпилотни летателни апарати и бързоходни моторници, унищожавал е боеприпаси от значително разстояние. Новото оръжие "работи добре", "всъщност нямаше случай да не уцелим", отбеляза Кландър. Той обаче уточни, че лазерното оръдие, чийто обсег не бе съобщен, още не е прилагано в реални бойни условия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: САЩлазерно оръдие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
@144 преди 9 години
Тоя виц се изтърка яко - отегчавате вече...
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тази система ще бъде блокирана от някой невъоръжен руски самолет и екипажът ще си подзаде оставката.
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледаш прекалено през розови очила САЩ. Мислиш ли че отидоха да свалят Садам заради друго освен, че беше решил да продава петрола си в друга валута различна от долара?-------И какво прави с тая "друга" валута , мушмули ли купува с нея или петрол ? Коя е между другото тая валута ?
102
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До До 131Мислиш ли че отидоха да свалят Садам заради друго освен, че беше решил да продава петрола си в друга валута различна от долара?----------------- Какъв петрол е продавал Саддам, бе ... сплескан? Ти знаеш ли, че имаше санкции от ООН и не продаваше НИКАКЪВ петрол, имаше малка квота, която заменяха за ХРАНИ. Докога ще дъвчете пропагандни .айна? Знаеш ли колко е доларовият оборот в световен мащаб и как Саддам ще може да му повлияе?
101
3
 
6
 
! Отговори
140 до 141 преди 9 години
... имаш силен аргумент срещу него: "Хей, ти УЧАСТВА във всичко това, къде си тръгнал срещу твоето собствено творение?"Намирам американският модел за най-доброто в момента - за това го подкрепям, а не че някоя медия ме е забаламосала или Нуланд ми е давала понички - смешни работи.Да, сигурно е имало ненужни военни намеси или простотии на някой посланик, но такива детайли не трябва да ни разсейват от цялата картина.
100
0
 
3
 
! Отговори
140 до 141 преди 9 години
Ама както ти сам отбеляза, деленето не е на "силни и слаби" - тия потиснати "слаби" радикали изведнъж се оказаха доста значими! И понеже никога не знаеш кой колко е силен и слаб, та да си подредиш "държава на силата" по твоя си схема, американският модел предлага хитро решение: пускаш в обществения живот и властта всички - и радикали и фашисти и евреи и гейове и всякакви най-противни даже, за да ги направиш СЪПРИЧАСТНИ. И ако някой някога се маргинализира и радикализира, имаш силен аргумент ...
99
2
 
3
 
! Отговори
До 140 преди 9 години
Живееш в твърде утопичен свят. Света не е и за съжаление никога няма да е едно мирно село където хората се усмихват защото всичко им е наред. Това за което казваш че се борят САЩ го казваш ти а дали те така мислят? Винаги е било и няма тенденция да се промени по-силният владее по-слабият, няма го равенството между народите. Искаш ли пример? Американски сенатор идва на среща с премиера след което той спира ЮП (само за сведение САЩ не са в ЕС и няма какво да се бъркат в политиката на БГ .. ама се)
98
1
 
6
 
! Отговори
134 до 137 преди 9 години
"Не може да налагаш нещо на различномислещите от теб"Ама нали за това се борят САЩ - да има свобода за различномислещите, да мислят свободно и заедно да си решават съдбата по най-добър начин. А не един диктатор да смачка другите като с похлупак, а отдолу да къкри налягането, докато тенджерата избухне! Радикалистите са плод на диктатурата. Едно свободно общество има възможност да седне и да се сговори и за такива не остава място. Как си представяш в Дания датчани-радикалисти да вземат властта?
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Пич ,руснаците си имат си Северен,Тихоокеански и Черноморски флот.Но едва ли че им е необходим срещу "лазерното оръжие' Имат си Синева,,Панцир Искандер ...да продължавам ли?Я се поинтересувай за системата "Съзвездие"
96
3
 
4
 
! Отговори
До 134 преди 9 години
Не искаш да видиш това което става отвъд пропагандата и това което снимат медиите. След революциите властта беше "демократично" взета от радикалисти с какво това е по-добре от диктатурата при която имаше що годе някаква държавност? Не е ли вярно това, че са изнасяли демокрация където я искат и където не. Не може да налагаш нещо на различномислещите от теб само защото мислят различно от това което ти смяташ за правилно. Това е кото се случва или мислиш като нас или на ти "демокрация"
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ успешно изпробваха лазерно оръдие, монтирано на кораб. Оръжето е конструирано от инж.Лазар Ганев - вместо ластик се използва каучук. Стреля с обли, речни, камъни.
94
2
 
4
 
! Отговори
Връщайте доларите! преди 9 години
Преди дни бе направено уникално признание на заместник-посланика на САЩ Брус Бъртън за 12 години Щатите са налели 64 милиона долара в различни програми за укрепването на демокрацията в България, хохохохо.Очевидно обаче Брус е сгазил лука като е споделил тази сума (представете си колко много хора са сукали от нея), защото в официалното съобщение на посолството (bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/event_12092014.html) тя отсъства.
93
2
 
8
 
! Отговори
131 до 132 преди 9 години
... Виж, че цветните революции и арабските пролети са причинени от САЩ е вярно - те развиха информационните технологии и медиите и младите хора под потисническите режими се инспирираха и организираха за да свалят мракобесните си диктатори!То с един Канал 1 и една радиоточка как да се организираш да свалиш бай Тошо? Няма как...
92
7
 
8
 
! Отговори
131 до 132 преди 9 години
Естествено, че свалиха Садам заради постоянните войни, които водеше с всички наоколо през цялото време и подхранваше световния тероризъм - колко трябваше да бъде търпян още?Опита се да търгува в друга валута СЛЕД като му друсаха ембаргото - иначе кой би се отказал от долара - световната валута - мерната единица? Ти също мериш разстоянията в километри, не в караставици или конски косми, нали така?И какво общо имат "милионите жертви" със САЩ, след като междуособиците са наследство на Садам?
91
2
 
11
 
! Отговори
До 131 преди 9 години
Гледаш прекалено през розови очила САЩ. Мислиш ли че отидоха да свалят Садам заради друго освен, че беше решил да продава петрола си в друга валута различна от долара? Колко народ изтрепаха от тогава там? Цветните революции, арабските пролети - те не отиват само когато има конфликти а когато няма създават. Утре ако решат, че в Бг трябва да се се пуснат няколко бомби защото не им харесва управлението това оправдава ли ги ? Оправдава ли износа на демокрация милионите жертви?
90
6
 
8
 
! Отговори
106 до 114 преди 9 години
Ясно, че САЩ си гледат интереса при тези операции, но този интерес е точно да има мир и сигурност (да върви бизнеса), т.е са в полза за всички нас! Иначе самите действия само им носят загуби, логично. Затова имаме късмет, че зад гърба ни е активна държава като САЩ - иначе да си чувал такива като Русия или Нигерия да са си мръднали пръста за нещо за света?
89
0
 
7
 
! Отговори
до 124 преди 9 години
"Е, спасиха ли ги?"Статистически да - руските комунисти извършха такива нападения в поне 30 държави! Успяха само в 2-3, т.е. "успяха" ...
88
0
 
6
 
! Отговори
до 120 преди 9 години
"Войната във Виетнам била разпалена от Русия"От СССР бе, кухина!Ама вие тук наистина ли не ги знаехте тея неща!??
87
1
 
5
 
! Отговори
До 125 преди 9 години
Нямам намерение да възразявам за флотатата на САЩ факт голяма е, но пък руснаците граничат с половината огромен брой държави. Щеше да е прекрасен живот ако военните разпродаваха оръжие за да съществуват а болниците и училищата имаха всичко необходимо за да работят нормално. Дали ще е от нов лазер, дали ще е от стара пушка или атомна бомба в конфликтите умират хора и по-често те са цивилни. Хич не ми пука кой какво въоръжение има стига да си го държи зад собствените граници а не да го мери навън!
86
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са точно 100 години пред Русия във военната промишленост !